225 total views

ADI Salubrizare a convocat astăzi, 16 ianuarie, o ședință de lucru pe tema deșeurilor, la care au participat reprezentanți ai UAT-urilor, dar și reprezentanții celor două societăți de salubritate – Brai-Cata și Urban. Dezbaterea, destul de aprinsă, a avut ca scop identificarea unor soluții pentru rezolvarea colectării deșeurilor de la UAT-urile județului, edilii fiind nemulțumiți de prețul mare care le-a fost solicitat în urma taxelor impuse de Guvern, și nu de operator așa cum unii au înțeles, riscând să râmână cu deșeurile necolectate.

„S-a încercat un prim pas în deblocarea situației apărute la finalul anului trecut privind gestionarea deșeurilor în județul Vâlcea. Au participat (peste 50%) reprezentanți ai UAT-urilor, dar și reprezentanții societaților de salubrizare. Nu a participat nimeni din partea Consiliului Județean deși am lansat invitația către cei 36 de angajați ai CJ care constituie Unitatea de Implementare Proiect (UIP), invocându-se un mod de lucru foarte aglomerat în această perioadă din partea acestora, dar că vor participa la o viitoare întâlnire. Din partea municipiului Râmnicu Vâlcea nu a participat nimeni aici existând o situație care diferă fiind municipiu reședință de județ și care are prin licitație un alt operator. Au fost expuse problemele acestora și care necesită o rezolvare urgentă pe termen scurt, dorindu-se evident ca gestionarea deșeurilor să fie una funcțională în continuare, în sensul de a nu mai întâmpina probleme în colectarea deșeurilor din județ și găsirea unei soluții ca acest sistem să funcționeze în fiecare localitate. Nemulțumirea tuturor este aceea că tariful se majorează foarte mult, bugetul local al UAT-urilor nepermițând să acopere diferența de preț care a fost în 2018 până la cea din 2019 care se propune a fi. În acest moment ne dorim să convocăm luna viitoare o Adunare Generală pentru a dezbate problema stațiilor de sortare de la Brezoi și Râureni, stații care nu au în componență, în prezent, stația de Tratare Mecanico-Biologică și să identificăm împreună soluțiile care derivă din acest lucru. Personal îmi doresc să găsim o soluție prin care să putem transporta deșeurile colectate din județul Vâlcea la depozitul de la Fețeni. În acest context, insist să fac câteva precizări foarte importante pentru că am auzit discuții și chiar nu înțeleg de ce la ora actuală mai vorbim despre acest lucru, dar îl repet, și anume: ce ține de ADI Salubrizare atât președintele cât și Consiliul Director nu este remunerat și avem un personal alcătuit din patru persoane care monitorizează întreg proiectul SMID de 30 milioane de euro și nu au legătură cu Unitatea de Implementare a Proiectului care este a Consiliului Județean. În altă ordine de idei, în situația în care cele două stații de sortare – Brezoi și Râureni – care se doresc a fi date în administrarea ADIS, și pentru care Consiliul Județean ne-a acționat în instanță pentru refuz, să nu fim ipocriți și să le spunem oamenilor faptul că prin preluarea acestora fără a fi funcționale, înseamnă un efort bugetar de încă 6 – 7000 lei/an, bani pe care ar trebui să îi plătească UAT-urile, lucrul împotriva căruia sunt pentru că nu e normal să plătească primarii paza sau să administrăm noi niște obiective ale investiței care nu sunt funcționale azi și nici mâine. Din cotizațiile pe care le colectăm ADIS își desfășoară activitatea”, opinează președintele ADIS Vâlcea – Victor Popescu ca o conluzie a ședinței susținută și pe care o consideră una constructivă.

Despre lipsa participării a conducerii CJ Vâlcea

Consiliul Județean, prin președinte Constantin Rădulescu, a ignorat invitația invocând un volum mare de muncă, al celor de la UIP, pentru că nu are cu ce argumente să vină în fața edililor în ceea ce privește SMID – un proiect care îi depășește – dându-și probabil seama că și edilii au înțeles că despre acest proiect au primit, ani la rând, doar vorbe goale, iar primarul Gheorghe Drăghici de la Roești a spus clar: „mai stăm 13 ani (sau 300 spune alt edil) și cine o mai fi pe aici tot nimic nu o să facă. Hai să vedem pe termen scurt să găsim ceva să terminăm treaba asta, că degeaba vorbim că nu facem nimic. Ascultați ce vă spun eu, că vorbește un om mai învârstă. Degeaba vorbim! Și acum dacă s-ar apuca (n.r. depozit Roești), trei ani de zile, dacă nu mai mult, tot o să dureze.

Despre edilii care au participat

Am observat cu stupoare, și nu este prima dată, că foarte mulți nu cunosc ce înseamnă proiectul SMID și cu siguranță mulți nu știu nici din ce zonă fac parte. Mai mult, nu au înțeles nici acum care este rolul ADIS, confundându-l cu rolul SMID. Atunci când adresezi, tu edil, conducerii ADIS întrebarea: „da nu puteți să luați voi stația de la Fețeni?” – este clar că situația este mai gravă decât ni se prezintă. Domnilor primari: SMID este proiectul implementat de Consiliul Județean și în urma efectuării a tuturor componentelor ce stau la baza lui – stații de sortare, depozit deșeuri, TMB – se va face licitația pentru cele 6 zone, licitație de care se va ocupa ADIS. E greu? Atât timp cât SMID nu este gata, ADIS nu poate să facă altceva decât să monitorizeze în continuare acest proiect și să vă informeze despre evoluția lui, chiar dacă de fiecare dată vă informează doar de involuția lui, involuție care nu le aparține.

Despre informațiile oferite de operatori

Concluzia a fost una cât se poate de corectă și anume: statul impune taxe peste taxe iar operatorul conform cod fiscal nu poate merge în pierdere. Alte explicații sunt de prisos. Cine dorește mai multe detalii deținem înregistrarea ședinței!

Opinii pe la colțuri

„Cine nu ne dă voie la Fețeni, că înțeleg că asta ar fi singura soluție care ne-ar scoate din situația asta”, spune un edil. Mai multe altă dată!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.