303 total views

Angajaţii USG au ieşit la proteste timp de o noapte după care s-au întors la muncă. Doar trei dintre sindicalişti mai continuă protestul

Doar trei angajaţi de la Uzinele Sodice Govora se mai află, joi la prânz, în greva foamei, ceilalţi 55 renunţând la această formă de protest la cererea medicilor şi a liderului de sindicat, după ce, pe parcursul nopţii, mai mulţi muncitori au fost transportaţi la spital.Potrivit reprezentanţilor Sindicatului “Sodistul”, mulţi dintre salariaţii aflaţi în greva foamei aveau probleme medicale grave, iar medicii de la Serviciul de Ambulanţă Vâlcea le-au cerut să renunţe la protest, muncitorii acceptând doar după o discuţie cu liderul sindicatului.
“I-am convins pe oameni să iasă din această formă de protest extrem. Le-am explicat că dacă patronatul nu a înţeles într-o noapte întreagă de negocieri că le pune viaţa în pericol prin poziţia lor, nu o să înţeleagă nici astăzi, iar mulţi dintre colegii mei au probleme medicale, fiind luaţi cu salvările toată noaptea. În concluzie oamenii au înţeles. Am rămas în greva foamei doar eu şi alţi doi colegi, cei care am intrat acum patru zile primii în această formă de protest”, a spus liderul Sindicatului Sodistul, Adrian Gheorghe Mugioiu.

Grevă generală la miez de noapte

Angajaţii de la Uzinele Sodice Govora au intrat, joi, în grevă generală, la miezul nopţii, după ce negocierile dintre patronat şi sindicat au eşuat.
“Au fost şapte sau mai multe ore de negocieri nu am putut ajunge la niciun rezultat cu patronatul, dar ne aşteptam la aşa ceva, după ce negociem cu ei de patru luni şi jumătate şi nu sunt de acord să mărească salariile şi să semnăm contractul colectiv de muncă. Am purtat negocieri pe tema revendicărilor salariaţilor de la USG, respectiv semnarea contractului colectiv de muncă pe 2013, alocarea a 16 la sută din veniturile de exploatare pentru fondul de salarii şi menţinerea numărului de angajaţi existent la începutul acestui an. Am intrat în grevă generală de astăzi (n.r – joi), oamenii sunt în unitate, producţia s-a oprit şi se asigură o treime din activitate, conform legii”, declara, joi dimineaţă, preşedintele Sindicatului “Sodistul”, Adrian Gheorghe Mugioiu.
Luni, liderul sindicatului “Sodistul”, Adrian Gheorghe Mugioiu, a intrat în greava foamei, iar marţi au recurs la această formă de protest alţi 30 de angajaţi ai Uzinelor Sodice Govora. Celor 31 de salariaţi aflaţi în greva foamei li s-au alăturat alte 16 persoane, în cursul zilei de miercuri.
Miercuri după-amiază, unul dintre angajaţii Uzinelor Sodice Govora care se află în greva foamei a fost transportat cu o ambulanţă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Râmnicu vâlcea, iar după ce a primit îngrijiri medicale s-a întors la locul protestului. Ulterior, miercuri seară, alţi 11 muncitori au intrat în greva foamei, numărul protestatarilor ajungând la 58.
Angajaţii Uzinelor Sodice Govora solicită încheierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate pentru anul 2013, “în care ponderea cheltuielilor cu salarizarea personalului să fie de minimum 16% din veniturile de exploatare”, menţinerea numărului de locuri de muncă, cu personal angajat existent la 15 februarie 2013, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, respectarea acordurilor, a protocoalelor şi a actelor adiţionale încheiate cu sindicatul şi respectarea perioadei concediului de odihnă.
Acţionarul majoritar Uzinelor Sodice Govora este Ciech Varşovia, cu 92,9% din titluri. În structura acţionariatului se mai regăseşte AVAS, cu 0,68% din titluri. La Uzinele Sodice Govora sunt produse toate tipurile de sare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.