859 total views
Miercuri, 22 iunie, a avut loc un exerciţu simulat în situaţii de urgenţă generate de inundaţii şi poluări. Exercițiul a avut ca scop verificarea modului de funcționare a fluxului informațional- decizional pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii şi verificarea modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.
În acelaşi timp, exerciţiul de simulare a avut la bază şi verificarea modului de utilizare a Hărților de Hazard și de Risc la Inundații și introducerea acestora în Planurile Locale și Județene de Apărare Împotriva Inundațiilor, dar şi verificarea modului în care se primesc şi transmit informaţiile între structurile instituționale.
Alt rol a fost verificarea modului în care membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă cunosc prevederile Planurilor Locale de Apărare Împotriva Inundaţiilor sau verificarea modului în care şefii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă cunosc atribuţiile ce le revin pentru managementul riscului la inundaţii la nivel local.
Verificarea modului în care este organizat fluxul informațional pentru avertizarea populației, până la nivelul fiecărui sat aparținător al unității administrativ teritoriale si modul de acționare al Centrului de Intervenție Rapidă în cazul producerii unor inundații, a fost un alt factor al exerciţiului de simulare.
Exerciţiul de simulare a vizat Bazinul Hidrografic Olt , amonte şi aval de podul rutier din orașul Rm.Vâlcea, zona NORD, cu antrenarea de forţe şi mijloace de intervenţie operativă (buldoexcavator, excavator, mașina de umplut saci, motopompe, hidrobaraje, panouri de aluminu), achiziţionate prin proiectul naţional WATMAN ,,Sistem informaţional pentru Managementul Integrat al Apelor – Etapa I”, implementat de către Administrația Națională ”Apele Române”.
Cadrul de desfășurare al exercițiului de simulare a cuprins convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și verificarea modului în care membrii comitetelor locale pentru situații de urgență cunosc prevederile planurilor locale de apărare împotriva inundațiilor.
Conform scenariului starea de ”ALERTĂ” de la barajul Dăești, Hidroelectrica a activat sirenele din dotarea barajelor Dăești și Rm. Vâlcea pentru avertizarea populației la ora 1100. Centrul de Intervenție Rapidă Vâlcea împreună cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea au acţionat pentru prevenirea şi limitarea efectelor produse de inundaţii.
Pe parcursul întregului exercițiu de simulare, Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), direct implicate, au transmis către SGA Vâlcea și ISU Vâlcea un raport operativ întocmit conform Ordinului Comun al MAI / MMP – 192 / 1422 / 2012 – regulament inundații.
La sfârşitul exerciţiului de simulare au fost facute evaluări la nivel de bazin hidrografic și propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii de management a situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.
Această acțiune s-a desfășurat sub supravegherea- directorului ABA Olt, ing.Ion Stoenescu și a Președintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judetului Vâlcea, domnul prefect Radu Renga.
Informaţiile şi avertizările difuzate pe timpul exerciţiului au purtat menţiunea: „Atenţie! Acesta este un exerciţiu de Simulare. Datele nu corespund realităţii.”