281 total views

Cutia Pandorei în ceea ce privește deșeurile menajere ale vâlcenilor a fost deschisă ieri la Prefectura Vâlcea. Mărul discordiei l-a reprezentat expirarea licenței de funcționare a gropii de gunoi de la Măldărești și automat închiderea acesteia.

Drumul gunoaielor de la Măldărești a fost adus în actualitate de nenumărate ori, publicația nostră trăgând semnale de alarmă vis-à-vis de poluarea existentă în zonă. Țap ispășitor al situației existente la ora actuală, care a fost de altfel  adusă pe masa de lucru a proaspătului prefect, este însăși societatea Romprest, un vechi client al publicației noastre, a cărei activitate defectuoasă am adus-o în atenția opiniei publice ori de câte ori am avut ocazia. Odată cu venirea acesteia, ca operator de salubritate în Râmnic, groapa de gunoi de la Măldărești a intrat în ochii instituțiilor abilitate, care până atunci au dormit pe banii publici. Prefectul  Florian Marin așteaptă soluții viabile din partea forurilor competente, pentru a lua decizia cea mai bună.

Nicolaescu: Problemele au apărut de când a venit Romprest

Deși neconform, singurul depozit de deșeuri din județ funcțional la această oră, prin Hotărâre UE, urmează la jumătatea lunii iulie să se închidă. Începând cu aceeași dată, firmele de salubrizare, care își desfășoară activitatea în județul Vâlcea, nu mai au unde să depoziteze deșeurile colectate. Timp de zece ani groapa de gunoi de la Măldărești-Horezu a avut o activitate mai mult sau mai puțin legală și asta datorită instituțiilor care au ignorant problemele majore din ultima perioadă descoperite odată cu intrarea Romprest pe sectorul municipiului Râmnicu Vâlcea ca și operator de salubritate.

Romprest a umplut groapa de la Măldărești cu gunoi din Vâlcea

Acest Romprest care nu și-a gasit “groapa”, a creeat municipiului, prin activitatea insalubră pe care o practică, numai probleme. Dacă ne uităm în urmă cu doi ani, aceștia au participat la licitația organizată de executivul local pentru obținerea delegării serviciului de salubritate, cu o stație de sortare doar pe hârtie. În doar câteva zile de la începerea activității pe raza municipiului au început și controalele care s-au lăsat cu amenzi din partea instituțiilor locale : Garda de Mediu, Protecția Mediului, ITM…Despre Romprest am scris până la epuizarea pixurilor și autoritățile locale au fost și sunt impasibile.

Lipsa de comunicare

Dar să revenim la ale noastre, adică la Sacomet cu groapa de la Măldărești, prefectul Florian Marin, ședința organizată cu participarea celor din domeniul salubrizare și a instituțiilor abilitate în luarea de măsuri pe acest sector, atunci când este cazul. Concret, prefectul județului Florian Marin a chemat la discuții, datorită unui primar nemulțumit de operatorul de salubritate pe care îl are ca partener în comuna ce o păstorește, aproape toți administratorii societăților de salubritate de pe raza județului, pentru a pune cap la cap neînțelegerile apărute pe fondul lipsei de comunicare dintre primari și operatori, Garda de Mediu și administratorul gropii de gunoi, Asociația de Dezvoltare Intercomunitara -ADI Salubrizare,  Consiliul Județean Vâlcea, etc… Am fost surprinși să constatăm că instituțiile locale nu știau de controalele încrucișate pe care le-au efectuat. În fața ochilor noștri s-a desfășurat un conflict al unor copii de grădiniță pe care părinții nu i-au învățat să fie responsabili de ceea ce fac și care se plângeau pe rând sau în cor doamnei educatoare alias prefectul Florian Marin. Trecând de la scena jenantă pe care am descris-o mai sus, principalul punct de pe ordinea de zi în jurul căruia au avut loc cele mai multe discuții, a fost expirarea licenței pentru firma Sacomet (iulie 2017) și  destinul deșeurilor depozitate la groapa de gunoi de la Măldărești.

Conflictul Nicolaescu-Hogea

Prefectul Marin a preluat mandatul cu o problemă majoră, ignorată cu bună știință de toți factorii locali existenți. Așa cum vă spuneam la începutul articolului, timp de zece ani nimeni nu l-a întrebat de sănătate pe acest Nicolaescu sau cum administrează groapa de la Măldărești. În urmă cu doi ani, odată cu intrarea pe piață a operatorului Romprest, au început dintr-o dată controalele și vizitele inopinate ale instituțiilor abilitate, în zona Măldărești, unde este amplasată groapa de gunoi a Sacometului. “Vizitele” au fost atât de dese, iar amenzile nenumărate, astfel încât proprietarul gropii s-a plâns și a acuzat Garda de Mediu de abuz și conflict de interese. Acesta susține ca i-a avut drept “ musafiri” și de câte două- trei ori pe lună, iar controalele au fost organizate pe fondul neînțelegerii dintre el și comisarul șef al Gărzii de Mediu, Ramona Hogea. Mai multe detalii despre conflictul Nicolaescu-Hogea puteți citi accesând link-ul: http://saptamana.net/articol/11071-sefa-garzii-de-mediu-valcea-in-conflict-de-interese-din-cauza-afacerilor-cu-rumegus-ale-sotului

Soluții fără condițional-optativ

Prefectul Marin s-a văzut nevoit să ia taurul de coarne și să acționeze rapid  pentru găsirea unei soluții în vederea depozitării deșeurilor colectate din județul Vâlcea.În acest sens, peste două săptămâni Instituția Prefectului va organiza o nouă ședință pentru a continua “investigațiile” privind drumul deșeurilor județene. Tuturor celor care au participat ieri, 22 mai, la ședință,  li s-a dat drept temă de casă găsirea și prezentarea unor soluții, dar fără utilizarea modului condițional-optativ din conjugarea verbelor în limba română.

În loc de concluzii

Până la construirea unui nou depozit pentru județul Vâlcea, singura posibilitate ar reprezenta-o depozitul de la Fețeni, administrat de primăria Râmnicu Vâlcea prin Serviciul Public de Administrare și Întreținere Străzi. Dar, deși s-a solicitat în repetate rânduri accesul la Depozitul Fețeni, în baza prevederilor Acordului Document de poziție privind implementarea și asigurarea sustenabilițății proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deșeurilor solide în județul Vâlcea”, aprobat prin HCL 130/30.05/2015, au fost refuzate.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.