572 total views

Încă o afacere scandaloasă din banii râmnicenilor intră în vizorul anchetatorilor, după ce numeroşi cititori vâlceni ai publicaţiei noastre s-au declarat scandalizaţi de faptul că din banii lor este cumpărat un teren la de 14,3 ori valoarea declarată la notariatul Marianei Gutău în 2007, an de vârf în tranzacţiile imobiliare.

HCL teren Diana

Deja primăria s-a apucat de sistematizarea zonei şi de introducerea utilităţilor, demers ce va necesita alte fonduri publice alocate. Un efect imediat al acestei tranzacţii dintre municipalitate şi un proprietar privat poate consta, la fel ca în perioada 2004 – 2008, şi în creşterea artificială a preţurilor terenurilor din zonă. Eventuala lor gajare ulterioară la bănci contra unor sume considerabil mărite nu va putea avea suport în realitate, riscul ţepelor la care vor fi expuse băncile revenind în actualitate. Viziune capitalistă serioasă, deh, din partea noii conduceri a municipalităţii…

Tranzacţia dezvăluită de “Timpul de Vâlcea”, trecută prin CL fără dezbatere

În data de 20 decembrie 2016 vă avertizam că Primarul Mircia Gutău pregătește discret o tranzacție imobiliară din banii municipalităţii. Este vorba despre un teren în suprafaţă de 7.078 mp situat chiar în spatele Căminului de Bătrâni din cartierul Ostroveni, care aparţine, potrivit documentelor, moştenitorilor defunctului om de afaceri Dumitru Crăciunescu, fondatorul fabricii de mezeluri Diana și a lanțului de magazine cu același nume. Mai precizăm că pretextul pregătit pentru curioşi a fost că terenurile ar fi necesare pentru construirea de noi locuințe sociale. Un pretext folosit mai nou pentru o mulţime de proiecte de către Gutău, de parcă Râmnicul ar urma să se transforme în curând într-un imens centru social de cazare.

Ceea ce intuiam s-a şi petrecut în şedinţa ordinară a Consiliului Local (CL) Râmnicu Vâlcea din 27 decembrie 2016, proiectul iniţiat de Gutău privind cumpărarea terenului cu 357.700 euro plus TVA (67.963 euro) fiind aprobat de aleşii râmnicenilor. Adică de fix 14,3 ori mai mult decât valoarea declarată (25.000 de euro) la care a fost cumpărat de Dumitru Crăciunescu în 2007, an de vârf în domeniul afacerilor imobiliare!

Funcţionari din primărie se joacă de-a uite convocatorul, nu e convocatorul

Observând că subiectul a produs indignare în spaţiul public datorită publicrării lui de către “Timpul de Vâlcea”, conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea a dispus probabil eliminarea cu totul a convocatorului şedinţei de pe site, convocator în care proiectului de hotărâre iniţiat de Gutău îi era ataşată şi documentaţia privind istoricul proprietăţii suprafeţei. La început de 2017, funcţionarii primăriei (Oana Dărnescu) deja se conformaseră, numeroşi râmniceni fiind de-a dreptul scandalizaţi de acest demers dubios, în condiţiile în care este vorba de bani publici. În cele din urmă, convocatorul a fost repostat luni, 16 ianuarie 2017, însă documentaţia privind istoricul proprietăţii a fost eliminată de pe site (http://www.primariavl.ro/sedinte-consiliul-local/convocari-proiecte-hcl/item/5164-consiliul-local-este-convocat-in-sedinta-ordinara-in-data-de-27-decembrie-2016,-ora-12-00)

“O să vorbesc cu cei de la APL. La convocări văd doar pe cea de pe 18 ianuarie 2017 (în rubrica destinată pe site-ul primăriei – n.r.). Da, vorbesc şi eu să văd despre ce este vorba. Am o rugăminte, faceţi un mail cu cele solicitate”, ne-a spus telefonic Daniel Ionescu, Şeful Biroului Comunicare, Sport, Cultură din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Schimbări succesive de proprietar parafate la biroul notarial al familiei Gutău

Între timp, am desluşit noi cam cum au gândit, probabil, cei din primărie. Intenționat sau nu, funcționarii au publicat inițial pe site o documentație mai… completă decât prevede legea, în sensul că au lăsat publice și date cu caracter personal (CNP-uri, spre exemplu). Întâmplător sau nu, asta ar fi putut folosi, la nevoie, drept pretext pentru eliminarea de pe site după aprobarea proiectului de hotărâre în Consiliul Local Râmnicu Vâlcea a istoricului proprietății juridice asupra terenului.

Parcurgând atent acest istoric, rezultă că Nicolae Turmacu, în vârstă de 58 de ani la momentul respectiv, moștenește cei 7.078 mp (actualmente cu numărul cadastral 49.891, situat pe strada Frunzișului) de la autorul Marin Petrescu Mărgărit, drept reconstituit de Comisia Județeană de Fond Funciar Vâlcea în baza prevederilor Legilor nr. 18/1991, 1/2000 și 247/2005, conform Titlului de proprietate nr. 5.339/22.10.2007.

La nici două luni după emiterea titlului, Nicolae Turmacu îi vinde lui Dumitru Crăciunescu terenul “pășune”, contractul de vânzare – cumpărare nr. 4929 din 10.12.2007 fiind autentificat la BNP Mariana Gutău (unde în altă parte?!?), pentru 25.000 euro.

În 2015, în urma succesiunii efectuate după decesul lui Dumitru Crăciunescu, terenul revine soției acestuia, Irina Crăciunescu și celor două fiice, Diana și Adina, certificatul de moștenitor nr. 17 din 30.09.2015 fiind emis de (cine altcineva?!?)… Notar Public Cristina – Ioana Gutău.

Pe aceeaşi temă citiţi şi:

Gutău pregătește discret încă o extravagantă tranzacție imobiliară din banii Primăriei Râmnicu Vâlcea

http://www.timpuldevalcea.net/?p=18219

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.