3,709 total views

Am tot vorbit în articolele noastre despre implicarea primarilor în „afacerea reciclabilelor care s-a putut realiza pentru că ei au semnat și confirmat cantitățile de deșeuri reciclabile inexistente, ca fiind colectate din localitatea lor, riscând să fie complici. Nu au înțeles că doar prin semnătura lor operatorul de salubritate putea frauda Fondul de Mediu, altfel nu. Sumele sunt de ordinul milioanelor de lei.

Din toate calculele noastre, Administrația Fondului pentru Mediu, principala instituție care asigură suportul financiar pentru realizarea proiectelor și programelor pentru protecția mediului, constituită conform principiilor europene „poluatorul plătește” și „responsabilitatea producătorului”, a putut fi păgubită prin documente (adică doar pe hârtie !) care certifică o reciclare de proporții, iar pe înțelesul tuturor, mai jos vă demonstrăm și cum.

Înainte de toate, BCA VIO Service este operatorul de salubrizare care, dpndv, va distruge la propriu primarii, dacă vor fi controale de amploare încrucișate. Am promis că vom reveni cu amănunte și vom prezenta cantitățile colectate pe hârtie. Nefiind cunoscători în totalitate, cu privire la colectarea reciclabilelor pe hârtie, dar cu ajutorul profesioniștilor din domeniu, am tradus datele pe care operatorul de salubrizare, din Turnu Severin, oficial ni le-a pus la dispoziție.

EPISODUL IV – RECICLAREA MUNICIPIULUI DRĂGĂȘANI, DIN PIXUL PRIMARULUI NEDELCU!

Pentru că am promis să revenim cu concluzii referitoare la situația actuală a gunoaielor din județul Vâlcea, astăzi prezentăm ce se află în spatele cifrelor oficiale raportate de operator și confirmate de Primăria Drăgășani, prin pixul primarului. Aceste cifre le-am primit în mod oficial de la operatorul din Drăgășani. Reciclarea, la Drăgășani, pe hârtie este de 64,22%, în condițiile în care niciun sector din București nu face reciclare/an măcar 4%, iar UATurile noastre, cele 12, sparg topul. Nici Cluj, Timișoara, Sibiu, Brașov, Constanța, etc, nu pot îndeplini gradul de colectare a reciclabilelor, dar pot comunele noastre și municipiul Drăgășani. Fericire mare, dar sigur scurtă !

Drăgășani – total deșeuri municipale colectate în anul 2020 – 4640 tone, din care 1403 tone sunt deșeuri eliminate prin depozitare. Deci, 4640 – 1403 = 2980 tone deșeuri reciclabile – hârtie, plastic, sticlă, PET, lemn, aluminiu, un total de 64,22% colectare reciclabilă. Deci, UAT Drăgășani nu doar că și-a atins tința impusă de lege, care este 60% , ci o și depășește, dar pe hârtie ! În realitate asta este o fraudă !

INCREDIBIL

– 613,04 tone hârtie, 676,88 tone sticlă, 594,74 tone plastic, 569,62 tone PET, 21,76 tone aluminiu, 30,92 tone lemn

….doar după cantitățile raportate la virgulă ne putem da seama că totul are un miros „reciclabil”. Mai mult, câte transporturi sunt necesare pentru 569, 62 tone de PET ??? Dar pentru hârtie, sticlă, plastic, etc ? Ce costuri implică aceste transporturi ??? Cum și-a permis operatorul plata acestor ț transporturi, în condițiile în care știm bine ce probeleme sunt la plata facturilor, iar tariful/pers este nejustificat (vezi tarif Alunu, 6 lei/pers) ? Cum !?!? A verificat primarul Nedelcu ce a semnat pentru acest operator ? Știe, de fapt, ce a semnat ? Noi credem că da !

Situația oficială pentru anul 2020 aferentă municipiului Drăgășani este de departe cea mai bună din România pentru un municipiu. Spre comparație, orașul Târgu Lăpuș din Maramureș a ajuns la un grad de reciclare de 60%, adică la nivelul Belgiei și Austriei. Este cea mai performantă localitate din România în reciclarea deșeurilor. Mai bine zis era, până să apară rezultatele din Drăgășani. Și încă alte câteva comune vâlcene.

Cifrele oficiale comunicate de Drăgășani arată că orice este posibil: cu toate că deșeurile biodegradabile reprezintă în jur de 60% din total deșeuri, conform statisticilor oficiale, drăgășenenii le-au făcut să dispară !!! Noi credem că aceste cifre acoperă o mare fraudă. Fraudă la Fondul pentru Mediu. Cea mai mare parte a cantităților de deșeuri reciclabile sunt fraudulos raportate ca și colectate în Drăgășani. Motivul îl reprezintă decontarea de către producători a subvenției pentru colectare separată și reciclare a deșeurilor reciclabile de ambalaje de la populație. Cantitățile raportate nu există, în cel mai bun caz ele sunt înlocuite cu deșeuri reciclabile obținute din alte surse. Asta în cel mai bun caz.

Interesant ar fi de văzut traseul acestor mii de tone de deșeuri reciclabile, de la containerele de colectare la stația de sortare și de acolo la fabrica de reciclare unde să se verifice cantitățile de materii prime realizate din aceste deșeuri reciclabile. Odată cu această scamatorie se mai comite încă o fraudă. Tot la Fondul pentru Mediu. E vorba despre țintele de reducere la depozitare impuse primăriilor. În 2020 trebuia îndeplinit un grad de reducere de 60%. Pe baza cifrelor oficiale raportate de municipiul Drăgășani se calculează declarația de impunere care, surpriză !, este ZERO!

Reciclarea numai pe hârtie și fraudarea Fondului pentru Mediu, în 2 secțiuni diferite, a devenit obișnuință pentru anumite primării și operatori, iar cine trebuie și poate să ia măsuri, se face că plouă. Estimarea noastră este că, numai în cazul Drăgășani, pentru 2020, frauda se ridică la aproximativ – 5.500.000 lei.

Episodul V – Situația centralizatoare a celorlalte UATuri

ÎN IMAGINI NOUA GROAPĂ DE GUNOI, DE LÂNGĂ STAȚIA DE PRETRANSFER, DE CARE EDILUL NU ȘTIE !

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.