Loading

Primarul Râmnicului a fost reţinut de magistraţii Bucureşteni pentru 29 de zile în cazul „Şpagă la Primărie II”

Emilian Frâncu a fost reţinut vineri după-amiază în arest preventiv pentru 29 de zile. Măsura a fost luată de magistraţii Tribunalului Bucureşti după ce procurorii DNA l-au reţinut pe primar sub acuzaţia de luare de mită în cazul unui flagrant efectuat joi, 25 aprilie. Deşi recursul făcut de avocaţii primarului din Râmnicu Vâlcea va fi judecat în aceste zilela Curteade Apel Bucureşti există destule indicii că alesul local va petrece sărbătorile pascale în spatele gratiilor. Suma pe care a solicitat-o primarul Frâncu unui arhitect bucureştean se ridică la aproximativ 20.000 euro.

Concurs de şpăguială

Frâncu a fost reţinut în baza denunţului făcut de arhitectul bucureştean Dragoş Sorin Popescu, câştigător al unui concurs de soluţii pentru amenajarea zonei centrale a oraşului. Proiectul urma să fie pus în practică de asocierea cabinetului individual de arhitectură Dragoş Sorin Popescu împreună cu Ductil Construct SRL şi Complet Instal Design SRL. Valoarea proiectului a fost estimată de reprezentanţii Executivului local la 8,8 milioane lei, finanţarea acestuia urmând a fi făcută din fonduri comunitare. „Este un proiect declarat câştigător în urma unui concurs de soluţii organizat de primărie. Prevede amenajarea zonei centrale de lângă parcul Mircea cel Bătrân până spre magazinul Cozia. Este un proiect complex, cu parcare subterană pe două nivele, amenajarea unor căi pietonale şi a unor spaţii comerciale”, a explicat viceprimarul Gheorghe Ioniţă. Pentru plata costurilor de proiectare, estimate la aproximativ 200.000 euro, primarul Frâncu a solicitat, în 22 aprilie, 10% din valoarea proiectului. Banii trebuiau să fie lăsaţi la secretariatul Televiziunii Vâlcea 1, post înfiinţat şi controlat din umbră de edilul din Râmnicu Vâlcea. Descinderile făcute de procurorii DNA au scos la iveală suma de 50.000 lei inscripţionată cu „mită” în secretariatul televiziunii. Alţi 40.000 lei urmau să ajungă în conturile societăţii sub forma unui contract de sponsorizare virat de arhitect pentru difuzarea manifestărilor dedicate celebrării a 625 de ani de la atestarea documentară a oraşului.

„Primăriei Râmnicului i s–a recomandat de către Curtea de apel Craiova să se constituie parte civilă pentru recuperarea banilor în dosarul <<Locuri de joacă>>. Verificaţi la Primărie dacă s-a făcut acest demers. Dacă nu s-a constituit parte în acest dosar înseamnă că este o cumetrie între Frâncu şi Gutău. De aceea susţin că Frâncu a avut un profesor bun în Mircia Gutău”

Romeo Rădulescu, fost primar Râmnicu Vâlcea.

 

Şpagă pe reţeta Gutău

Cu şapte ani înainte Primăria Râmnicului a fost zguduită în primul caz „Şpagăla Primărie” de arestarea preventivă a primarului Gutău şi a viceprimarului Nicolae Dicu. Cei doi operau într-un mod similar, Gutău trimiţându-l pe Dicu pentru a ridica prima tranşă de 20.000 de euro dintr-o mită de 50.000 euro solicitată omului de afaceri Crinu Popescu. „Modul de a opera este la fel cu cel al lui Gutău. Nu doar aici se văd similitudini cu perioada Gutău. Modul de a nu plăti facturile era valabil şi înainte de a prelua eu conducerea Primăriei. Eu nu m-am întâlnit personal cu niciunul din antreprenorii care au derulat contracte cu Primăria în perioada mandatului meu. Pe de altă parte, Primăriei Râmnicului i s–a recomandat de către Curtea de apel Craiova să se constituie parte civilă pentru recuperarea banilor în dosarul <<Locuri de joacă>>. Verificaţila Primăriedacă s-a făcut acest demers. Dacă nu s-a constituit parte în acest dosar înseamnă că este o cumetrie între Frâncu şi Gutău. De aceea susţin că Frâncu a avut un profesor bun în Mircia Gutău”, a declarat fostul primar al Râmnicului, Romeo Rădulescu.

Primărie abandonată în mâna PSD

Deşi postul de primar aparţinea liberalilor, Emilian Frâncu a fost nevoit să cedeze atribuţiile funcţiei vicelui pesedist Ion Gigi Matei, la acel moment viceprimarul liberal Gheorghe Ioniţă având înregistrată demisia din funcţie. Ulterior liberalul a fost nevoit să revină asupra deciziei şi să revină în poziţia de secund al lui Matei.  “„Atribuţiile funcţiei de primar au fost delegate de domnul Frâncu către colegul meu Gigi Matei. La ora 08:05 eu îmi depusesem demisia. Sigur, am fost nevoit să revin asupra deciziei după şedinţa Biroului Permanent Teritorial al partidului. Am fost pus la zid de colegii mei pentru că mi-am dat demisia. Pentru mine este o decizie foarte grea, cea pe care am luat-o joi seara”, a declarat Gheorghe Ioniţă, viceprimar al Râmnicului. Ioniţă a fost convins să facă acest gest  de către colegii săi liberali, conduşi de liderul organizaţiei judeţene, Cristian Buican. Liberalii s-au arătat îngrijoraţi că aripa pesedistă din Consiliul Local ar putea declanşa un puci pentru confiscarea funcţiilor de conducere din Executivul local. Totodată, surse din cadrul PNL susţin că liderii judeţeni ai filialei PNL aşteaptă o eventuală demisie din funcţia de primar a lui Emilian Frâncu, după ce acesta a fost reţinut pentru 29 de zile sub măsura arestului preventiv de către magistraţii Tribunalului Bucureşti.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.