552 total views

Marius Tănasie suţine că problemele constatate de Curtea de Conturi la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea sunt, de fapt, în sarcina conducerii naţionale a Societăţii Naţională a Sării, societatea vâlceană fiind doar o sucursală.

Vineri, 17 februarie, publicam un articol cu titlul “Gaură de milioane de euro descoperită de Curtea de Conturi la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea”. Raportul Public al Curții de Conturi a României pe anul 2015 dezvăluie că la Sucursala Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, sucursală a Societății Naționale a Sării (SNS), s-au petrecut lucruri deosebit de grave în ultimii ani. Din raport reieşa că neactualizarea redevenței a produs cea mai mare pagubă la bugetul statului 14,440 milioane de lei (aproximativ 3,2 milioane de euro) şi că au fost constatate pagube de sute de mii de euro chiar şi din cauza unei gestiuni contabile incorecte. De asemenea, experţii curţii vor să aducă în atenţia procurorilor achiziția de păcură din perioada 2013-2015. În paralel, SNS a dispus măsuri pentru stabilirea și recuperarea întregului prejudiciu. La sfârșitul lunii august 2015, inginerul Marius Tănasie demisiona din funcția de director al sucursalei vâlcene, invocând motive personale, în locul său fiind numit inginerul Traian Cionică. În 2016, Tănasie a fost numit director la Sucursala Slănic Prahova. Pentru că fostul director a răspuns la telefon abia după închiderea ediției, revenim în acest articol separat cu punctul său de vedere referitor la situația dezvăluită de Curtea de Conturi.

“Dacă exista vreo abatere constată în sarcina mea, nu mai puteam ocupa o funcţie de conducere!”

Deşi Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea face obiect separat în Raportul Curţii de Conturi, Marius Tănasie susţine că toate problemele semnalate prin document cad în sarcina conducerii naţionale şi nu a celei de la sucursala vâlceană. Mai mult, fostul director de la Vâlcea susţine, în ce ne priveşte total nejustificat, că este de mai multă vreme ţinta unor atacuri direcţionate de vechi adversari ai săi, unii dintre ei din zona politică. Redăm, în continuare, succint, declaraţia fostului director al EM Râmnicu Vâlcea.

“Parctic nu sunt nereguli, sunt măsuri pentru îndreptarea unor probleme mai mult contabile, teoretice. De exemplu, că s-a dat sponsorizare macadam sponsorizare la primării și că nu s-a înregistrat cu valoare. Păi s-a dat direct din haldă, unde halda n-are valoare. Dar ei au zis că trebuia să-i dăm o valoare modică pentru a putea fi înregistrată în contabilitate. Și zero este tot valoare modică. Contractul de redevență și cel cu paza sunt ale Bucureştiului (în atribuţiile conducerii naţionale ale SNS – n.r.) şi aşa mai departe. În ceea ce priveşte sucursala (Râmnicu Vâlcea – n.r.) nu există niciun fel de prejudiciu creat, care se imputea la oameni sau să fie din neglijenţa conducerii sucursalei. În ce priveşte achiziţia de păcură din perioada 2013 – 2015, aceea nu e la Râmnicu Vâlcea, e la Cacica (exploatare de sare din comuna cu acelaşi nume, judeţul Suceava – n.r.). Noi nu am luat păcură niciodată.  Deci, încă o dată, este raportul Curţii de Conturi care este făcut pe toată Societatea Naţională a Sării (adevărat, dar raportul are capitole separate pentru fiecare sucursală – n.r.). Redevenţa este problema Societăţii Naţionale a Sării, pentru că ea deţine licenţa de exploatare pe 20 de ani şi termenii ei, lucru stabilit prin lege, nu pot fi schimbaţi pe durata licenţei, anul 2020 la calcar, respectiv 2018 la sare. Numai că ăştia (guvernanţii – n.r.) au dat o ordonanţă de urgenţă, care este sub lege ca putere,  prin care toate firmele de exploatare a zăcămintelor sunt chemate să renegocieze redevenţa. 80% dintre firmele care au constatat în instanţă astfel de concluzii ale Curţii au câştigat deja, restul încă se judecă pe astfel de speţe. În ce priveşte motivul demisiei mele de la conducerea Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea nu vreau să intru în amănunte. Sunt singurul director care, în urma controlului intern s-a constatat că nu are niciun fel de abateri, nu există nicio notă de constatare, restul sunt simple speculaţii. Dacă exista vreo abatere constată de Curtea de Conturi în sarcina mea, nu mai puteam ocupa o funcţie de conducere niciodată şi nu mai eram chemat să salvez Slănic Prahova, care e într-o situaţie delicată”, ne-a declarat Marius Tănasie.

 

NOTA BENE! Având în vedere că pe documentul oficial al Curţii de Conturi este specificat că Reproducerea integrală a textului este interzisă şi că utilizarea datelor și informațiilor în diferite lucrări este permisă numai cu indicarea sursei (www.curteadeconturi.ro, rubrica Publicaţii), ataşăm acestui text doar pagina din care reiese clar că Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea a fost obiect distinct de cercetare pentru experţii Curţii de Conturi a României. (A.P si C.D.)

Pe aceeaşi temă citiţi şi:

Gaură de milioane de euro descoperită de Curtea de Conturi la Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea

 

Marius Tănăsie nu mai este directorul SEM Rm. Vâlcea

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.