Loading

Comitetul Creditorilor combinatului Oltchim este convocat, astăzi, 11 septembrie, ca să aprobe vânzarea Ramplast, producătorul de profile PVC deţinut de societatea vâlceană.

 

Avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, ne-a declarat: “Avem un cumpărător pentru Ramplast şi avem şi o ofertă de preţ. Cumpărătorul este o societate din România care are piaţă de desfacere în Ucraina şi Moldova. Creditorii trebuie să aprobe tranzacţia. Banii vor fi folosiţi pentru procesul de producţie al combinatului, în condiţiile în care CEC Bank ne-a anunţat că nu va acorda un nou împrumut pentru Oltchim. Astfel, din sectorul bancar, ne rămâne finanţarea de la Piraeus Bankşi de la Banca Transilvania.Dosarele de creditare au fost finalizate şi aşteptăm acordul final al celor două bănci”. Domnia sa estimează că raportul de evaluare asupra activelor Oltchim va fi gata în această săptămână. Acest raport, important în procesul de privatizare a combinatului, va fi supus aprobării Comitetului Creditorilor, iar apoi va fi constituit Oltchim 2 (o societate tip special purpose vehicle). Constituirea Oltchim 2 este estimată pentru perioada 20-30 septembrie atât de către Gheorghe Piperea, căt şi de către ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Cel mai probabil, finalul lunii septembrie va fi şi termenul limită de depunere a ofertelor investitorilor interesaţi de Oltchim.

Vineri, Varujan Vosganian a declarat: “În perioada 20-30 septembrie, administratorii judiciari Oltchim (n.r. Gheorghe Piperea şi Nicolae Bălan) vor definitiva construirea unui vehicul de investiţii, un Oltchim eliberat de povara datoriilor, pentru care va fi fixat un preţ de vânzare şi vor începe negocieri. Această construcţie financiară şi funcţională va fi prezentată Adunării Creditorilor, împreună cu raportul de evaluare privind activele Oltchim. Urmează apoi ca Adunarea Creditorilor să stabilească ce preţ doreşte să solicite potenţialilor clienţi, după care începe negocierea cu aceştia”.
Domnia sa a subliniat că există tot mai multe solicitări în legătură cu Oltchim şi că toţi investitorii care au solicitat acces la camera de date şi care au vizitat combinatul au rămas cu o impresie foarte bună.
Avocatul Gheorghe Piperea ne-a precizat:  “După ce creditorii vor aproba constituirea Oltchim 2 şi preţul de vânzare, urmează o perioadă de 30 de zile în care vom face planul de reorganizare. Practic, creditorii vor selecta investitorul privat care va prelua Oltchim şi soluţia financiară propusă de acesta. Vom înainta creditorilor o listă scurtă cu 2-3 investitori”.
“Oltchim este un produs vandabil”, a mai spus, vineri, ministrul Economiei. Combinatul are nevoie de o sumă cuprinsă între 10 şi 15 milioane euro pentru realizarea unor investiţii tehnologice urgente şi creşterea producţiei.

Varujan Vosganian a spus:  “Noi suntem foarte aproape de a realiza o modalitate de finanţare Oltchim, ceea ce ar fi o performanţă cu totul ieşită din comun”.
Potrivit Ministerul Economiei, de Oltchim s-au arătat interesaţi mai mulţi investitori, printre care consorţiul PCC-Fortissimo Capital, Yildirim Turcia, dar şi SIF-urile, care vor să formeze un consorţiu pentru inves­tiţiila Oltchim, împreună cu Chimcomplex Borzeşti, Salrom şi Tricon Energy. Şi ruşii dela Oil Gas Trade (OGT) LLC vor să preia Oltchim, promiţând investiţii de 300 milioane de euro.

 

Sursa/Bursa.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.