1,848 total views

Pentru Constantin Rădulescu viața unui om nu înseamnă nimic. Buzunarul găștii să fie plin, restul nu mai contează!

Consiliul Județean Vâlcea, CET Govora SA, Primăria Berbești prin Consiliul Local și în special directorul EMC Berbești, Milorad Cumpănășoiu – complotează pentru distrugerea sănătății populației din zona Berbești, dar și a mediului înconjurător.

zona unde se vrea depozitarea cenușei și zgurei

Președintele CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu are blat cu liberalii lui Buican din Berbești, și pune la cale distrugerea la propriu a populației din zonă. Circulă o adresă în posesia căreia am intrat și noi și constatăm negru pe alb cum factorul politic, alături de cel administrativ, se implică masiv în accentuarea catastrofei de mediu din această zonă. Nu este de ajuns că locuitorii din zonă suportă de peste 40 de ani praful și zgomotul de la benzile transportoare și de la tobele care acționează benzile transportoare, iar Garda de Mediu niciodată nu a luat măsuri, acum autoritățile se pregătesc să-i distrugă înnecându-i cu praf de cenușă, zgură de cazan și șlam de gips de desulfurare, toate deșeuri periculoase care provin de la instalația de ardere nr.3 a SC CET Govora SA .

Depozitarea deșeurilor

Costi Rădulescu face presiuni administrative și politice către consilierii locali ai orașului Berbești pentru ca aceștia să voteze cu ambele mâini distrugerea populației. Astfel că, CET Govora, compania de termoficare, se pare că a ajuns la limită și nu are unde depozita zgura și cenușa rezultată în urma producerii energiei electrice, a căldurii și a apei calde și, ca a tare, în loc să caute soluții de înălțare a compartimentului care cu siguranță s-a umplut, dacă s-a ajuns la a solicita 40 de ha teren din Berbești pentru depozitare, au decis că mai bine își bat joc de sănătate a peste 5500 de localnici și să distrugă și tot mediul înconjurător. Este clar că reprezentanții CET au stabilit exact și cum se va derula totul, mizând pe votul CL Berbești, un consiliu de paie, ca și la Vâlcea. Nici aici administrația nu activează în folosul cetățeanului, ci doar pentru buzunarul propriu. Pentru ca distrugerea să înceapă este nevoie de un aviz pe care încă (nu știm din ce motive primarul Chelcea vrea să –l solicite CL), administrația berbeșteană nu l-a dat. Consiliul Județean solicită din data de 5 martie a.c., acest aviz, iar pentru că nu-l obține Rădulescu pe o parte face tot felul de intervenții neortodoxe, iar Milorad pe care ”îl cunoaște mai mult DNA decât localnicii”, face presiuni, tot neortodoxe, pe altă parte.

Berbeștiul, jucat la ruleta politicienilor

Concret, se urmărește depozitarea în orașul Berbești a deșeurilor periculoase mai sus enumerate pe o suprafață de peste 40 ha pentru o perioadă de ”n” ani de acum înainte. Aceste deșeuri au un regim special și se tratează special, astfel că acestea nu ajung la groapa de gunoi. Cu siguranță se dorește a se proceda astfel deoarece tona de neutralizare a acestor deșeuri este una cu un cost foarte ridicat. Tindem să credem că CET Govora SA nu a făcut un studiu de piață pentru a vedea dacă sunt agenți economici care ar putea neutraliza deșeurile acestea (sigur sunt!) și ce cost ar fi /tonă. Este clar că ținta depozitării în zonă a cenușei o reprezintă doar îmbogățirea unora, chiar dacă este cu riscul îmbolnăvirii a peste 5500 de suflete, știindu-se cine ar urma și să transporte deșeurile…același care, cu ”ochii închiși” ai autorităților competente, a distrus de ani de zile drumul județean – DJ 605A, dar despre asta în alt articol. În adresa pe care o publicăm în facsimil se face vorbire de un proiect cu denumirea „Managementul integrat al produselor de ardere (zgura de cazan, cenușa de electrofiltru și șlam de gips de desulfurare) provenit de la instalația de ardere nr.3 la SC CET Govora SA”. Suntem curioși ce date cuprinde acest proiect pentru că din sursele de încredere aflăm că cele 40 ha nu prea se știe ale cui sunt și că ar fi și propietari nedespăgubiți. Mai mult, adresa a fost ținută departe de ochii curioșilor care în final au gasit-o și s-au șocat când au înțeles că Berbeștiul poate să devină Măldărești sau chiar mai rău, iar autoritățile semnează pentru acest lucru. Și mai credem că o soluție putea fi și înălțarea compartimentului de depozitare al CET, dar cu siguranță vom afla de ce nu…de ce da…și altele care se ascund în spatele acestei măgării pe care autoritatea județeană o acoperă.

Populația a aflat!

Populația este deja foarte agitată la cele auzite și promite că vor ieși cu parul la autorități dacă este nevoie, dar la Berbești nu se va depozita cenușa CET-ului niciodată. Sunt uniți și spun că ”primarul Chelcea, Milorad directorul EMC Berbești și transportatorul Bica vor lua bătaie”.

CET în insolvență cheltuie peste 100.000 de lei/zi pentru încălzirea cu gaz metan a populației din Râmnicu Vâlcea

Cele trei cariere de exploatare a cărbunelui de suprafață sunt Olteț-Alunu, Panga-Berbești și Berbești Vest, iar Exploatarea Minieră de Cariere se înscrie în rândul celor mai productive unități din județul Vâlcea. Astăzi, Cariera Panga-Berbești este închisă de peste 10 zile și va rămâne așa până nu vor mai fi alunecări de teren care există datorită faptului că exploatarea s-a făcut împotriva regulilor tehnologice, adică s-a alergat doar după cărbune și atât. Mai mult, ”cărbunele exploatat a fost de proastă calitate și pe lângă faptul că era amestecat cu steril, capacitatea calorică a acestuia este una foarte slabă, în loc să aibă 1800 kilocalorii ar avea 1500. Drept consecință, s-au distrus cazanele CET care de peste o lună de zile funcționează pe gaz metan având costuri de peste 100.000 lei/zi”, ne spune un cetățean din zonă.
Berbeștiul deși a fost și este exploatat la maxim, nimic nu s-a întors către comunitate așa cum ar fi trebuit. Atunci când exploatezi ceva dintr-un loc dai înapoi altceva. Orașul, condus veșnic de incompetenți, nu a primit înapoi nimic, dar a dat înzecit pentru populația Râmnicului.

”Consiliul Local Berbești este unul incompetent!”

Pestriț, acest consiliu de paie se supune orbește intereselor autorităților locale și județene. Incompetenții din CL sunt – 3 PSD – 6 PNL – 2PPU-SL – 2 Independenți – 1ALDE – 1PER. De menționat că 4 dintre acești consilieri nu vor putea vota, dacă până la urmă se va ajunge la un proiect de hotărâre, deoarce sunt angajați ai CET Govora SA, deși se urmărește forțarea votului chiar și de către aceștia. Vom vedea!

Cum este acum aerul în Berbești?

Când intri în oraș te întâmpină un aer irespirabil de la cărbunele cu care localnicii fac focul pentru a se încălzi, iar norul de fum de la coșurile acestora formeză o ceață pe care o poți tăia cu un cuțit. Localnicii spun că trăiesc doar în praf – îl respiră, îl inspiră, îl au pe masă, pe geamuri, în grădini peste recolte și peste tot.

Ce va însemna cenușa, zgura și șlamul depozitate pe cele 40 de hectare?

Pe termen lung, aceste metale pot migra în sol și în pânza freatică, cu impact asupra sănătății și mediului. Nu în ultimul rând, odată pătrunsă în organismul uman sub forma pulberilor în suspensie antrenate de vânt, cenușa prezintă iarăși un pericol pentru sănătate. Aerul va fi unul contaminat în permanență, vara copacii vor fi acoperiți de praf, în grădini totul va fi acoperit de praf ul de la aceste deșeuri, iar oamenii vor ajunge să nu mai poată bea apă din fântânile lor.

Autoritățile locale:

– pentru a-și umple buzunarele să dețină controlul absolut, nu mai văd nimic altceva
– calcă pe cadavre pentru îmbogățirea proprie
– mint cu nerușinare și își bat joc de cei care i-au trimis pe fotoliile de șefi
– iși formează grup de interese prin care acționează
– își pun acoliții pe funcții cheie
– umblă în mașini luxoase în timp ce populația se scaldă în sărăcie

 

VOM REVENI!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.