2,025 total views
…din respect pentru cetăţenii cu care interacţionează zilnic, în contextul în care, spunem noi, cu siguranță mulți cetățenii care nu sunt vaccinați vin la sediile Primăriei pentru a-și rezolva diferite probleme.
Cu alte cuvinte, eu angajat sunt obligat de primar să ma vaccinez pentru a te proteja pe tine cetățean, dar tu cetățean nu ești obligat a te vaccina pentru a mă proteja pe mine atunci când tu ajungi la biroul meu pentru rezolvarea problemelor tale. Adică eu angajat să te protejez pe tine angajat, că așa vrea primarul, dar tu pe mine cetățeanule care vii la mine…nu! Și asta pentru că așa vrea primarul, nu că există o legislație în acest sens și eu angajat al Primăriei Râmnicu Vâlcea refuz să o aplic!!!
Mircia Gutău: avem un cadru legal care să permită angajatorilor să facă distincția între vaccinat și nevaccinat și noi nu am aflat?
Dacă da, vă solicităm să ni-l puneți la dispoziție, pentru că prima problema care se ridică aici, din pixul dumneavoastră, este una de discriminare!!! În momentul de față, cadrul legal prevede că vaccinarea nu este obligatorie, iar încurajarea vaccinării ar putea fi posibilă, însă, spun cunoscătorii/specialiștii, numai prin emiterea unor acte normative speciale. Dispoziția unui primar nu poate fi un act normativ special, iar în lipsa unui act normativ special impunerea vaccinării nefiind legal posibilă.
Cu alte cuvinte, „pentru a exista vaccinarea obligatorie ar trebuie ca statul să emită o legislație în acest sens, foarte bine motivată. De asemenea, dacă renunțăm la noțiunea de obligativitate și vorbim de „stimulare”, și aceasta ar trebui să fie reglementată astfel încât angajatorul care ar dori, de pildă, să ofere niște avantaje angajaților vaccinați (pe care cei nevaccinați nu le-ar primi) să fie acoperiți legal”, susține un avocat în urma unei discuții private cu privire la această decizie.
Mai mult, Articolul 53 din Constituție spune clar că restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți se poate face doar prin lege și numai dacă se impune în situații definite clar, cum ar fi apărarea securității naționale, a sănătății publice și așa mai departe. Deci întrebarea care se pune este: avem o lege care să permită angajatorilor să facă distincția între vaccinat și nevaccinat?Răspunsul este nu, domnule primar Mircia Gutău!
Poate fi vaccinarea anti-COVID o condiție pentru ca angajatul să fie primit la serviciu? O întrebare la care juriștii Primăriei sunt obligați să răspundă, de fapt să le răspundă angajaților care iată, sunt obligați de primar să se vaccineze!!! Deci, clar vorbim în primul rând de discriminare, și apoi de o împărțire a oamenilor între vaccinați și nevaccinați, iar, într-o societate democratică, nimeni nu ar vrea să-și atârne o astfel de tinichea de coadă. Sau nu ar vrea decât în anumite condiții!!!
Pot fi obligați angajații să se vaccineze? Răspunsul este simplu – NU!
Și uite așa, Mircia Gutău, de la 1 octombrie, îi obligă pe funcţionarii Primăriei Municipiului Râmnicu Vâlcea să vină la lucru numai dacă sunt vaccinaţi anti-Covid-19 sau fac dovada că nu sunt infectaţi cu coronavirus.
„Prin Dispoziţia Primarului nr. 1676/01.09.2021, în contextul generat de evoluţia actuală a pandemiei de Covid-19 şi în vederea limitării răspândirii virusului, au fost stabilite mai multe reglementări ce îi vizează pe funcţionarii din cadrul aparatului de specialitate al primarului (inclusiv Direcţia Poliţiei Locale, Direcţia Economico-Financiară, Direcţia de Urbanism sau Direcţia de Evidenţă a Persoanelor), precum şi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială. Astfel, începând cu 1 octombrie, salariaţii Primăriei vor avea acces în sediile administrative în care îşi desfăşoară activitatea numai în următoarele condiţii:
– sunt vaccinaţi împotriva virusului SARS-CoV-2 şi au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
– prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore;
– prezintă rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
– se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;
– deţin un document eliberat de un medic specialist din care rezultă că, din motive medicale, presoanei în cauză nu i se recomandă vaccinarea. Măsura este motivată de necesitatea de a-i proteja de îmbolnăvirea cu Covid-19 pe cetăţenii care interacţionează zilnic cu funcţionarii Municipalităţii în rezolvarea unor aspecte administrative dintre cele mai diverse”.
Domnule primar, Mircia Gutău, cum se poate să obligați angajații să se vaccineze dacă întreaga populație nu este obligată să se vaccineze, ei, angajații, făcând și ei parte din această populație? Ce să înțelegem, că dacă nu se vaccinează își pierd locul de muncă? Cum e posibil așa ceva? Domnule primar, vaccinarea este facultativă!!!