…proiectul regional de apă și canal care de peste 5 ani de zile nu poate fi implementat. În urmă cu doar câteva zile, dădeam publicității informația cu privire la scandalul care stă să izbucnească între instituțiile enumerate în titlu și edilii din județ. Totul pentru că nici la ora actuală contractul de finanțare cu POIM, pentru apă și canalizare la nivel de localități, nu are un final așteptat.
Edilii care fac parte din acest proiect nu își pot implementa singuri un astfel de proiect, fiind prinși pe lista proiectului regional. Legea îți interzice să depui un proiect ca și UAT dacă faci parte dintr-un ADI și ești prins cu proiectul respectiv acolo. Și uite așa, chiar dacă unii vor să-și facă proiectele…nu mai pot, pentru că de fapt nu pot ieși din lista unde sunt prinși. Și iată, marea supărare! Și pe bună dreptate! În câteva episoade vom face public informațiile primite pe mail, dar și răspunsurile primite de la oficialitățile locale/județene implicate în acest proiect ce pare a fi departe a se finaliza.
Episodul I – scurt istoric
A fost odată un proiect măreţ al lui fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion CÂLEA, care visa ca toată Vâlcea să intre în zona de civilizaţie, cu apă şi canalizare în toate localităţile şi cătunele din judeţul Vâlcea. Astfel, s-a creat ADI APA Vâlcea prin care să poată fi accesate fonduri nerambursabile, începându-se cu fonduri ISPA, ajungându-se la POS Mediu, Vâlcea fiind fruntaş la nivel naţional în acest sens. A mai fost şi o rată de conectare 100% a oraşelor care nu s-a terminat până în prezent. Banii europeni nu au fost suficienţi pentru toată lumea pentru că au acoperit doar oraşele cele mai importante din comunitatea vâlceană. Multe localităţi, între care şi oraşe ca Horezu, Brezoi, Govora, dar şi localităţi fără sisteme de apă şi canalizare sau cu reţele învechite ori care acoperă zone limitate au aşteptat marea minune: FINANŢAREA UE!!!
Aceasta era posibilă prin aderarea la Asociaţia de Dezvoltare Întercomunitară (ADI) şi delegarea serviciilor către APAVIL, judeţului Vâlcea, prin decizionalii săi, rămânându-i datoria morală, şi nu numai, să acceseze finanţarea POIM. Multe localităţi au renunţat la alte finanţări, prin PNDR/AFIR sau prin celebrul PNDL 1 sau 2, în contextul în care nu aveau capacitatea şi expertiza pentru a opera reţele de apă, apă uzată sau staţii de epurare, cunoscând şi problemele cu care s-au confruntat alte localităţi care au decis să aibă propriile proiecte.
Au aşteptat şi au aşteptat şi…degeaba! Mai mult, unii primari au aflat cu stupoare că studiile de fezabilitate făcute de EPTISA (societatea care a executat documentaţia tehnică pentru APAVIL şi studiul de fezabilitate necesar cererii de finanţare) au dus la “scoaterea” acestora din proiect sau că au rămas fără canalizare pe care ar trebui să o finanţeze singuri, dar cu ce bani!? Mulţi primari au crezut în APAVIL şi ADI APA şi au constatat că investiţiile iniţiale sunt acum doar mărunţişuri!
VÂLCEA trebuie să se trezească, mai există o speranţă, chiar şi în ultimul ceas! Nu este totul pierdut! Bun, s-a tăiat din investiţii, dar au rămas în studiul de fezabilitate al EPTISA multe zone/localităţi pentru care finanţarea POIM reprezintă ultima şansă! PNDL este istorie, Compania Naţională de Investiţii (CNI) are un buget limitat, iar cu Planul de rezilienţă lucrurile sunt incerte, PNDR fiind doar o soluţie parţială, care nu rezolvă toate problemele! APAVIL trebuie ajutat, pentru că astfel este ajutat judeţul Vâlcea, nu doar prin îndeplinirea obligaţiilor de mediu asumate faţă de Comisia Europeană, ci şi prin asigurarea unor servicii esenţiale de apă şi apă uzată către populaţie. Vâlcenii merită asta, dar cine nu vrea?
APAVIL are un acţionariat alcătuit din Primăria Râmnicu Vâlcea (2/3 – 66,%) şi Consiliul Judeţean Vâlcea (1/3- 33,%), cele două entităţi controlând nu numai societatea/operatorul de apă, ci şi ADI APA Vâlcea care are doar prezenţă numerică, nu şi decizională.
Cine conduce Primăria Râmnicu Vâlcea? – Mircia GUTĂU!
Cine este şeful CJ? – Constantin RĂDULESCU!
Cine este directorul APAVIL? – Ion FLORESCU!
Cine este şeful ADI APA? – Robert SCHELL!
Cei patru au un singur numitor comun: dezinteresul pentru absorbţia fondurilor nerambursabile de către APAVIL pentru a ajuta localităţile judeţului să depăşească Evul Mediu în care se află!
Acesta este un prim punct de vedere al celor care ne-au transmis informațiile cu rugămintea de a le publica.
Episodul II – de ce sunt dezinteresați?