351 total views

Fix acum trei ani, scriam despre dezastrul creeat de natură prin ploile torențiale care au afectat pârâul Dobriceni și Cacova care se unesc cu pârâul Govora. Iată că astăzi, în aceeași perioadă, dar cu patru zile mai devreme, comuna Stoenști se confruntă aproape cu aceeași situație. Decolmatarea efectuată atunci de ABA Olt pe albiile pârâurilor respective se pare că a fost doar pentru intervenția de urgență și înțelegem de la edil că ar fi trebuit continuată până la a se face ziduri de sprijin sau refacerea cascadelor pe care apa circulă.

Primarul Gheorghe Dumbravă ne-a explicat că de trei ani de zile nu s-a mai intervenit pe aceste pârâuri deși a făcut mai multe sesizări către aceștia pentru a continua lucrările și a se face reparația cascadelor care susțin curgerea apei să fie moderată fără să slabească podurile care sunt peste aceste pârâuri.

Ploile torențiale fac probleme pe râurile și pârâurile județului de pe teritoriul localităților, iar dacă ele sunt în administrarea ABA Olt, edilul unei localități se uită neputincios fără a putea interveni să ia măsurile necesare efectuării unor diguri de susținere sau alte metode de refacere și să nu aștepte să se ajungă la un dezastru.

Astfel, în urma ploii torențiale din noaptea trecută, în comuna Stoenești, pe același pârâu Dobriceni care se unește cu pârâul Cacova și Govora, a fost lărgită baza albiei prin spălarea pâmântului de către ploaie și adâncirea acesteia. Câțiva localnici s-au sesizat și s-au dus la primărie pentru a-l înștiința pe edil că dezastrul de pe pârâul Dobriceni trebuie luat de urgență în calcul și să se facă intervențiile necesare. Împreună cu edilul și localnicii veniți la primărie, am mers la fața locului să vedem exact ce distrugere a mai făcut și de această dată natura pe pârâul respectiv. Întra-devăr, situația nu este roz deloc și aceștia îi cer primarului să rezolve cât mai repede problema altfel riscă ca o zonă importantă a localității, în viitorul foarte apropiat, să rămână izolată. Primarul Dumbravă le-a explicat acestora de ce nu poate să intervină pe albia pârâului, cum la fel le-a spus și că are foarte multe solicitări către administratorul acestiua, adică ABA Olt și că ”este legat de mâini și de picioare” pentru rezolvarea situației. În acest sens, edilul este supărat că sesizările nu își au rezolvare din partea instituției, că se tărăgănează și în același timp nu înțelege de ce dacă i s-a spus că a fost prins în planul de lucrări nu se intervine pentru a impiedica un dezastru mult mai mare.

”Cascadele au fost luate de ape, în urma ploilor, rând pe rând și dacă se va rupe și aceasta va fi în pericol podul care este peste drumul județean – DJ 646A. Am avut nenumărate comisii care s-au deplasat la fața locului și m-au asigurat că cele trei lucrări, în speță, punctele de reper – Dinescu, Davidescu și Dumbravă, au fost prinse ca și lucrări aprobate, dar de trei ani nu s-a schimbat nimic. Riscurile sunt foarte mari. S-a lărgit foarte mult albia pârâului din cauza distrugerii a acestor cascade care așa cum v-am spus, rând pe rând au fost distruse de efectele naturii. Eu nu am voie să intervin pe acest pârâu care aparține ABA Olt și cu toată bunăvoința mea stau și mă uit neputincios cum nu putem interveni pentru a nu ajunge la ceva mai rau. Nu am bază legală. Ultima solicitare către ABA Olt am făcut-o în toamna anului trecut când, în urma altor ploi masive, am avut aceeași problemă. Am fost asigurat că am fost prinși cu aceste lucrări și că o să vină să se apuce de ele. Drumul județean din mijlocul satului Dobriceni, unul din cele mai mari sate ale comunei, este foarte probabil să pice pentru că nu sunt nici 200 m până la pod și i se va slăbi rezistența de susținere, iar dacă se duce și această cascadă, asta se va întâmpla, albia pârâului fiind deja adâncită, se va mai adânci și podul care face legătura către Bărbătești va izola toată zona. Nu este drumul meu, nu este pârâul meu, dar eu sunt prins la mijloc. Nu pot să intervin nici în situația în care aș avea bani în bugetul local. Nu este în administrarea noastră. Deci, mă uit neputincios, iar localnicii înțeleg că nu este vina primarului că nu intervine, dar vor să rezolvăm situația. Ei știu că aceste pârâuri aparțin unei instituții a statului. Știți cum au fost oamenii învățați să dea vina pe primar, dar de data asta este altă situație. Aceștia cunosc că pârâurile Dobriceni, Cacova, Govora, de pe raza comunei nu sunt ale noastre, ci doar pe teritoriul nostru. Fac un apel în acest sens, poate prin intermediul dumneavoastră să se sesizeze cine trebuie și să ia măsuri, altfel, vedeți bine ce intemperii avem, azi soare, mâine furtună și noi stăm unii după alții pentru a rezolva astfel de probleme. De altfel, la noi (n.r. România) este cunoscut faptul că trebuie să se întâmple o nenorocire și apoi intervenim și rezolvăm situația. Trebuie să depășim astfel de gândiri și să rezolvăm din timp ceea ce observăm că se poate distruge, nu să așteptăm să se întâmple nenorocirea ca să putem rezolva problemele care apar”, ne-a declarat Gheorghe Dumbravă, primarul comunei Stoenești.

În perioada 29 iulie 2014, când ploile au făcut dezastru pe pârâurile Dobriceni și Cacova un cetățean de-al lor a murit luat de ape. Tragem un semnal de alarmă în acest sens, solicitând la rândul nostru ca instituția ABA Olt să se ocupe de urgență pentru rezolvarea situației existente la Stoenești, iar dacă alte comune au probleme de același gen și există sesizări către instituție din partea UAT-ului respectiv, să se intervină. Data viitoare vom interpreta astfel de situații în alt gen de articole.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.