314 total views

O incursiune rapidă pe site-urile administrațiilor locale relevă că respectarea unor legi în vigoare de zeci de ani nu îi interesează nici pe șefii Instituției Prefectului de Vâlcea.

Suntem în februarie 2017 și prevederile Legii 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică sunt încălcate flagrant de majoritatea instituțiilor administrației publice din Vâlcea. Cu excepții pe care le numeri pe mai puțin decât degetele de la o mână (Primăria Râmnicu Vâlcea și, parțial, Primăria Călimănești, pot fi considerate exemple de bună practică), primăriile localităților din județ sunt campioanele acestor încălcări sfidătoare și gravisime ale legislației, pentru că, simultan, sunt încălcate și prevederile altor legi, cum ar fi Legea 215/2001 – “Biblia” administrației publice locale. Cetățenii sunt ținuți cu dispreț departe de un drept elementar, acela de a fi informați, de amar de ani de zile și nimeni nu spune nici pâs. În frunte cu Primăria Municipiului Drăgășani, al doilea oraș ca importanță al județului, accesul la deciziile administrațiilor publice locale este îngrădit cu nesimțire, deși legile sunt în vigoare de zeci de ani.

Condiții cumulative OBLIGATORII încălcate de primari și funcționari în complicitate

Ce spune Legea 52/2003 actualizată are legătură foarte mare cu evenimentele din România ultimelor zile, în care un număr uimitor de cătețeni au dat un exemplu neașteptat de democrație participativă. “Legea are drept scop: a) să sporească gradul de responsabilitate a administraţiei publice faţă de cetăţean, ca beneficiar al deciziei administrative; b) să stimuleze participarea activă a cetăţenilor în procesul de luare a deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a actelor normative; c) să sporească gradul de transparenţă la nivelul întregii administraţii publice”, am citat integral articolul (2) din lege. Majoritatea covârșitoare a primăriilor vâlcene încalcă flagrant prevederile Art. 3, litera e) care spune că obligaţia de transparenţă înseamnă “obligaţia autorităţilor administraţiei publice de a informa şi de a supune dezbaterii publice proiectele de acte normative, de a permite accesul la luarea deciziilor administrative şi la minutele şedinţelor publice”. Iar în Art. 7, chiar la alineatul (1) se subliniază “În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. (…)”. Așadar, toate condițiile sunt cumulative și nu opționale. Nu mai continuăm cu restul prevederilor fiecăror articole încălcate pentru că este foarte mare și destul de tehnic. Să verificăm câteva exemple.

Reclamă electorală demiseacă a primarului Nedelcu și cam atât pe site-ul Municipiului Drăgășani

Pe site-ul Primăriei Drăgășani (http://www.primariadragasani.ro) găsești ceva anunțuri de prin decembrie 2016, cât să pară că există ceva cât de cât serios ca informație de interes public accesibil online cetățenilor. Nu este accesibilă nici măcar componența Consiliului Local, de hotărâri, măcar de dată recentă ale legislativului local, nici vorbă. Informații despre programul de audiență al edililor, ioc. Cele mai recente date privind bugetul sunt două rectificări din 2016. Din 2017 este totuși postat, la rubrica “Transparență decizională” (sic!) un “Proiect de hotărâre privind stabilirea veniturilor impozitelor și taxelor locale pentru anul 2017”. Sunt totuși postate declarațiile de avere și de interese ale aleșilor și funcționarilor. Am întrebat la tehnic și ni s-a explicat că site-ul este proaspăt upgradat. Mda. Va trebui să ne credeți pe cuvânt că și versiunea anterioară era la fel de “bogată” în informații de interes public. Să nu uităm, totuși, să precizăm, că pe prima pagină a site-ului au loc de cinste două citate (mai mult decât sigur scrise de altcineva) din zicerile primarului Cristian Nedelcu (PSD), la al doilea mandat.

Declarațiile de avere și interese lipsesc de pe site-ul Primăriei Brezoi

Site-ul Primăriei Brezoi (www.primariabrezoi.ro) e sobru, aparent simplist, dar parcă tot conține mai multe informații decât cel al Primăriei Drăgășani. Măcar aici găsești hotărâri ale Consiliului Local de pe la jumătatea lunii decembrie 2016, chiar dacă pe sărite. Și suntem în februarie 2017. La capitolul anunțuri publice, cel mai recent datează din 17 august 2016, iar cel de concurs, din 21 decembrie 2016. Are totuși un mare plus acest site – rubrica “Dialog cu primarul”. Accesați-o și vă veți amuza copios. Și mai are ceva bun, acum chiar serios, programul cu audiențele afișat clar. Problema e că nu prea i-am prins pe la birouri în zilele și la orele respective, nici pe primar, nici pe viceprimar, în repetate ocazii. Ultimul raport de activitate accesibil al primarului Robert Schell (PNL) este cel din 2015, pe o pagină A4 și jumătate de fișier Word, cu corp de 14. Lipsesc cu desăvârșire declarațiile de avere și de interese ale aleșilor și funcționarilor.

Nimic pe site-urile Primăriilor Berbești și Dăești. Dar nimic, nimic!

www.daesti.ro este site-ul Primăriei Dăești – un template simplist descărcat gratis de pe internet. Cu excepția a vreo opt sau nouă hotărâri din 2016, câteva poze și ceva date de contact, nu mai găsești alte informații. Nimic, nimic, nu glumim. Nici măcar o poză a primarului George Popolan de la PNL. Am observat totuși că au o pagină de Facebook cu ceva mai mult conținut, în special în preajma unor momente electorale.

 

Http://www.primaria-berbesti.ro ar trebui să fie site-ul Primăriei orașului Berbești. Vă spunem noi, ăsta a fost site cu numele dintotdeauna. Pe pagina oficială te întâmpină chiar un mesaj la mișto: “SITE IN LUCRU!!! REVENIM IMEDIAT (da, da, exact așa!) CU VARIANTA FINALĂ, OFICIALĂ!” Probabil că e de pe vremea de când primarul Vintilă Chelcea (PNL) s-a lăsat atras în alte preocupări mai solicitante decât cea de edil responsabil.

Nu vă supărați, comuna Orlești mai are primar? Cine e?

Site-ul administrației publice locale din Orlești http://www.primariaorlesti.ro/ te întâmpină cu un colorit optimist, dar și cu un mesaj elegant al primăriei. De prin 2015. Are declarații de avere, are și de interese, dar doar ca nume de rubrici. Are și hotărâri de CL postate, ultima din 30 august 2016, aceea fiind și singura din anul respectiv. Din 2015 sunt doar cele de la numerele 47 la 70, iar din 2014 cele de la numerele 44 la 53. Atât s-o fi făcut, că au fost ani cam secetoși. Are totuși bugetul și rectificările. Raportul primarului e ca sufletul lui Avram Iancu. De fapt, nici nu știi cine e primar, dacă nu răsfoiești online presa locală din anii anteriori.

 

Niciunul dintre site-urile primăriilor amintite nu are supuse proiecte în dezbatere publică. Pentru moment, ne oprim aici cu exemplificarea. Atragem atenția Instituției Prefectului Județului Vâlcea că are obligația de a verifica cele semnalate de noi și de a dispune măsuri.

 

Vom reveni cu amănunte!

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.