240 total views

….dovedind un foarte prost management, împrumutând bani pentru ceva ca în final să-i cheltuie pe altceva. Speculăm că edilul a știut de la început ce face: pe noile proiecte nu primea împrumut, așa că a băgat proiecte finanțabile, a luat împrumutul, iar acum l-a mutat pe proiectele pe care vrea el. E o speculație, așa cum am spus, dar poate fi și adevărat.

Ce vrea Gutău?

În septembrie 2019, Consiliul Local a aprobat un umprumut de 25.000.000 lei pentru un set de obiective de investiții. Bugetul 2019 nu i-a ajuns edilului pentru coparticiparea la finanțarea proiectelor și a trebuit să facă un credit la BCR.

La ora actuală, municipialitatea se confruntă cu mari întârzieri în începerea lucrărilor pentru care a luat împrumut, întârzieri datorate fie nedepunerii de oferte în procedura de achizițe, impunându-se reluarea acestora, fie documentațiile de atribuire se află în evaluare, fie stadiile diferite de execuție la contractele de lucrări atribuite.

Ținând cont de plafonul aprobat la tragere, în anul 2020 municipalitatea trebuie să tragă din împrumut suma de 13.000.000 de lei, dar pentru că se confruntă cu întârzieri de începere a lucrărilor, există riscul ca suma să nu fie utilizată integral. Aflându-se în această dificultate „neprevăzută”, se propune completarea listei obiectivelor de investiții, ce vor fi finanțate din acest împrumut, cu alte proiecte care sunt deja în derulare și pentru care există contracte de execuție.


Primarul Gutău solicită Consiliului Local să aprobe, în ședința extraordinară din 7 februarie, redistribuirea valorii finanțate din împrumut.


Reamintim că prin HCL 269/2019 s-a aprobat contractarea de la Banca Comercială Română a unei finanțări rambursabile interne în valoare de 25.000.000 lei cu o maturitate de 10 ani și o perioadă de tragere de 2 ani pentru asigurarea finanțării investițiilor publice de interes public local incluse în portofoliu de proiecte din cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020.

Completarea listei se face cu următoarele obiective de investiții de interes local

Reabilitare termică Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab”

Reabilitare termică internat și cantina la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”

Reabilitare termică Școala Gimnazială I. G. Duca

Reabilitare termică a unui grup de blocuri de locuințe din municipiul Râmnicu Vâlcea

Așadar, alte 6 proiecte care au nevoie de finanțare, vor lua locul proiectelor pentru care a fost inițial acordat împrumutul. Întrebăm: după ce proiectele pentru care a fost inițial acordat împrumutul, și acum sunt înlocuite cu alte proiecte, acestea când vor intra în linie dreaptă, că până la urmă vor intra, din ce vor mai fi finanțate?…

Gutău cheltuie bani ori de dragul de a-i cheltui, pentru că are posibilitatea să nu cheltuie din credit dacă nu se încadrează cu deschiderea lucrărilor pentru care a luat împrumut, ori pentru că vrea să angajeze cheltuieli indiferent ce proiecte expune sau cât de urgente și importante sunt.

Întrebăm: de ce trebuie neapărat cheltuit acel credit dacă nu se poate măcar stabili o listă de priorități de proiecte ? Dacă împrumutul a fost acordat în 2019 și perioada permisă de tragere este de 2 ani de zile, fără a fi menționată pentru anul 2020 o dată anume, de ce se vrea acum, în ianuarie, tragerea celor 13.000.000 lei?

Unde sunt competențele manageriale ale primarului? De ce a ajuns în această situație? De ce un management pompieristic, pentru cine? Pentru voturi? Primarul, încă în funcție, indirect ne transmite că firmele de construcții nu mai vor să lucreze cu el, lipsa participării la licitații a acestora fiind vizibilă și specificată în documente oficiale.

Concluzia?

Proiectele propuse nu sunt ok fie ca tehnic/execuție, fie ca valoare, dacă nu se găsesc contractori, firme care vor sa le facă. Nimeni nu refuză un câștig! Care sunt de fapt motivele adevărate pentru care au apărut aceste întârzieri ? Cumva o proastă planificare? Proastă organizare? Incompetență în elaborarea documentațiilor? Incapacitatea de a se adapta la mediul de afaceri în care activează? De ce Gutău deschide proiecte când vede că nu se prezintă nimeni?

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.