170 total views

Premierul Victor Ponta a prezentat aseară la Palatul Victoria starea economiei la doi ani şi jumătate de la preluarea mandatului, prilej cu care a adus argumente bugetare pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. Elementul-cheie al prezentării este o pagină din PowerPoint prin care se menţionează „cu cifre“, aşa cum i-a cerut preşedintele Traian Băsescu, sursele de acoperire a „costului reducerii CAS“.

Astfel, se menţionează că măsura de reducere a CAS cu 5 puncte va lăsa 4,8 miliarde de lei anual la dispoziţia firmelor private, deci va diminua veniturile bugetare cu o sumă echivalentă. În compensaţie, premierul men­ţionează cu cifre patru surse de acoperire a deficitului creat: 1,3 mld. lei în plus din crearea de noi locuri de muncă, 1,25 mld. lei din TVA ca urmare a investiţiilor prin efect de multiplicare, 4 miliarde de lei dacă se recuperează măcar 10% din datoriile firmelor aflate în insolvenţă şi 1,9 miliarde de lei din reducerea cu 10% a evaziunii fiscal estimată la CAS.

Adunate, toate aceste posibile surse dau în total 8,45 miliarde de lei, adică aproape dublu faţă de cât ar avea nevoie!
Reducerea CAS este o decizie de politică economică, iar momentul ales este unul pozitiv pentru economie, este un moment în care putem transforma creşterea economică din ultimii ani în dezvoltare economică prin crearea de locuri de muncă, a sintetizat premierul.

Prezentarea în PowerPoint a premierului a fost una comparată. În­tr-un document de 29 de pagini el a arătat ce au făcut guvernele sale în doi ani şi jumătate şi ce au făcut guvernele susţinute de preşedintele Traian Băsescu.

Reducerea  CAS ar crea 70.000 de locuri de muncă, a spus premierul.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.