250 total views

Voluntarii plantează fapte bune, conducerea Primăriei Râmnicului îşi face imagine electorală

Matei Plantam fapte bune

Asociaţia EcoAsist a făcut încă o dată treaba care cădea în sarcina administraţiei publice locale râmnicene. Sâmbătă, 14 noiembrie, un uriaş “dispozitiv” de aproape 700 de voluntari au trudit timp de opt ore pentru plantarea a 20.000 de puieţi de gorun (14.000) şi frasin (6.000) pe fostul islaz degradat de la poalele dealului pe care a fost amplasat depozitul ecologic (sic!) de colectare a deşeurilor de la Feţeni. Lăudabilă şi de luat exemplu, iniţiativa ong-ului bucureştean a convins sute de tineri din diverse asociaţii, organizaţii, instituţii (sau chiar elevi) să participe cu entuziasm la ea. Din păcate, conducerea municipalităţii nu a “ratat” prilejul de a-şi aroga merite şi a-şi face imagine în urma unei acţiuni despre care foarte mulţi dintre participanţi ne-au declarat că făcea parte din “fişa postului” pentru reprezentanţii primăriei.

Primăria era obligată prin lege să reîmpădurească pe propria cheltuială

Că împădurirea cădea strict în sarcina administraţiei publice locale a recunoscut, vrând-nevrând, şi viceprimarul cu atribuţii de primar Ion Gigi Matei (PSD). “Primăria avea obligaţia de a reîmpăduri, pe raza sa administrativ-teritorială, o suprafaţă de cinci ori mai mare decât cea defrişată pentru realizarea prelungirii Bulevardului Dem Rădulescu până la intersecţia cu DN 67 prin zăvoiul din cartierul Ostroveni”, a declarat edilul vineri seară (13 noiembrie a.c.) în direct, în emisiunea “Idei în dialog” realizată de Valeria Tănase la Televiziunea Vâlcea UNU. Şi Matei ştie ce spune, legislaţia din domeniul forestier conţinând această obligaţie atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice. Totuşi, primarul interimar nu a reuşit să ofere, după mai bine de un an şi jumătate de când conduce administraţia publică locală, şi o explicaţie de bun simţ şi de ce municipalitatea nu a avut această iniţiativă nu a aparţinut până acum, ţinând cont de faptul că presiunea pe bugetul local ar fi fost infimă în comparaţie, spre exemplu, cu investiţia în modernizarea Parcului Zăvoi, proiectată din bani europeni. Consiliul Local (CL) Râmnicu Vâlcea are în subordine şi personal calificat, la Pieţe Prest SA, şi echipamente.

Societăţile coordonate de interimar, evidenţiate pentru că… funcţionează

Cu mici excepţii, comunicatul Primăriei postat pe site-ul instituţiei ar suna cât de cât rezonabil. “700 de voluntari au participat la acţiunea naţională «Plantăm fapte bune în România», iniţiată de organizaţia EcoAssist, în parteneriat cu ROMSILVA şi administraţiile locale. Cei mai mulţi dintre voluntarii care au răspuns apelului organizaţiei EcoAssist au fost elevi de la mai multe licee din Râmnic şi din împrejurimi – «Căpitan Nicolae Pleşoianu», de Arte «Victor Giuleanu», Teologic, Energetic, «Henri Coandă»”, «Matei Basarab», Economic, de Silvicultură şi «George Ţărnea» din Băbeni, (…) sau tineri din cadrul unor organizaţii nonguvernamentale – «Zâmbete colorate», «Promovăm prin educaţie», Rotaract, Interact, Next & Co sau Leo. Simultan cu voluntarii din alte 17 localităţi din ţară, la ora 10.00, voluntarii din Râmnicu Vâlcea şi din judeţ au început să sape gropile pentru plantarea a 20.000 puieţi (14.000 goruni şi 6.000 frasini), pe două suprafeţe de teren, totalizând 4 hectare şi aflate în proprietatea Primăriei municipiului. Terenurile – foste islazuri degradate ce urmează a fi transformate în pădure – au fost pregătite pentru plantare, în săptămâna anterioară acţiunii, de către SC Pieţe Prest SA, care a derulat acţiuni ample de defrişare şi de transport de resturi vegetale, asigurând, totodată, şi toaletele ecologice în ziua desfăşurării acţiunii de voluntariat sau pregătirea uneltelor folosite de voluntari. Puieţii au fost livraţi de Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, care a fost responsabilă şi de asistenţa tehnică prin 60 de specialişti implicaţi în acţiune, dintre care 15 ingineri silvici. Voluntarii au ajuns la Feţeni ca urmare a suplimentării curselor de pe traseul Hermes – Feţeni de către SC ETA SA, acelaşi autobuze aducându-i înapoi în oraş, la finalizarea acţiunii. Totodată, şi-au mai oferit sprijinul voluntarii de la Crucea Roşie, dar şi societăţi comerciale printre care OMV Petrom, Annabella sau Diana”. Drăguţ, nu?

Acţiunea se întinde pe trei ani

În şedinţa din 30 iunie 2015 a.c., în şedinţa ordinară a CL Râmnicu Vâlcea a fost validat prin vot proiectul (de data aceasta semnat de viceprimarul Eduard Vîrlan de la PNL) “Hotărâre privind aprobarea Acordului de Parteneriat cu Asociaţia EcoAsist în vederea efectuării lucrărilor de împădurire pe terenul în suprafaţă de 11,0837 ha, proprietatea municipiului, situat punctual în Feţeni. Aţi reţinut, da? Este vorba de 11 hectare, nu doar 4, cât s-a realizat sâmbătă. Să înţelegem că restul de 7 hectare se vor împăduri, tot cu munca entuziaştilor voluntari pentru a acoperi defrişările necesare monoliţilor de beton din centrul Râmnicului şi a ieşi mai alb, mai curat adilul viitor candidat pentru un nou mandat?
În plus, în parteneriatul încheiat între cele două entităţi, primărie şi EcoAsist, se prevede clar că asociaţia are obligaţia de a pune la dispoziţie “materialele de lucru şi materialul săditor”. Deci puieţii nu au fost făcuţi cadou de nimeni.

EcoAsist a promovat şi mişcarea “Let’s Do It!” în Râmnicu Vâlcea
Dincolo de toate cele semnalate, felicitări voluntarilor implicaţi în acţiune şi mai ales tinerilor entuziaşti! EcoAssist este un ONG înfiinţat în 2008, ca urmare a proiectului de colectare selectivă din ASE, extins ulterior în Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti. În 2011, Asociaţia EcoAssist a demarat “Plantăm fapte bune în România”, o iniţiativă de împădurire bazată pe voluntariat.

NOTA BENE! Asociaţia EcoAssist este ONG-ul care a adus în România, inclusiv în Râmnicu Vâlcea, şi mişcarea internaţională “Let’s Do It!”.

Sursă: Proiect privind aprobarea Acordului de Parteneriat cu Asociatia EcoAssist in vederea efectuarii lucrarilor de impadurire pe terenul situat in punctul_Feteni – www.rpimariavl.ro

11._Proiect_privind_aprob._Acordului_de_Parteneriat_cu_Asociatia_EcoAssist_in_vederea_efectuarii_lucrarilor_de_impadurire_pe_terenul_situat_in_punctul_Feteni01

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.