Loading

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: HORĂSCU ION, la data faptelor primar al comunei Prundeni, județul Vâlcea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată și participație improprie la infracțiunea de spălare a banilor.  NĂSTASIE ION, administrator al unei societăți comerciale înființată prin hotărârea Consiliului Local Prundeni, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În contextul emiterii O.U.G. nr.63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, Primăria Prundeni a disponibilizat, în cursul anului 2010, un număr de 39 de persoane (dintr-un aparat funcțional de aproximativ 70 de persoane). Dintre acestea, 19 persoane, rude sau prieteni ai primarului Horăscu Ion, au fost angajate la scurt timp într-o societate comercială înființată anterior prin hotărârea Consiliului Local Prundeni și administrată de inculpatul Năstăsie Ion, societate ce avea ca principal obiect de activitate ”Captarea, tratarea și distribuția apei”.

Practic, inculpații ar fi acționat pentru ”salarizarea” personalului unei societăți private, cu răspundere limitată, ce nu a prestat niciodată serviciile facturate, nu a realizat venituri din alte surse și a acumulat datorii la bugetul general consolidat al statului. Concret, în perioada 2010 – 2012, inculpatul Horăscu Ion, în calitate de primar al comuniei Prundeni, județul Vâlcea, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi dispus în mod nelegal decontarea mai multor sume de bani din bugetul primăriei pe care o conducea, către societatea administrată de inculpatul Năstasie Ion, pentru lucrări și servicii care nu au fost executate în realitate, după cum urmează:

– 429.265 lei, reprezentând costul a 2.120 branșamente la rețeaua publică de apă,
– 81.000 lei, reprezentând prețul unor servicii de consultanță pentru obținerea unor autorizații sanitare și de mediu privind sistemul de canalizare, epurarea apelor uzate și colectarea deșeurilor nepericuloase,
– 66.910 lei pentru achiziționarea unei cantități de 1.356 mc nisip cuarțos necesar la construcția unui teren de sport, cu gazon sintetic.

De menționat este faptul că terenul respectiv fusese deja construit de o altă firmă, iar cantitatea respectivă de nisip cuarțos putea să acopere cca. 200.000 mp de gazon sintetic. O parte dintre facturile emise de societatea respectivă ar fi fost semnate de către inculpatul Năstasie Ion în perioada în care acesta nu mai deținea funcția de administrator, fiind revocat de Consiliul Local al comunei Prundeni la data de 31 octombrie 2012. În cursul anului 2012, urmare a intrării în incapacitate de plată a societății respective, dar și a verificărilor demarate de către Camera de Conturi Vâlcea și Administrația Județeană a Finanțelor Publice (A.J.F.P.) Vâlcea, 12 dintre salariații societății administrate de inculpatul Năstăsie Ion au fost angajați în cadrul unei asociații culturale înființată în același an de Primăria Prundeni.

De data aceasta, pentru salarizarea acestor angajați, inculpatul Horăscu Ion ar fi creat un mecanism prin care suma 134.080 lei, necesară achitării drepturilor salariale, ar fi ajuns în contul asociației culturale. Acest lucru ar fi fost posibil prin încheierea unui contract fictiv de ”prestări servicii consultanță activități culturale” încheiat de asociația culturală cu societatea administrată de inculpatul Năstăsie Ion. Prin aceste demersuri Primăria comunei Prundeni ar fi fost prejudiciată cu 577.175 lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă în procesul penal. În cauză, s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vâlcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză,

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.