82 total views

Într-un recent comunicat de presă, primarul Gutău Mircia îl citează pe marele Anton Pann, reprezentant de seamă al învățământului românesc, profesor de muzică, prin grija căruia s-au tipărit în limba română numeroase cărți în domeniu muzical. Se răsucește în mormânt marele Anton Pann. Cel care vrea să reducă numărul instituțiilor de invățământ îl citeaza tocmai pe el. Mai mult, nu observă că ceea ce numește el viziune educațională nu este decât o politică imobiliaro-economică ce servește numai anumitor interese și ne îndreaptă cu pași siguri spre depopulare și sărăcie.

Gutău a hotărât să comaseze unități de învățământ, exclusiv din motive imobiliaro-financiare, fără să se întrebe ce se va întâmpla cu elevii sau cu forța de muncă înalt calificată pe care o disponibilizează. Edilul riscă să ducă totul și spre un abandon școlar masiv și în consecință, a nivelului de analfabetism. Chiar dacă există articol de lege care să justifice aceste comasări, ele tot abuzive râmân, domnule primar. Liceele există în municipiu din 1953.

Domnule primar, Mircia Gutău, nu vă gândiți că puteți fi acuzat că sacrificați colegiile naționale și unitățile de învățământ vocațional, inclusiv resursa umană înalt calificată, boicotând performanța? Nu credeți că puteți fi acuzat că degradați învățământul tehnic și profesional, afectând în mod direct economia și piața muncii? Închideți unitățile de invățământ special fără să vă gândiți la efecte? Și toate acestea doar pentru bani? Da, educația costă! Dar țara și generațiile viitoare vor resimți cât costă lipsa ei!

Consiliul Părinților elevilor Liceului Tehnologic ”Henri Coandă”, în speranța că vor fi luați în considerare, expun într-un memoriu, înaintat ministerului Educației Naționale, Guvernului și Parlamentului României, evenimentele privind modul în care Consiliul Local Râmnicu Vâlcea, cu acordul Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, în data de 14 decembrie 2017, a hotărât în ședința de consiliu dizolvarea totală a unității școlare în care învață copiii lor.

Mai mult, în 21 decembrie 2017, Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” acționează în instanță, în Contencios Administrativ și Fiscal, Inspectoratul Școlar și Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, fondul cauzei fiind – suspendare executare act administrativ . Dacă instanța aprobă pot avea șansa la suspendarea intregului demers până la o decizie finală.

S-a tot discutat despre lipsa unui studiu sau raport întocmit de către ISJ Vâlcea, din care să rezulte eficacitatea dizolvării totale a liceului, studiu/raport care nu a existat la baza Hotărârii nr. 491/14.12.2017 care a avut 14 voturi ”pentru” (PSD), 2 ”abțineri” (ALDE), 4 ”împotrivă” (PNL) și o neparticipare la vot.

De menționat că ISJ nu este îndreptățit să facă un astfel de studiu, ci doar executivul local prin puterea de decizie de înființare a unei comisii. Primăria, din informațiile noastre, se pare că a înființat această comisie și a efectuat acest studiu, dar nu l-a dat publicității. De ce? Nimeni nu știe! Dar cert este că el există și nu a fost atașat proiectului de hotărâre. Altfel nu se explică de ce au fost prin liceele tehnologice să numere clase, elevi, dotările, etc..Un studiu nu se face doar cu ochii, ci și scriptic pentru a putea fi expus fiind realul motiv care stă la baza unei astfel de decizii.

În timp ce se așteaptă o primă decizie a instanței, se intră pe mobilitatea personalului didactic și astfel profesorii de la liceu ”Henri Coandă” o să intre la restrângere de activitate și trebuie să li se asigure posturi, având chiar prioritate. Dar, dacă se tărăgănează cu procese profesorii pot pierde această etapă, adică posturi bune la alte licee din municipiu, ne informează un profesor care a dorit să-și păstreze anonimatul.

La Liceul Tehnologic ”Henri Coandă” își deșfășoară activitatea educativă în 17 clase un număr de 716 elevi și care se folosesc de 10 laboratoare, 6 ateliere, stație ITP, dar și 3 cabinete pentru limbi străine, materii tehnologice, etc.

În loc de concluzii

Domnule Gutău Mircia, dorim să vă spunem că nu este nimic bun în decizia de a desființa, de a demola sau de a reduce. Asta poate să o facă oricine. O decizie bună este să reușiți să atrageți elevi și să umpleți acele clase ce sunt goale acum. Un exemplu de măsură ce ar putea să crească numărul de elevi este să introduceți un transport special pentru liceeni pe o rază de 20 -30 km în jurul Râmnicului. Cu siguranță sunt mulți tineri care probabil nu au posibilitatea să urmeze un liceu. E numai un exemplu. Aveți angajați capabili să găsească multe alte măsuri. Voiam numai să vă transmitem că odată închisă o instituție este foarte greu să fie reînființată. Fiecare elev este un câștig pentru oraș, chiar și financiar, dar mai ales o să fie un câștig pentru mediul economic atunci când termină liceul, aproape toate firmele din oraș având o problemă cu asigurarea forței de muncă. Prin decizia de desființare dumneavoastră pecetluiți situația grea a firmelor vâlcene în ceea ce privește asigurarea forței de muncă și le lăsați fără nicio speranță de mai bine în viitor. Din contră!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.