Ordonanța de Urgență 99/2021, din 10 septembrie, privind modificarea unor acte normative din domeniul învățământului, precum și pentru modificarea și completarea Legii 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid 19,
…deși se dorea a fi o facilitare a ocupării posturilor din ARACIS, dintr-o nouă direcție a Ministerului Educației s-a transformat într-un imens blocaj. Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a suspendat concursurile pentru funcții publice și a solicitat opinia Ministerului Justiției și a Consiliului Legislativ. În ciuda lămuririlor venite de la cele două instituții, în sensul existenței cadrului legal pentru continuarea concursurilor, Guvernul a ales să adopte o nouă OUG, pentru a lămuri definitiv lucrurile.
Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Violeta Vijulie, recunoaște că OUG 99/2021 (text integral, AICI) NU afectează concursurile pentru funcții publice, însă, pentru a se evita eventuale litigii în instanță, concursurile s-au suspendat și s-a decis adoptarea unui nou act normativ care să prevadă expressis verbis că autoritățile publice locale pot organiza concursuri în continuare, iar autoritățile centrale o pot face până la 31 decembrie 2021. Aceste prevederi existau deja în acte normative în vigoare (Legea 203/2020 și OG 17/2021), fiind astfel doar o măsură de precauție din partea Executivului.
„A fost o problemă de interpretare, cum că derogările care s-au dat de la Legea 55 nu ar mai fi în vigoare în momentul în care a apărut OUG 99/2021 care modifică Legea 55. Noi, ca să fim siguri că nu avem nicio problemă cu legalitatea concursurilor, începând de pe data de 15 septembrie, nu am mai publicat anunțurile de concurs. Asta înseamnă că ele au fost suspendate până la clarificare, ca să nu avem surpriza neplăcută ca ele să fie atacate în instanță.
Am cerut punct de vedere la Consiliul Legislativ și la Ministerul Justiției, aceste două instituții ne-au spus că nu este nicio problemă pe legislație, dar răspunsurile pe care ni le dau sunt doar cu titlu de consultare și ele nu pot fi opozabile terților. Chiar dacă ei sunt de acord că nu este nicio problemă cu concursurile, s-ar putea ca cineva să dea în judecată și să aibă câștig de cauză”, a declarat Violeta Vijulie, pentru STIRIPESURSE.RO.
Pentru a elimina orice dubiu, s-a remis o nouă ordonanță de urgență care se referă la posturile din administrația publică și care clarifică lucrurile. „Abrogă prevederile articolului V din Ordonanța Guvernului nr. 17/2021 și art. II din OUG 19/2011. Rămâne în vigoare din legea 203/2020 articolul II, care spune că autoritățile administrației publice locale și instituțiile din subordinea și coordonarea acestora AU voie să organizeze concursuri și certificăm și faptul că în instituțiile administrației publice centrale pot organiza concursuri până la 31 decembrie 2021”, explică președinta ANFP, care mai afirmă că doar 53 de concursuri au fost suspendate, cele care ar fi trebuit publicate după intrarea în vigoare a OUG 99/2021.
Acum, în urma emiterii OUG 99/2021, imediat am transmis adrese în baza Legii 544/2001, la anumite instituții publice care își au sediul pe raza municipiului, dar sunt de nivel județean. Prin adrese, solicitam puncte de vedere din partea conducerii instituției despre cum afectează sau nu apariția ordonanței care suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor vacanțe, pentru că majoritatea așa au înțeles ordonanța.
Totuși, cu această ocazie, am solicitat și informații cu privire la prevederile bugetare pentru posturile vacante existente în cadrul instituției și care sunt specialitățile pe funcții avute în vedere. Am solicitat să ni se precizeze și dacă s-au efectuat de la începutul anului transferuri în cadrul instituției, de unde au venit persoanele transferate și care este numărul acestor transferuri operate.
La fel, dacă la momentul prezent se mai pot efectua transferuri și care sunt condițiile prevăzute de lege pentru acestea ori dacă în condițiile în care concursurile sunt suspendate prin lege (la data emiterii cererii așa se înțelesese, între timp s-a lămurit că nu sunt suspendate) transferurile sunt legale și permit încadrarea pe posturi a persoanelor transferate.
Până la această oră am primit răspuns doar de la Direcția pentru Agricultură Județeană Vâlcea, coordonată de director Ovidiu Barbu (apropiat al primarului), o instituție unde PNL-ul lui Buican și-a băgat coada în primăvara asta, pe mână cu Rădulescu și Gutău, „accesând” două posturi pentru două activiste de partid, dar cărora, surpriză!, chiar azi, 30 septembrie, le expiră „mandatul”, fiind ultima zi când vor urca în birourile călduțe din această instituție. Una plânge mai tare ca ailaltă!
Scandal a fost și când au venit în instituție, scandal se pare că va fi și acum, una din ele insistând să rămână pe post deși nu poate și nici nu se încadrează. Mai mult, soțul își permite foarte multe, spun invidioșii, și ar putea oricând să o angajeze la privat, având relații multiple, fiind un liberal „extins”. Până la urmă, este normal ca invidioșii să fie supărați și adesea să se întrebe de ce „mama dracu fufele de bani gata nu se angajează la privat și toate vor la stat”?
Vă spunem noi! Pentru că la stat e de stat, salariile sunt mari și se iau la timp, bonurile de masă sunt și ele sigure, concediile la fel prin tichetele de concediu plătite de stat și ele sunt sigure și lista poate continua! Cum să nu își dorească nevestele/amantele/preferatele să „muncească” la stat!? La privat nu poți prezenta moda, acolo muncești sau pleci acasă!
Unde își are sediul Direcția Agricolă își are sediul și APIA și AFIR și poate și altă instituție, dar cele 3 sigur. Ei, angajații care își văd de treabă tot insistă să trecem întâmplător, măcar o dată pe zi, pe lângă clădirea care adăpostește cele 3 instituții publice, și vom putea vedea cum în continuu se face parada modei la…țigară, unde angajatele noi și cu pile politice sau de alt fel, asta cam fac toată ziua.
Pe scurt, din răspunsul primit, am reținut că Direcția Agricolă înțelege și susține (la momentul răspunsului nu se emisese ordonanța de clarificare)atât apariția unor acte normative noi cât și punerea acestora în aplicare, la nivelul instituției s-a efectuat prevedere bugetară pentru posturile vacanțe, în 2021 a avut loc un singur transfer acesta fiind de la o Primărie și că din interpretarea OUG 99/2021 nu rezultă imposibilitatea efectuării transferurilor între instituții însă, numai cu respectarea expresă a OUG 57/2019 – Codul Administrativ.