57 total views

Poporul român, popor prin tradiţie ortodox, a avut întotdeauna cultul respectului eroilor săi. Fie că a fost vorba de oştenii lui Mircea cel Bătrân, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazu, de cei căzuţi în primul şi în cel de-al doilea razboi mondial, în permanenţă, o troiţă, o cruce, un document istoric, a transmis peste veacuri istoria unor gesturi de eroism nemaiîntâlnite pe alte meleaguri şi care au făcut întotdeauna cinste acestui brav popor.

Marcarea Zilei Eroilor, odată cu sărbătoarea religioasă a Înălţării Domnului Iisus Hristos, a fost hotărâtă pentru prima dată prin lege în 1920. Prin Decretul -lege nr. 1693 din 4 mai 1920, România recunoştea jertfa celor 800 de mii de soldaţi cazuţi în primul război mondial pentru apărarea ţării şi pentru realizarea Marii Uniri. Erau astfel comemoraţi generalii: Eremia Grigorescu, Ion Drăgălina, David Praporgescu, Ecaterina Teodoroiu, Căpitan Grigore Ignat, eroi anonimi ai Regimentului 32 Infanterie “Mircea cel Bătrân”, care la 6 august 1917 au atacat, în cămăşi, trupele germane care riscau să întoarcă frontul armatei române la Mărăşeşti.

Toţi aceşti eroi s-au jertfit fără să se gândească la sine având în gând un singur lucru, să-şi salveze patria de sub cizma cotropitorului german. Această dată a fost păstrată şi în timpul celui de-al doilea război mondial, când armata română a avut peste 600 de mii de pierderi din campania de Est (1941-1944) şi 175 de mii de soldaţi căzuţi în campania din Vest (1944-1945). Venirea la putere a regimului comunist (6 martie 1945) a însemnat modificarea datei de sărbătorire a eroilor , prin Decretul nr. 71/1948, ziua de 9 mai, fiind declarată Ziua Eroilor. Această dată a rezistat timp de 50 de ani, iar prin legea 48/1995 sărbătoarea eroilor neamului, a fost restabilită odată cu sărbătoarea religioasă a Înălţării Domnului.

În momentul în care vorbeşti de cultul eroilor unui popor, stai să te gândeşti, dacă noi cei care am beneficiat de jertfa lor suntem demni să le cinstim memoria. Am trecut de nenumărate ori pe lângă Cimitirul Eroilor din zona de Nord a municipiului Râmnicu Vâlcea. Cimitirul este îngrijit de către Asociaţia “Cultul Eroilor”, care funcţionează pe lângă Asociaţia Cadrelor Militare în rezervă sau retragere. Sub fiecare cruce se află povestea unui erou, povestea unui om care în mod sigur a vrut să se reîntoarcă să-şi vadă familia, care-ar fi vrut să-şi cultive ogorul, dar care a căzut în lupta cu inamicii acestei ţări. Când vezi câte racile morale sunt în prezent în societatea noastră, când vezi că oamenii politici vin să cinstească Ziua Eroilor mai mult pentru a-şi promova propria imagine, te întrebi dacă nu cumva fiinţa morală a poporului român s-a modificat genetic!

Prin comparaţie cu poporul român, americanii au ştiut dintotdeauna să-şi cinstească eroii. Fie că au căzut pe fronturile din Europa sau din Pacific, din cel de-al doilea război mondial, în războaiele din Coreea sau Vietnam, precum şi în cele mai recente din Iran şi Afganistan, eroii americani sunt întotdeauna cinstiţi, cu tragere de inimă. Această tragere de inimă de a ne respecta eroii, ne lipseşte nouă. De aceea, haideţi măcar pentru o secundă să ne încredinţăm un gând pios memoriei celor care au căzut pe câmpurile de luptă, pentru ca noi să fim liberi şi să ne putem bucura de viaţă.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.