Loading

Ca urmare a declanşării, în dimineaţa zilei de luni, 10 iunie, a unei greve neanunţate la SC ETA SA, am participat la o întâlnire cu reprezentanţi ai salariaţilor pentru a discuta doleanţele acestora. În urma dialogului – la care au mai luat parte viceprimarul Eduard Vârlan, directorul SC ETA SA, Ion Popescu, şeful departamentului Transporturi, Nicolae Şovar, preşedintele AGA, consilier local Bogdan Pruteanu, membrul AGA, consilier local Vasile Cocoş şi preşedintele CA, Marius Sima – s-au desprins două revendicări ale salariaţilor: majorarea salariilor şi demisia actualului director. În intervenţiile lor, reprezentanţii salariaţilor au subliniat că în ultimele luni, la această societate au fost făcute 32 de noi angajări de personal, fapt nejustificat din punct de vedere economic în opinia lor.

În aceste condiţii şi în baza temeiului legal reprezentat de Ordonanţa de Urgenţă nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, am solicitat ca la întrunirea Consiliului de Administraţie al SC ETA SA programată pentru data de astăzi, 10 iunie, la ora 12.00, să se discute următoarele aspecte:

– analiza oportunităţii angajării celor 32 de persoane şi eficienţa activităţii acestora;

– analiza îndeplinirii obiectivelor şi a criteriilor de performanţă ale directorului general pe perioada ce s-a scurs din contractul de mandat;

– rezultatul acestei analize va fi comunicat reprezentanţilor salariaţilor cel mai târziu în data de vineri, 14.06.2013.

Numai în baza acestei analize, Consiliul Local Municipal, întrunit într-o reuniune de urgenţă, va putea lua o decizie legală privind conducerea SC ETA SA.

Ca urmare, s-a încheiat o Minută cu aceste angajamente, document care, din păcate, nu a fost semnat şi de reprezentanţii salariaţilor.

La finalul discuţiilor, am avut şi o întâlnire cu aproximativ 40 de salariaţi în curtea unităţii, cărora le-am transmis rezultatul discuţiilor şi angajamentele pe care mi le-am asumat că se vor îndeplini. Totodată, am atras atenţia celor prezenţi că în cazul în care nu vor relua de îndată activitatea, în baza Legii nr. 62/2011 a dialogului social se va înainta o acţiune la Tribunalul Vâlcea în vederea emiterii unei Ordonanţel Preşedinţiale de începere a activităţii, precum şi pentru stabilirea prejudiciilor aduse de grevă şi a responsabililor.

Menţionez că supravegherea activităţii la SC ETA SA nu s-a numărat printre atribuţiile pe care le-am avut ca viceprimar la Primăria municipiului şi, ca urmare, nu am fost informat asupra posibilităţii izbucnirii unui conflict de muncă. În opinia mea, la discuţiile de la SC ETA SA am avut întreaga disponbilitatea pentru rezolvarea pe cale legală a doleanţelor exprimate, dar în acelaşi timp nu pot accepta ca un întreg oraş să fie paralizat de acţiunea grevistă. Sper ca greviştii de la SC ETA SA să adopte o atitudine rezonabilă şi să-şi reia activitatea şi în acelaşi timp îmi exprim solidaritatea şi scuzele faţă de miile de cetăţeni ai Râmnicului care au fost afectaţi de acest incident neplăcut.

 

Viceprimar cu atribuţii de Primar,

Ion Gigi MATEI

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.