42 total views

O eventuală relaţie mai strânsă între Rusia, un furnizor de materii prime, şi China, cea mai mare economie emergentă la nivel mondial, prefaţată de acordul uriaş de 400 de miliarde de dolari prin care Moscova va livra timp de 30 de ani gaze naturale pe piaţa chineză ar putea submina dominaţia dolarului ca monedă internaţională.

Moscova îşi îndreaptă tot mai mult atenţia către Beijing pentru extinderea relaţiilor comerciale bilaterale atât de necesare statului rus după sancţiunilor impuse de Occident. În condiţiile în care Washingtonul nu poate pretinde că ar putea pierde un aliat în Rusia, care a dezvoltat o cooperare fără precedent cu China, situaţia ar putea fi diferită pentru dolarul american întrucât alianţa euroasiatică ar putea avea potenţialul de a submina dominaţia monedei americane, scrie CNBC

Parteneriatul energetic dintre Rusia şi China a atins un nou nivel după ce grupul rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, a semnat acordul cu China National Petroleum Corporation (CNPC) prin care va livra Chinei gaze. Tranzacţia pare benefică pentru Moscova întrucât Europa, cumpărătorul obişnuit al gazelor ruseşti, intenţioneaza să-şi reducă dependenţa faţă de energia rusească după ce Rusia a anexat Crimeea, fost teritoriu ucrainean. Rusia, la îndemnul preşedintelui Vladimir Putin, caută alte pieţe pentru a-şi vinde petrolul şi gazel naturale.

“Această tranzacţie are mai mult valoare simbolică şi este un semn că cele două ţări sunt pregătite să colaboreze” a spus Rain Newton-Smith, profesor de economie la Oxford, citat de BBC.

mai mult pe   http://www.zf.ro/business-international/dominatia-dolarului-subminata-de-alianta-ruso-chineza-12655340

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.