Lider politic carismatic, stimat și iubit, primar al Râmnicului trădat de tentațiile penale irezistibile, condamnat pentru infracțiuni dovedite și ajuns după gratii, dar eliberat condiționat, candidează și câștigă din nou fotoliul de primar și preia încet, dar sigur, frâiele puterii întregului județ.
Controlează tot. Lui i se supun cei ce-l înconjoară, precum Rădulescu Constantin (cel mai slab președinte pe care l-a avut Consiliului Județean Vâlcea).
Și-a impus oamenii în conducerea asociațiilor, instituțiilor sau societăților, precum ADI Apa, Apavil, ABA Olt, Piețe Prest, ETA, și lista continuă în prezent cu ADI Salubrizare.
Urmărește impunerea în fața primarilor din județ prin ajutorul dat în rezolvarea anumitor probleme, direct și nu prin intermediul președintelui CJ.
Se bucură de un prestigiu pe care “l-a cumpărat” cu lucrări ieftine, minore și fără niciun folos real pentru comunitate: locurile de joacă, băncuțe și parcări.
Blochează accesul Zonelor 1 și 3 din SMID prin respingerea documentației de atribuire și prelungirea la nesfârșit a avizului Primărie Râmnicu Vâlcea pentru această documentație.
În prezent, locuitorii din 34 de localități ale județului (vezi la finalul articolului localitățile!), zonele 1 și 3 din SMID, plătesc în plus pentru faptul că Mircia Gutău nu vrea să fie deranjat la FEȚENI. Mai precis, nu vrea să le primească deșeurile în depozitul FEȚENI. NU VREA EL! Așa… de șmecher!
Programul SMID poate să funcționeze prin atribuirea licitației unui operator a zonelor 1 și 3, dar licitația este blocată pentru că se urmărește schimbarea conducerii ADI Salubrizare astfel încât Gutău să dețină controlul și asupra comisiei de licitație. Oare pentru ce? Administratorul orașului, incompetentul Ghibirdic, ne lasă să înțelegem că s-a stabilit deja cine va participa la licitație, prin declarațiile năucitoare în care ne spune că: “nici Urban și nici copiii lui nu vor participa la licitație”…Vrem să aflăm și noi ce știe acest Ghibirdic… de unde știe și cine a decis asta?
Abia pe 10 noiembrie a.c., executivul local a postat anunțul de achiziție pentru “Servicii pentru verificarea și întocmirea unui Raport tehnic privind conținutul documentației de atribuire a Contractului de delegare a serviciului de salubrizareîn județul Vâlcea”, serviciu ce poate ajunge la un cost de aproximativ 40.000 de lei. Cu alte cuvinte, Gutău nu a avut încredere în Carmen Alexandrescu și nici în semnatură lui Costi Rădulescu și acum plătește o sumă uriașă pentru verificarea/modificarea documentației de licitație pentru zonele 1 si 3.
În loc de conluzii
Tarif mare la gunoi, pubele în custodie pe care nu au voie să le folosească, cotizație la ADIS, accesul interzis la Fețeni, la stațiile de sortare inaugurate și cu lacatul pe ele. Pentru ce? Reglări de conturi? Nu primarii sunt vinovați de eșecul SMID, ci Carmen Alexandrescu. Și ca să fie treaba treabă s-au gândit ca paza stațiilor de sortare să o plătească tot primarii județului sub deziva – nu vă folosiți de nimic, dar plătiți!
La ședința ADI Salubrizare am observat că aproape toți membrii Asociației (primarii din județ) nu doar că au foarte puține cunoștinte despre SMID și implicit problemele reale din acest program, dar nu știu nici din ce zone de management al deșeurilor face parte fiecare.
Pentru primarii care nu deschid site-ul oficial al CJ Vâlcea
Zona 1 – cuprinde: stație transfer Brezoi (realizată prin PHARE) + stație sortare Brezoi (realizată prin POS Mediu):
• 1 oraş: Brezoi;
• 7 comune: Boişoara, Câineni, Malaia, Perişani, Racoviţa, Țițeşti, Voineasa;
Deșeurile colectate din localități sunt transportate (punct intermediar stația transfer Brezoi) la stația sortare Brezoi (cele propuse pentru reciclare) și statia compost Râureni (biodegradabilele). Deșeurile reziduale – de la aceste stații și direct de la localități (din pubelele aferente) – se vor neutraliza la depozitul din Feteni;
Zona 3 – cuprinde: depozit Fețeni + stație compost Râureni (realizate prin ISPA) + stație sortare Râureni (realizată prin POS Mediu):
• 1 municipiu: Râmnicu Vâlcea;
• 5 oraşe: Băbeni, Băile Govora, Băile Olăneşti, Călimăneşti, Ocnele Mari;
• 20 comune: Bărbăteşti, Berislăveşti, Budeşti, Bujoreni, Buneşti, Costeşti, Dăeşti, Frânceşti, Goleşti (Drăgăneşti), Mihăeşti, Muereasca, Oteşani, Păuşeşti, Păuşeşti-Măglaşi, Pietrari, Runcu, Sălătrucel, Stoieneşti, Tomşani, Vlădeşti;
Deșeurile colectate din localități sunt transportate la stația sortare Râureni (cele propuse pentru reciclare) și stația compost Râureni (biodegradabilele). Deșeurile reziduale – de la aceste stații și direct de la localități (din pubelele aferente) – vor fi neutralizate la depozitul din Fețeni.