Loading

Miercuri, 18 septembrie, echipa naţională a României, din cadrul Expediţiei comune pentru supraveghere a Dunării (JDS3), a prelevat probe fizico-chimice din aval Zimnicea -Giurgiu, de pe Dunăre, iar echipa de peşti a recoltat  ihtiofauna din zona Chiciu, aproape de localitatea Călăraşi.

Timp de 10 zile, de când echipa naţională a început să-şi desfăşoare activitatea, paralel cu cea internaţională a JDS 3, s-au prelevat probe chimice, biologice şi de peşti, din secţiunile Bazias, Koronin şi Simian (doar peşti), Gruia, Pristol, aval Kozlodui (doar peşti) şi aval Zimnicea. Ancorarea navelor pe Dunăre s-a făcut cu dificultate, datorită nivelului scăzut al Dunării din această perioadă.

Programul de lucru al echipei naţionale începe la 6 dimineaţa şi câteodată durează şi 24 de ore. Echipa de peşti prelevează atât ziua, cât şi noaptea, întrucât anumite specii de peşti sunt active doar pe timpul nopţii.

În secţiunile care au fost monitorizate până în prezent, pe Dunăre, indicatorii fizico-chimici în situ (adică luaţi la faţa locului, ph, oxigen, temperatură, conductivitate) se situează în limitele normale.

Fauna piscicolă este relativ diversă. În secţiunile Koronin şi Simian, biologii din cadrul A.N. Apele Române au remarcat prezenţa mai multor specii de guvizi (din familia Gobiidae). În secţiunile aval Kozlodui şi aval Zimnicea, echipa de peşti a identificat şi câteva specii de peşti care se găsesc mai rar în apele Dunării, întrucât trăiesc pe fundul apei şi sunt active în special pe timpul nopţii. Astfel, au fost găsite specii de peşti bentonice, Bentophilus Stellatus, zis popular „umflătura” şi Zingel zingel, zis popular „pietrar”.

De asemenea, macrofitele acvatice (adică mai multe specii de alge etc.) sunt bine reprezentate, atât printr-o diversitate specifică mare, cât şi printr-o dezvoltare cantitativă a unor specii, cum ar fi Lemna Sp. Trapa natans.

Echipa naţională va preleva probe fizico-chimice şi biologice din râul Argeş şi în aval de confluenţă cu Dunărea, urmând ca, sâmbătă, 21 septembrie, echipa de peşti să se deplaseze la Brăila, pentru a lua probe din Dunăre. Pe 22 septembrie, echipa naţională a prelevat probe din ceilalţi doi afluenţi ai Dunării, Siret şi Prut. Începând de azi, 23 septembrie şi până pe 25 septembrie, echipa naţională, precum şi cea internaţională vor fila în Tulcea şi în Delta Dunării, iar, pe 26 septembrie, va avea loc o conferinţă de presă, la care au confirmat deja prezenţa Lucia Ana Varga, ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi Vasile Pintilie, director general al A.N. Apele Române. La conferinţa de presă, vor fi prezente ambele echipe, atât cea internaţională a JDS 3, cât şi echipa naţională a României, din cadrul A.N. „Apele Române”.

 

Biroul de presă

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.