Loading

Elevii şi profesorii din Bucureşti vor învăţa cum să se comporte în caz de cutremur într-un container special care simulează seisme şi care va fi “plimbat” prin toate unităţile de învăţământ, potrivit primarului general Sorin Oprescu.

“Este o maşină specială care simulează cutremurele şi dorim să o plimbăm prin toate şcolile, în aşa fel încât, împreună cu profesorii, elevii să ştie ce au de făcut dacă se întâmplă un cutremur dimineaţa sau seara. Este o maşină care se amenajează. Poţi amenaja o sală de clasă sau un spaţiu cu birouri într-un container de-ăsta special, care simulează cutremurele. Trebuie să-i obişnuim şi cu evenimente de-astea nefericite. Asta la anul. Am vorbit cu primarul din Ankara. Ei au trei sau patru astfel de maşini”, a declarat Oprescu.

În acelaşi context, edilul-şef al Capitalei a precizat că săptămâna viitoare vor începe lucrările de săpare pentru patru puţuri din care să fie asigurate rezerve de apă, în cazul unui dezastru natural, la centrele de prim ajutor ce vor fi amenajate în şcoli.
“Încep băieţii aceia, de săptămâna viitoare, cu patru locaţii de săpat puţurile alea. Undeva spre sfârşitul lui ianuarie, începutul lui februarie, suntem gata cu astea. Avem de adăugat generatoarele (de energie – n.r.) şi tot ceea ce înseamna pregătirea. Nu ştiu cât s-a cheltuit, (…) mult mai puţin oricum decât o viaţă de om ce poate fi salvată”, a spus primarul general.
Potrivit unui protocol încheiat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Primăria Capitalei vrea să amenajeze 12 centre de prim ajutor în cazul unor dezastre, în tot atâtea şcoli care au săli de sport.
Municipalitatea precizează că dotarea sălilor de sport din şcoli va cuprinde, astfel, echipamente şi lucrări specifice aferente situaţiilor de urgenţă: 12 puţuri de mare adâncime pentru captare apă potabilă, 420 de pǎturi din lână, 1.960 de paturi pliante, 14 generatoare pentru puţuri şi iluminat, 145 de tărgi sanitare, 550 de lenjerii de pat, 2.000 de truse de supravieţuire, nouă containere, 130 de lanterne, 12 corturi pentru adăpostire suplimentare sălilor de sport şi 8 tunuri de aer cald.
Potrivit Primăriei Capitalei, capacitatea de campare, în situaţii de urgenţă, în aceste şcoli şi în corturile adiacente este de peste 3.000 de persoane.

Sursa/mediafax

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.