Loading

Pentru că totul a fost făcut fără respectarea Constituției și a altor legi, Asociația Comunelor din România (AcoR) critică aspru activitatea Guvernului Cîțu, pe care îl acuză de nerespectarea legii. Totul pe fondul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței 226/2020, care modifică mai multe acte normative, inclusiv amânarea pensiilor speciale ale primarilor și îngheață pensiile și salariile bugetarilor.

Dacă în 30 de zile de la înregistrarea plângerii nu se va adopta măsura solicitată, Asociația va da în judecată Guvernul fiindcă a înghețat salariile din sistemul bugetar la nivelul lunii decembrie a anului 2020, acuzându-l inclusiv de exces de putere și comportament abuziv, ca urmare a adoptării OUG 226/2020, ordonanță emisă cu nerespectarea prevederilor legale, iar actul normativ nu a fost pus în dezbatere publică, așa cum era legal.

Așadar, Guvernul României, Prim-Ministru Florin Cîțu, Ministerul Finanțelor – Alexandru Nazare, Ministerul Muncii Și Protecției Sociale – Raluca Turcan, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice Și Administrației – Attila-Zoltán Cseke, Instituția Avocatul Poporului – Renate Weber, sunt instituțiile care au primit plângerea prealabilă formulată de președintele Asociației Comunelor din România, privind măsurile fiscale bugetare.

După ce a citat din Constituția României, OUG 57/2019, Legea 24/2000, Legea 52/2003, HG 521/2005, Statutul Asociației Comunelor din România, președintele ACoR. – Emil Draghici, primarul comunei Vulcana-Băi, județul Dâmbovița, semnatarul plângerii formulate, în considerarea celor enunțate susține că…

„Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 226/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1332/31.XII.2020

…a fost emisă cu nerespectarea prevederilor Constituției României și a altor prevederi legale menționate, concluzionând în mod succint și fără echivoc, că Guvernul României și-a depășit vădit competența, acționând discreționar, manifestând dispreț atât față de prevederi constituționale, cât și de prevederi legale, fiind în prezența unui exces de putere de o gravitate extremă, vătămând drepturile întregului personal din administrația publică locală, inclusiv drepturile autorităților administrației publice locale care funcționează ca autorități administrative autonome, precumpănitoare fiind principiul legalității și cel al autonomiei locale”.

Este știut faptul că Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 obligă orice persoană sau instituție ca înainte de a se adresa instanței competente, persoana care se consideră vătămată într-un drept al său … trebuie să solicite autorității publice emitente …, în termen de 30 de zile de la data comunicării actului, revocarea, în tot sau în parte, a acestuia. Astfel că, ACoR a dat „o șansă” mai marilor din Guvern să procedeze la depunerea tuturor diligențelor pentru abrogarea măsurilor fiscal-bugetare emise discreționar, ilegal și ilogic, rezervându-și dreptul legitim și statutar de a se adresa instanței, dacă în cel mult 30 de zile calendaristice de la înregistrarea prezentei plângeri nu se va adopta măsura solicitată, de altfel scontată.

Cu alte cuvinte, Guvernul a fost „rugat” ca până la 1 februarie 2021 să-și revină din fumurile intrate în „creierul uman” și să pună mâna să anuleze cele instituite. De asemenea și Avocatul Poporului, fiind și el sesizat, are un rol important în anularea inepțiilor gândite de mai marii din Guvern.

Cu încrederea că rațiunea, în cele din urmă, va stopa această atitudine care se îndepărtează de principiile organizării și funcționării unei societăți europene democratice, președintele ACoR., care a formulat plângerea prealabilă în numele și cu acordul membrilor, susține că doar ACoR semnalează excesul de putere și comportamentul abuziv privind unele măsuri fiscal-bugetare, semnalând în același timp că totul a avut loc fix cu câteva puține minute înainte de finele anului 2020.

„La guvernanți noi, metehne vechi! Guvernul nu poate emite ordonanțe fără respectarea legii. Iar consultarea administrațiilor locale, a Asociației Comunelor etc. este obligatorie, este un principiu prevăzut până și în Carta Europeană, nu numai în legislația națională. Guvernul României nu poate acționa cu atâta dispreț față de lege, în primul rând, nu mai vorbim față de noi. Nu mai spunem de acea lozincă «noaptea ca hoții»: ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial aproape de miezul nopții, cu doar câteva minute înainte de finele anului 2020. Am depus plângerea prealabilă la Guvern și la ministere, dar și la Avocatul Poporului, deoarece și el are posibilitatea să acționeze“, a declarat Emil Drăghici, președintele ACoR

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.