Loading

Teodora Cristina Hogea – argint la Olimpiada Naţională de Franceză

Părinţii au învăţat-o să fie independentă de mică pentru a avea un viitor în viaţă. Îşi doreşte o carieră în domeniul medical şi va obţine acest lucru doar învăţând.

Teodora Cristina Hogea este elevă în clasa a VIII-a A la Şcoala Gimnazială „Anton Pann” din municipiul Râmnicu Vâlcea. De mică i-a plăcut să înveţe. „Părinţii mi-au spus că trebuie să învăţ pentru a avea un viitor în viaţă. Nu au făcut deloc presiuni asupra mea. Nu m-au ajutat niciodată la teme. M-au lăsat să fac totul singură, să fiu independentă. Le mulţumesc pentru că m-au susţinut în tot ceea ce am făcut”, povesteşte Teodora. Primii ani de şcoală i-a făcut în Italia. „Tata a plecat la muncă în Italia când eu aveam un an si jumătate. La vârsta de cinci ani şi jumătate am mers şi eu acolo cu mama. La şase ani am mers acolo la şcoală”, spune eleva. Teodora a făcut clasele I-IV în Italia. Sistemul de învăţământ de acolo e mult mai diferit în comparaţie cu cel din România. „Acolo stăteam opt ore pe zi la şcoală. Programul începea la ora 08.00 şi se termina la ora 16.00.  Se făceau ore, temele pentru ziua următoare şi aveam şi două pauze de masă. Acolo se punea mare accent pe activităţile extraşcolare, se făcea foarte multă practică, erau organizate multe excursii, la noi se merge pe teorie. Cred că sistemul nostru are nevoie şi de practică”, spune Teodora. Când a venit în ţară a repetat din nou clasa a IV-a. „La început a fost greu, nu ştiam să scriu corect româneşte. Erau materii diferite, dar într-un an am reuşit să recuperez tot din urmă”, îşi aminteşte Teodora.

A obţinut argintul la Olimpiada Naţională de Franceză

Din clasa a V-a a început să meargă la concursurile de română, competiţii care s-au finalizat cu numeroase premii, multe cu locul I. Studiind engleza şi franceza la şcoală a văzut că ele seamănă cu limba italiană şi le învaţă foarte uşor.  „Am fost atrasă de limba franceză. Ca să îmi verific cunoştinţele, în clasa a VII-a am participat la Olimpiada de Franceză, faza judeţeană. Am obţinut punctajul maxim, locul I pe judeţ. Faza naţională nu s-a ţinut. Anul acesta, am participat, din nou, şi m-am calificat tot pe primul loc pe Vâlcea. Am mers la faza naţională, care a avut loc la Focşani între 2-6 aprilie 2013 unde am luat medalia de argint pe ţară”, spune eleva. Teodora face franceză cu profesorul Monica Ionescu. Tot anul acesta, Teodora a participat la Olimpiada de Română, faza judeţeană, unde a obţinut locul doi pe judeţ, fiind pregătită de profesorul Elena Spiridon. Învaţă la fel de bine şi la matematică şi fizică, materii la care a participat, tot anul acesta, la Olimpiade, faza judeţeană. La competiţia de fizică a obţinut locul trei, fiind pregătită de profesorul Daniela Danciu, iar la matematică a luat locul doi sub îndrumarea profesorului Marius Giurgiu.

Vrea să devină un medic chirurg respectat

Teodora învaţă câte şase, şapte ore pe zi. „Părinţii îmi spun de multe ori să mai ies şi eu din casă, să mă relaxez, să nu mai învăţ atât. Studiul a devenit o pasiune pentru mine. Şi pe internet când stau mă documentez în diferite domenii”, precizează eleva. Teodora vrea să facă liceul la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea, după care Facultatea de Medicină. „Vreau să devin un medic chirurg apreciat şi respectat în afară. Îmi doresc să fac facultatea în străinătate. Nu îmi place sistemul din România pentru că valorile nu sunt preţuite.  La noi, toţi au astăzi facultate”, spune eleva. În timpul liber îi place să socializeze cu prietenii, să asculte muzică, să vadă un film bun, să meargă cu bicicleta şi să joace volei.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.