…pentru clădirile neîngrijite din intravilanul municipiului Râmnicu Vâlcea. Totul se face în baza Regulamentului aprobat prin HCL 94/2019, în baza prevederilor art. 489, alin. 5-8, din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, dar și în baza OUG 57/2019 – Codul Administrativ.
Joi, 25 noiembrie 2021, are loc ședința ordinară a Consiliului Local Râmnicu Vâlcea, iar pe ordinea de zi se regăsesc 35 de proiecte de hotărâri, 12 dintre acestea fiind propuneri pentru majorarea impozitului pe clădiri, începând cu anul 2022, pentru anumite imobile situate pe raza municipiului, ca urmare a constatării tehnice de clădiri neîngrijite.
În urma Referatelor de aprobare, din data de 22, 25 octombrie și 3 noiembrie 2021, semnate de primarul municipiului, Mircia Gutău, inițiatorul acestor proiecte vizate de legalitate de secretarul municipiului Ionuț Didoiu și „contrasemnate” de administratorul public, Eusebiu Vețeleanu, s-au întocmit 12 proiecte de hotărâri privind majorarea cu 250%, 315% și 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul fiscal 2022, atât pentru proprietari persoane fizice cât și pentru proprietari persoane juridice.
Motivul adoptării proiectului de hotărâre îl reprezintă Codul Fiscal care permite Consiliului Local luarea de măsuri pentru majorarea impozitului pe clădiri cu până la 500% pentru clădirile neîngrijite, situate în municipiu, identificate condițiilor de impunere a supraimpozitării stabilite prin Regulament aprobat. Prin clădirile neîngrijite se înțelege starea avansată de degradare, stare de paragină insalubre, fațade nereparate/necurățate/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații de asemenea natură. În baza Regulamentului au fost efectuate verificări și constatări pe teren, identificându-se, iată, clădiri neîngrijite cu stare tehnică nesatisfăcătoare.
În acest sens, cei 12 proprietari care vor intra în această majorare, începând cu anul fiscal 2022, dacă CL va vota proiectele inițiate de primar, sunt:
250% – Gherghina Mihai și Gherghina Simona, str. Știrbei Vodă nr. 334A, 32 puncte
250% – Dudău Elena și Ciortan Mariana, str Târgului nr 3- C3, 40 puncte
250% – Păunoiu Ion și Păunoiu Ioana, str. Mihai Viteazu nr 18, 32 puncte
250% – Zamfirescu Ion Olimpiu și Zamfirescu Maria Nicoleta, str. Aurelian Sacerdoțeanu nr 103, 46 puncte
250% – Ionescu Florentina, str. Stolniceni nr 22, 40 puncte
250% – IT LIVE SRL, str. Știrbei Vodă nr 248, 35 puncte
315% – Bicu Nicolae și Bicu Maria, str. Știrbei Vodă nr. 203, 72 puncte
315% – Carom SRL, str. Știrbei Vodă nr 101, 61 puncte
315% – Popa Ileana, str. Cella Delavrancea nr 44, 70 puncte
315% – Dini Ioana, str. Cella Delavrancea nr 38, 56 puncte
500% – Mierluș Mazilu Florea, str. Calea București nr 264, 86 de puncte
De precizat că „notele tehnice de constatare și evaluare” a aspectului imobilelor au fost întocmite de către Serviciul Control din cadrul Poliției Locale a municipiului Râmnicu Vâlcea. Mai mult, nu se cunoaște dacă agenții acestui serviciu de control sunt autorizați pentru a nota deficiențele găsite la imobilele verificate, astfel încât să li se permită inclusiv notarea punctajului acordat.
În proiectele de hotărâre regăsim punctaj de referință după cum urmează:
exemplul 1
ACOPERIȘ
– învelitoare – degradări medii – 7 puncte
– cornișă, ștreșină – degradări minore – 2 puncte
– jgheaburi, burlane – degradări majore – 12 puncte
FAȚADE
– tencuială – degradări minore – 2 puncte
– zugrăveală – degradări minore – 2 puncte
– tâmplărie – degradări medii – 3 puncte
elemente decorative – degradări minore – 2 puncte
DEFICIENȚE STRUCTURALE
– șarpantă – fără degradări
– pereți – fără degradări
– împrejmuire – degradări minore – 2 puncte
Și totuși, Nota Tehnică de Constatare este documentul întocmit de reprezentanții Direcției Poliției Locale ȘI reprezentanții Direcției de Urbanism – Serviciul A.L.C.R.E, respectiv, funcționarii din cadrul direcției cu atribuții specifice de emitere a Certificatelor de Urbanism și Autorizațiilor de Construire, pentru fiecare zonă, care constă în evaluarea vizuală a stării tehnice a elementelor clădirii, vizibilă dinspre domeniul public, prin care se stabilește categoria de impozitare a clădirii și punctajul acordat. Or, în proiectul de hotărâre se menționează clar că notele tehnice de constatare și evaluare au fost întocmite doar de cei de la Servicul de Control din cadrul Poliției Locale și nici un funcționar de la urbanism!!! Deci, personal neavizat și fără atribuții specifice de emitere CU și AC, a întocmit notele de constatare și a ales punctajul pentru sancționare supraimpozitare.
În acest caz, considerăm că Primăria Râmnicu Vâlcea este „descoperită” din punct de vedere al deciziei de supraimpozitare, proiectele putând fi lejer atacate în contencios administrativ, poate chiar de fiecare dintre cei 12 proprietari penalizați. Noi credem că Proiectul are multe lipsuri! Inițiatorul, primarul Mircia Gutău, cere un vot „pentru”, dar consilierii locali nu au cunoștință despre imaginea reală a clădirilor degradate. Avem și o bănuială: că până la ședință nici măcar un consilier nu se va duce să vadă, de curiozitate, cum sunt clădirile care sunt propuse supraimpozitării, dacă evaluarea este corectă, și să vorbească cu proprietarii să afle de ce nu au reușit să „intre în legalitate”, până la decizia luată de edil.
În loc de concluzii,
Cei 12 proprietari riscă supraimpozitarea, dacă proiectele vor avea un vot „pentru”, și în următorii ani fiscali după 2022, dacă nu vor notifica Primăria cu privire la măsurile de remediere luate.
Pe același subiect mai puteți citi…și atunci proiectele au fost retrase de pe ordinea de zi, fiind „incomplete”, si nu s-a mai revenit asupra lor nici până astăzi. Vom vedea ce se va vota, joi, 25 noiembrie!
Mircia Gutău a propus impozitarea cu 250% și 315% pentru clădirile..
imaginea atașată este aleasă la întâmplare si nu reprezintă nici un imobil pus în discuție în proiectele de hotărâre,