170 total views

Odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, UDMR-iştii ameninţă cu ieşirea de la guvernare, practică întâlnită în rândul Uniunii, ori de câte ori în România au fost alegeri importante, în special cele pentru Preşedinţie. Se pare că partidele aflate la Putere nu susţin proiectul UDMR privind autonomia pe criterii etnice, iar asta ar putea fi un şantaj politic deşi, în Parlament există majoritate parlamentară şi fără aleşii Uniunii.

În ceea ce priveşte structura Parlamentului, există o majoritate şi fără senatorii şi deputaţii UDMR. Un calcul simplu, bazat pe numărul de parlamentari din fiecare grup politic, dovedeşte că principalele partide aflate în prezent la guvernare – PSD, PC, UNPR – au majoritate parlamentară şi fără voturile aleşilor de la UDMR. La Senat, grupurile parlamentare ale PSD şi PC au un total de 87 de senatori, numărul necesar pentru o majoritate fiind de 86. În ceea ce priveşte grupul parlamentar al UDMR, acesta însumează 8 senatori, în acelaşi timp PNL şi PDL au în total 75 de senatori, iar grupul parlamentar al celor neafiliaţi, este de 9 aleşi. La Camera Deputaţilor, situaţia este alta. Grupurile parlamentare PSD şi PC însumează 199 de deputaţi, iar pentru a avea majoritate, sunt necesare 185 de voturi. UDMR are 18 deputaţi, grupul minorităţilor – 17, PP-DD – 15, grupurile parlamentare PNL şi PDL însumează 152 de aleşi.

UDMR- opinie separată, dar de ce?

O decizie, de ultimă oră a aleşilor Uniunii, şochează din nou. UDMR nu participă la a treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. UDMR este grup afiliat partidelor populare din Uniunea Europeană şi din această cauză nu pot fi susţinătorii suspendării preşedintelui României, Traian Băsescu. Şi mai mult decât atât, nici nu au şanse să oprească acest demers pentru că nu au numărul necesar de parlamentari (cum spuneam, 8 senatori şi 18 deputaţi nu fac votul nici pentru DA  şi nici pentru NU).  Şi totuşi, 23 septembrie se vrea a fi ziua în care se încearcă pentru a treia oară suspendarea preşedintelui ţării, votată în plenul parlamentului. Astfel, pe 2 noiembrie, s-ar putea vota, alături de candidatul la preşedinţie, şi referendumul de suspendare a preşedintelui, încă, în funcţie.

Ruptură în coaliţie pe suspendare

Deşi săptămâna trecută, UDMR-iştii declarau că intenţionează să iasă de la guvernare pe alte motive ( nesusţinerea celor dela Putere, autonomia ţinutului Secuiesc pe criterii etnice), astăzi avem un fapt concret, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Aceştia se pare că-şi pregătesc terenul, fiindcă se apropie alegerile prezidenţiale, alegeri care le dau încă odată, ocazia, aleşilor Uniunii, să facă ce fac ori de câte ori sunt alegeri ( sa iasa de la guvernare), practică ce s-ar putea ca de această dată să nu le mai aducă un beneficiu politic, după 2 noiembrie. Se pare că UDMR-iştii se joacă cu focul. Aceştia consideră că dacă au 8 senatori şi 18 deputaţi, pot fi alături de oricine este la guvernare, mai concret, se cred majoritari… poate în alianţe politice, într-adevăr, că altfel nu se poate spune că sunt un grup de parlamentari cu factori de decizie. Calculele UDMR-iştilor se pare că sunt altele. Aceştia probabil că miros eşecul din 2 noiembrie al lui Victor Ponta, de a nu câştiga funcţia supremă şi acum vor să se dea cu cei „drepţi” (parlamentarii Uniunii dându-se ca de obicei, după cum bate vântul…Puterii). Interesant ar fi să vedem că pe 2 noiembrie, Ponta daca câştigă prezidenţialele, UDMR-iştii atunci, poate, chiar nu mai intră la guvernare…niciodată. Greşelile majore însă, care le dau voie aleşilor Uniunii să tot stea la guvernare, le aparţine celor care venind, rând pe rând,la Putere, vor lângă ei şi cele mai mici partide, dar şi partiduleţe de buzunar… majoritate să fie, că asta contează.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.