43 total views

Mircia Gutău, edilul Râmnicului, prin funcția ce o deține intenționează să demareze procedura necesară de înființare a unei noi stații de sortare, dar și să dea depozitul ecologic Fețeni în administarea unei societăți private.

 

DECLARAȚIE MATEI – MINUTUL 13.00

Romprest- activitate defectuoasă –  tolerată pe piața locală de Gutău

Autorizare depozit Fețeni

Deși este cea mai proastă investiție a executivului local din administrația Matei și tolerată de administrația Gutău, intuim că se fac cărțile pentru ca Romprest să rămână în Râmnic, dacă ne raportăm la cele declarate de edil ca prioritate pe agenda personală de lucru. Mircia Gutău a declarat că nouă luni ”s-a luptat” să obțină autorizație pentru depozitul Fețeni și noroc cu președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, că altfel…singur nu se descurcaJ. Informăm cititorii noștri că primarul nu prea reușește să se facă înțeles deoarece stă de vorbă doar cu urechiști și nu cu specialiști, iar din această cauză, în loc să ne spună că “s-a luptat” să autorizeze depozitul Fețeni cu noi coduri pentru noi tipuri de deșeu, spune că a autorizat depozitul. Deci, Gutău nu a făcut altceva decât să actualizeze autorizația. Depozitul era autorizat, domnule primar, dar Romprest nu a făcut așa cum s-a angajat la licitație, adică, nu a depozitat deșeurile reziduale la Fețeni și cităm din Caietul de Sarcini – ”…deșeurile reziduale mixte se vor transporta, în vederea depozitării, la depozitul ecologic Fețeni…, la depozitul amenajat vor fi acceptate numai deșeurile reziduale aduse în mijloace de transport autorizate”. Mai mult, Caietul de Sarcini, a avut “scăpări intenționate”, iar la verificarea documentației depusă de Romprest, Comisia s-a făcut că nu vede lipsa din tarif a cheltuielilor cu transportul la București. Și atunci ne întrebăm: cine din comisie și cu acordul cui a trecut neobservat faptul că Romprest urma să sorteze la București, apoi să vină la Vâlcea, iar costul cu transportul  nu se regăsea în tariful de colectare pentru populație? Din această cauză Romprest a dublat tariful (a dublat cheltuielile cu transportul deșeurilor ) și a dat și Primăria în judecată. Pentru doar 30 de zile de transport, Vâlcea-București și București-Vâlcea, societatea cere în instanță 4,5 miliarde lei vechi (450.000 lei). După ce Romprest a dus o perioadă de timp deșeurile râmnicenilor la Horezu, cineva s-a sesizat. Au fot date amenzi și din această cauză operatorul a mutat transportul deșeurilor râmnicenilor la București, iar noi s-ar putea să plătim acest transport, dacă Primăria pierde procesul. Transportul trebuie plătit din buzunarele celor care au făcut parte din comisia de licitație, nu din buzunarul cetățeanului. Toate acestea se datorează “incompetenților” care au făcut parte din comisia de licitație și nu a râmnicenilor.

DECLARATIE VIDEO – MATEI SPUNE CĂ NU SE MODIFICĂ PREȚUL!

Administrarea depozitului Fețeni

Așa cum spuneam la începutul articolului, edilul de gândește să dea în administrare depozitul Fețeni unei societăți private. Se pare că este doar o altă înțelegere Gutău-Romprest, chiar dacă acesta va fi dat spre administrare prin licitație. Poate veți face și de această dată un caiet de sarcini special, tot pentru Romprest…doamna Feroiu știe! Poate în această perioadă, Romprest se autorizează pentru o astfel de activitate sau, surpriză, să aflăm că este deja autorizată. Averi din bani publici, peste noapte, am văzut cum se fac! Nu ne dorim să avem dreptate, iar cele scrise să fie doar niște presupuneri gândite de noi și edilul să facă lucrurile corect și în temeiul legal.

Gutău vrea să facă o stație de sortare

Edilul ne informează că New Recycling Drăgășani, firma asociată Romprest, tărăgănează demersurile pentru a avea o stație de sortare, iar pentru acest lucru intenționează să facă el una. În acest sens, a declarat că i-a chemat în următoarea perioadă la o discuție (n.r. săptămâna 19 – 20 iunie). Vă informăm, domnule primar, dacă nu știți, că atât municipiul cât și județul dețin împreună următoarele stații de sortare, realizate:

  • Drăgășani,autorizată, cu o capacitate de până la 4000 tone;
  • Stolniceni, stație Urban,autorizată, cu o capacitate de 30.000 tone cu posibilitatea de până la 45.000 tone;
  • Râureni,neautorizată încă, stația Consiliului Județean Vâlcea;
  • Brezoi,neautorizată încă, stația Consiliului Județean Vâlcea;

Deci, o altă stație nu mai poate intra în discuție. În momentul de față sunt 43.000 de tone de sortat, județ-municipiu, iar  Drăgășani acoperă 4000 tone, Urban 30.000 tone, total 34.000. Neacoperite, este adevărat, la ora actuală sunt 11.000 de tone, capacitate pe care o va asigura stația de la Râureni și cea de la Brezoi, stații ale Consiliului Județean. Datorită faptului că proiectul SMID întârzie și stațiile Râureni și Brezoi nu pot fi autorizate, Agenția de Mediu ar autoriza New Recycling. Îl informăm pe primarul Gutău că este liber să –și facă stație de sortare oricând dorește. Întrebarea este cine o va autoriza, atâta timp cât cele două stații menționate mai sus, obligatoriu vor trebui autorizate la finalizarea proiectului SMID? Așadar, cantitatea de 43.000 de tone deșeuri, municipiu-județ, va fi sortată în stațiile respective. Nu se pot autoriza stații de sortare așa cum vrea x sau y și nici de pe o zi pe alta. Astfel de autorizații necesită o întreagă documentație, care are la bază cantitățile estimate de deșeuri generate în județ și ceea ce este deja autorizat. În 2009 primar erați dumneavoastră. Vă întrebăm – de ce atunci nu v-ați făcut stație de sortare și ați cerut acest lucru operatorului de la vremea respectivă, Urban?

V-am adresat domnule primar de nenumărate ori întrebări cum ar fi:

  • de ce tolerați în continuare la compost ca Romprest să folosească în locul celor 100 mp, 800 mp?
  • de ce continuați acel contract de închiriere la compost?
  • de ce permiteți depășirea spațiului închiriat?

Aveți toate dovezile că Romprest folosește 800 mp, iar dumneavoastră acceptați să vă plătească doar 100 mp. Cu toate acestea, se ignoră tot ceea ce aceștia încalcă, iar prejudiciul adus bugetului local este cel mai mare din istoria Râmnicului, în timpul mandatelor  Matei-Gutău.

  1. Proces pierdut la prima instanță – Primăria trebuie să achite Romprest11 miliarde lei vechi, dacă vor pierde și la Curtea de Apel Pitești
  2. Proces pe rol pentru transport – Romprest cere4,5 miliarde lei vechi pentru doar 30 de zile transport
  3. Stație compost Râureni –Romprest aduce un prejudiciu Primăriei de 840.000 lei,până în prezent – calcul – folosință 100mp – 6000 lei/lună către primărie, dar Romprest utilizează 800 mp adică ar trebui 48.000 lei/luna (42.000/luna x 20 luni )

Orice expertiză s-ar face la Stația de compost Râureni, va arăta clar cât se utilizează efectiv. Mai mult, fără acest spațiu operatorul Romprest ar închide activitatea în municipiu, dar este tolerat de Primărie prin DADP. În același timp, Romprest dă în judecată Primăria și îi solicită sume colosale cu titlu de despăgubiri.

Cum e posibil ca Primăria să susțină și să protejeze o societate privată care o mai și execută?

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.