444 total views

…asta în condițiile în care Legea 544/2001 la art. 19, alin 1,2,3, menționează dreptul la informare în masă și obligă autoritatea locală să permită accesul presei la acțiunile publice organizate de acestea.

Vineri 17 ianuarie, locatari ai blocurilor de garsoniere din Bd. Nicolae Bălcescu (vizavi de fostul Liceu Chimic) au fost prezenți în fața Primăriei pentru a cere lămuriri cu privire la noul amplasament al containerelor de colectare a deșeurilor și nu numai. Deși cetățenilor le-a fost interzis accesul în Primărie și au stat în fața instituției, în ger, gardianul dând asigurări că nu e nimeni în Primărie și nu au cu cine să vorbească, până la urmă apare vicepriamarul Carmen Preda care, după 3 vorbe și grăbită tare, i-a invitat pe protestatari la o discuţie mai amplă, astăzi 20 ianuarie, discuție în cadrul căreia vor fi abordate şi alte probleme ale locuitorilor din zonă.

Tot viceprimarul Carmen Preda a dat asigurări, atunci, că la discuțiile de astăzi va fi invitată și presa. Presa scrisă nu a fost invitată, ci doar televiziunile. Totuși, astăzi media prezentă a fost – Televiziunea Vâlcea 1, Televiziunea VTV, ambele fiind invitate telefonic de către purtătorul de cuvânt din cadrul Primăriei – Daniel Ionescu și publicația online Timpul de Vâlcea, neinvitată oficial, dar prezentă în urma invitației viceprimarului Carmen Preda, de vineri 17 ianuarie.

Cu toate astea, primarul (încă) Gutău Mircia s-a gândit că e mai bine să dea presa afară din sală, susținând că nu are nevoie de presă, nu avem voie să filmăm și asigurându-se, în același timp, că în sală printre cetățeni nu se ascunde un alt reprezentant al presei, în afară de cei care eram în fața domniei sale.

Prin această decizie, pe care nu am înțeles-o, Gutău nu a încălcat grav doar dreptul la informare, ci calcă efectiv în picioare Legea 544/2001 – privind liberul acces la informațiile de interes public – „uitând” că orice acțiune întreprinsă cu cetățenii și pentru cetățeni în interiorul instituției este o acțiune publică, având obligația să informeze presa despre aceste întâlniri.

Pe lângă faptul că nu face aceste informări, și nu mai vorbim de faptul că această instituție întocmește anual rapoarte în baza Legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică și care evident sunt făcute pe genunchi, Gutău a fost susținut în acest demers de juristul Primăriei, Petre Cazan, care se presupune că știe legea, și trebuia să-i spună primarului că greșește dând presa afară. Dar nu. S-a gândit că e mai bine să-i sară în ajutor, să-i țină isonul, și să ne spună că „putem să luăm câteva imagini, cadre…” și atât… că asta relatează presa…imagini fără cuvinte, în opinia stimabilului.

În altă ordine de idei, Gutău, ne spun cei prezenți la discuții, a început să urle și să bată cu pumnul în masă spunându-le că ei sunt nimeni și că tot el va fi primar și că toată acțiunea are doar un rol politic.

„A dat cu pumnul în masă, a țipat la noi și a zis că suntem manevrați politic, că de ce am chemat presa…a luat foc când a spus un cetățean că acolo urmează să-și facă bloc sau să se facă un bloc, nu am înțeles exact… așa ceva eu nu am întâlnit, un comportament extrem de urât..ca la noi în Vâlcea nu cred că mai este..sincer vă spun eu nu am văzut așa ceva…”, mărturisește un locatar care a fost în sală.

„A spus cineva că se va construi acolo un bloc…atunci s-a enervat, s-a ridicat în picioare și a început să țipe…a spus că el cât va fi primar nu va da autorizație la nimeni. A zis că am chemat noi presa, dar vineri când am fost acolo așa ne-a spus doamna care a venit și a stat de vorbă cu noi (n.r. viceprimar Carmen Preda) că o să fie luni și presa…nu știu doamnă, dar primarul ăsta crede că noi suntem proști și orașul e tot al lui..e prima dată când l-am avut în față…am auzit multe..da acum am văzut cu ochii mei…”, și nu mai redăm ceea ce locatarul ne-a spus, nu are rost, cuvintele au fost dure și urâte la adresa edilului.

Tindem să credem, ca o concluzie a celor întâmplate, că madam Carmen Preda, viceprimar cu grade crescute, și avem motive întemeiate de a spune acest lucru, și-a luat-o urât de tot de la Gutău care când venea spre sala de ședințe, cu o mână în buzunar și cu niște nervi vizibili pe fața-i nemulțumită de ceea ce avea să „îndure”, pentru că și-a permis să cheme presa fără acordul lui. Invitația presei la această întâlnire se regăsește într-o filmare, domnule primar G.M.

Îl mai vreți pe Gutău primar? Votați-l! El este singurul și unicul care știe pe ce să cheltuie banii voștri sau „legea” terenurilor, a clădirilor și a tot ce mișcă în orașul unde doar el este stăpân. El și gașca lui!

GUTĂU DIN BANI PUBLICI PLĂTEȘTE PRESA PENTRU A NU LUA PARTE LA ASTFEL DE ÎNTÂLNIRI, PENTRU A NU-I ÎNCURCA ACTIVITATEA, PENTRU A NU VEDEA CEEA CE EL NU FACE CORECT, PENTRU A NU VEDEA CUM ÎNCALCĂ LEGEA…

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.