65 total views

PSD şi aliaţii săi sunt marii câştigători ai alegerilor europarlamentare de ieri, după cum indicau la în­chiderea ediţiei sondajele efectuate la ieşirea de la urne. Dată fiind situaţia din Europa unde curentul eurosceptic a prins aripi, „surpriza“ şi ea anticipată de sondaje este absenţa extremiştilor şi a populiştilor români din viitorul Legislativ de la Strasbourg.

În plan practic, pe lângă „mândria“ de a-şi adjudeca aproape jumătate din locuri (are asigurate 14 mandate din totalul de 32), după cum indicau son­dajele la ieşirea de la urne, PSD va avea suportul pentru anunţul candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale din toamnă-iarnă. De asemenea, dacă datele definitive vor indica că PNL a luat sub 20% din voturi este posibil (deşi nu obligatoriu) să asităm la o rocadă Crin Antonescu – Klaus Iohannis în fruntea PNL şi avansarea acestuia din urmă în poziţia de candidat la prezi­denţiale. La alegerile de ieri au mai depăşit pragul electoral de 5% Partidul Mişcarea Populară (PMP) susţinut de Traian Băsescu, PDL şi UDMR, iar un independent, Mircea Diaconu, are şanse bune pentru a câştiga un fotoliu de parlamentar.

Chiar dacă partidele româneşti au tratat acest scrutin pentru europarla­mentare drept un sondaj ceva mai larg în vederea alegerilor prezidenţiale din iarnă, de-a lungul zilei prezenţa a fost peste cea de la alegerile europarla­mentare din 2009 – la ora 16.00 prezenţa fiind de 18,4%, faţă de 14,9% în 2009.

Această prezenţă este însă înşelă­toare pentru că listele electorale nu au fost periate nici după „scandalul liste­lor“ prilejuit de referendumul pentru demiterea preşedintelui, în 2012. Prin urmare, pe listele permanete sunt şi astăzi peste 18 milioane de alegători cudrept de vot, ca în urmă cu 10 – 20 de ani, deşi populaţia a scăzut la 20 de milioane de locuitori, faţă de 23 de milioane în 1990.

mai mult pe http://www.zf.ro/eveniment/multi-chemati-putini-alesi-doar-cinci-partide-intra-in-pe-psd-confirma-si-isi-adjudeca-aproape-jumatate-din-mandate-12650068

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.