352 total views

Încă mai este foarte rece afară, dar peste o lună, două, se va încălzi și atunci… societățile comerciale din zonă vor „mirosi” realitatea la propriu. Zona cu siguranță se va umple de șobolani marca Romprest, iar la vară, nu vor mai putea nici să respire.

În urmă cu un an, mai exact februarie 2017, zece societăți comerciale vâlcene se opuneau vehement intenţiei operatorului de salubritate de a amenja o staţie de sortare a deşeurilor în imediata lor vecinătate şi susțineau la acea vreme că vor contesta rigurozitatea avizelor şi autorizaţiilor eliberate de autorităţile locale.

Iată că astăzi, aceleași societăți comerciale vâlcene, la un an după ce „urlau” că fac și dreg împotriva amplasării stației de sortare în apropierea lor, au ajuns să vadă cu ochii lor cum lucrează Romprest.
Reprezentanţii societăților ameninţau că se vor sindicaliza şi vor face toate demersurile legale pentru a împiedica apariţia, în opinia lor, a unui veritabil focar de infecţie care ar pune în pericol sănătatea propriilor angajaţi şi ar afecta imaginea afacerilor lor. Marmobica SRL, Govora SA, ProImsat, SC Industrial Montaj Grup (IMG) SRL, Darvari SRL, Bica SRL, Electro Grup Aparataj SA, SC Uzina Mecanică SA şi Vilmar SA, sunt societăţile care se opuneau amenajării staţiei de sortare pe un teren închiriat de Romprest de la filiala locală a TMUCB SA.

Se pare că astăzi socitățile nu mai sunt interesate să își protejeze cei 4.000 de angajaţi ori utilajele şi activităţile.

foto 7 martie 2018

“Concret vă spun că nu mi se pare corect să vină cu gunoiul acolo unde oamenii au birouri şi unde stau şi îşi petrec foarte mult timp la serviciu. Ştiu sigur că vor apărea muşte, şobolani, mirosuri urâte ceea ce va crea un real disconfort în plus faţă de cel existent deja, pentru că ne situăm într-o zonă industrială. Exclus să fi fost consultat de cei de la Romprest, nici măcar ca vecini, niciodată! Am contactat o firmă din Germania care să vină şi să facă un studiu de mediu aici. Cred că ştiu cum au procedat ca să poată susţine că au înştiinţat public despre intenţia lor. Într-un colţ ascuns de ziar au publicat un anunţ. Nimeni nu a văzut ziarul şi ăsta nu e un nimic, este un lucru foarte important. Eu mă ştiu foarte bine cu conducerea Romprestului, nu am nimic cu ei, avem parteneriate diferite. Însă, cu tot respectul pe care îl port dumnealor, să faci o staţie de sortare a gunoiului sub nasul unor vecini fără măcar să le ceri acordul nu sunt de acord. În certificatul de urbanism, primăria trebuia să ceară acordul vecinilor, aşa cum mi-a cerut şi mie când am construit o hală să cer acordul Oltchim, spre exemplu….” Sublinia Virgil Ilie Bică, managerul Marmobica SRL şi Bica SRL.

“Nimeni nu-şi doreşte să fie vecin cu cineva care lucrează cu gunoiul. Vă daţi seama ce probleme sunt de mediu şi că ne distrug drumul, maşinile, gardurile. Drumul pe care ar trebui să treacă să ajungă la staţie este proprietatea Govora SA. Au încercat şi la noi, acum un an, să vină să închirieze platforma noastră şi nu am fost de acord. Nu ne-au consultat când au decis să facă staţia aici, lângă noi”, declara şi Dan Georgescu, managerul SC Govora SA.

“E treaba lor. Eu nu am ce face. Noi am zis să găsim cât mai repede o soluţie pentru că, aşa cum ştiţi, pe vechiul contract, am pierdut un proces de 11 miliarde de lei vechi şi suntem în situaţia să mai pierdem încă 20 de miliarde (din cauza includerii costului transportului gunoiului la Bucureşti – n.r.). Şi am spus să facă acolo staţia. Atâta timp cât au luat aviz de la mediu, restul e apă de ploaie. Pot să facă sindicat”, declara la vremea aceea primarul Gutău Mircia.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.