Raportul DSP Vâlcea pentru anul 2011-2012 arată că unul din şase elevi suferă de o boală
Colegiul prefectural desfăşurat la finalul lunii trecute a scos în evidenţă aspecte tulburătoare referitoare la sănătatea elevilor din mediul urban. Conform statisticii întocmite de Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea, un elev din şase din oraşele judeţului suferă de boli. Raportul, prezentat în şedinţa condusă de prefectul Mircea Nadolu stârneşte însă şi dispute între DSP Vâlcea şi conducerea Inspectoratului Şcolar judeţean, nepusă în temă cu acestă situaţie.
Elevi cu afecţiuni neuropsihice
Conform datelor prezentate de reprezentanţii DSP, elevii din oraşele Vâlcii suferă de afecţiuni diverse, iar numărul cazurilor de boli se apropie de 5000. „În anul şcolar 2011-2012, în cadrul evaluărilor,au fost examinaţi 29 088 elevi şi tineri din mediul urban în unităţile de învăţământ unde există cabinete medicale şcolare. Au fost depistate un număr de 4 879 cazuri de boli (vicii de postură, vicii de refracţie, boli renale, boli neuropsihice, boli metabolice şi de nutriţie cronice etc.)”- se arată în raportul DSP Vâlcea. Evaluarea făcută de medicii specialişti din cadrul DSP i-a scos din sărite pe reprezentanţii ISJ Vâlcea, neinformaţi până în prezent de această statistică.
Grigorescu: „Este inacceptabil, nouă nu ne-au transmis situaţia”
Luat pe nepusă masă de cifrele înfiorătoare prezentate în raport, inspectorul general şcolar Remus Grigorescu a răbufnit: „Este inacceptabil, nouă nu ne-au transmis această situaţie! Cifrele sunt îngrijorătoare, într-adevăr, dar nu înţeleg de ce nu lucrăm împreună la remedierea acestei situaţii. Poftim, vicii de postură, puteam măcar să analizăm împreună cu ei dacă această boală se datorează mobilierului şcolar. Va trebui să solicit un raport amănunţit al lor pentru a delega şi eu persoanele care să se ocupe de această situaţie. Este neplăcut să fim înştiinţaţi de presă de aceste lucruri”. Numărul elevilor bolnavi ar putea fi însă mult mai mare ţinând cont că evaluarea stării de sănătate a fost efectuată numai în unităţilor şcolare dotate cu cabinete medicale.