Loading

Vizita efectuată la Vîlcea de ministrului Economiei, liberalul Varujan Vosganian,  a fost un real success, după plecarea lui administratorul judiciar al combinatului a anunţat că va trimite în şomaj tehnic încă o tranşă de angajaţi, cel mai probabil încă 500, cifra vehiculată la începutul lunii aprilie.

Şomaj tehnic în perioada 22 iulie-31 august 2013

După vizita ministrului Vosganian, la Prefectura Vâlcea, în care acesta anunţa cu mândrie că cifra de afaceri a societăţii a crescut în ultimele luni cu 100 %, la 11 milioane de euro, dar  şi că în septembrie se va încerca o nouă privatizare,  la Oltchim se fac  liste cu angajaţii care vor fi trimişi în şomaj tehnic în perioada 22 iulie-31 august 2013.
În cadrul întâlnirii de la Prefectura Vâlcea din data de 5 iulie 2013, organizată de prefectul Mircea Nadolu,  ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a dat asigurări că cele peste 900 de persoane disponibilizate de la SC Oltchim SA vor primi şi sumele aferente concediilor pentru perioada în care nu au lucrat. Ministrul Economiei le-a  reamintit angajaţilor  de la Oltchim  că sunt singura companie din România căreia i s-a asigurat, prin ordonanţă guvernamentală, protecţia socială maximă permisă de lege, adică ajutor de şomaj până la maxim doi ani şi ajutor de completare care poate ajunge până la 2.000 de lei lunar, în condiţiile în care venitul mediu net lunar în Ministerul Culturii este de 1.200 de lei, iar în Ministerul Economiei este de 1.500 de lei.

SC Oltchim SA redevine bancabilă

Ministrul Economiei promitea că în septembrie combinatul va fi numai bun pentru privatizare,deci sindicaliştii ar trebui să facă ciocul mic, să lase manifestaţiile greviste care aduc doar deservicii atât combinatului, cât şi Guvernului Ponta.
,,Când am preluat Oltchimul era şi vândut şi îndatorat, cu aproape un miliard de euro şi gajat complet. Toţi cei care s-au făcut responsabili de acest lucru ar fi bine să tacă şi să ia aminte la ce este de făcut, şi nu să luăm lecţii de la cei care au dus combinatul în situaţia în care FMI a zis că n-are rost să piardă timpul cu Oltchim. A trebuit să decăpuşăm combinatul. Au fost traderi care ne-au informat că nu puteau să contracteze, pentru că erau obligaţi s-o facă prin anumite firme. Nu este treaba mea aici, toate rapoartele sunt la Parchet.? Salariile sunt date pentru tot personalul SC Oltchim SA până la sfârşitul lunii mai. Cu o foarte mică restanţă, am plătit şi tichetele de masă, dar şi costul cu autoturismele. Au fost nişte mici incidente. Este vorba despre faptul că persoanele disponibilizate, unele dintre ele, solicită şi plata concediilor pentru perioada aferentă din anul acesta în care nu au lucrat. O să plătim şi aceste concedii. Suntem deja la nivelul în care SC Oltchim SA redevine bancabilă. Suntem în discuţie cu câteva bănci pentru a dobândi linii de finanţare şi semnalele sunt încurajatoare, astfel încât, din luna iulie, putem aduce pe linia de plutire SC Oltchim SA. Procedurile care sunt în termen ne pot duce ca, la sfârşitul lui august şi începutul lui septembrie, să-l pregătim şi pentru privatizare”, a precizat Vosganian.

Speranţa moare ultima

La doar câteva zile de la aceste declaraţii,  angajaţii combinatului au fost informaţi că vor fi trimişi în şomaj tehnic, nu toţi, doar o parte dintre ei.
O decizie anunţată de administratorul judidiciar de la Oltchim  încă din luna aprilie, când s-a decis trimiterea în şomaj tehnic a 500 de persoane.
Liderul de Sindicatului Victoria Oltchim, Corneliu Cernev a precizat că persoanele aflate pe lista  şomajului tehnic provin din secţiile închise, cele rămase fără obiectul muncii.
“ Se fac calcule în acest sens, deocamdată nu se ştie câte persoane  vor fi trimise în şomaj tehnic. Acest lucru se va stabili până la sfârşitul acestei săptămâni. Este afectat personalul din secţiile unde nu există activitate în acest moment. Perioada de şomaj tehnic este 22 iulie-31 august. După această dată, oamenii vor reveni la muncă mai ales că se fac demersuri pentru reluarea activităţii la Oltchim. Administratorul judiciar a semnat cu o bancă pentru un împrumut în vederea asigurării capitalului de lucru”.
Cum speranţa moare ultima, angajaţii de la Oltchim mai pot spera   încă două luni.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.