204 total views

….30 sunt în fază de licitație și alte 29 pe lista de așteptare, în vederea depunerii pentru accesare linie finanțare, menționează conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Așadar, câteva blocuri din municipiu se află în programul de reabilitare termică cu bani europeni, dar și de la bugetul local plus contribuţia proprietarilor. Conform HCL 188/76, cetățenii beneficiari pot achita partea lor de finanțare într-o perioadă de 3 ani de zile de la terminarea lucrărilor. Reabilitarea termică a blocurilor nu poate fi decât un procedeu care să bucure, deși în spațiul public există foarte multe controverse pe acest subiect.

Potrivit informațiilor oficiale „la acest moment, în baza mai multor proiecte cu finanţare europeană aprobate în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, 16 blocuri de locuinţe din Râmnicu Vâlcea sunt în execuţie, iar alte 30 sunt deja contractate şi se află în diverse faze ale licitaţiei de încredinţare a execuţiei. La acestea se mai adaugă cinci blocuri pentru care s-a obţinut finanţare de la bugetul de stat în urma unui contract semnat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. De asemenea, alte 29 de blocuri din municipiu se află pe listă aşteptând să fie depuse în vederea accesării unor linii de finanţare. Pentru fiecare dintre aceste investiţii, finanţarea atrasă acoperă o cotă de 60% din valoarea lucrărilor, iar bugetul local contribuie cu o cotă de 15%. Proprietarii apartamentelor din blocurile intrate în programul de reabilitare trebuie să plătească doar un sfert din valoarea lucrărilor de izolare termică, cu precizarea că, în conformitate cu HCL nr. 188/76, adoptată în luna august 2016, contribuţia ce le revine se poate achita în termen de trei ani de la data recepţiei la terminarea lucrărilor”.

Foarte mulți cetățeni nu au înțeles de ce unele blocuri pot fi reabilitate și altele nu, deși edilul a explicat la fiecarea întâlnire publică pe care a avut-o cu cetățenii, pe cartiere, numai că aceștia participă în număr foarte mic și informația se pare că nu circulă. Nici măcar din partea administratorilor blocurilor. Pe site-ul Primăriei știrile nu au vizualizări, emisiunile în direct la care primarul participă nu au nici măcar 30 de cetățeni care privesc în direct, consilierii locali nu comunică cu cetățenii și atunci, de unde să-și ia cetățeanul informația?

Și dacă tot am promovat această știre adminsitrativă, transmitem administrației locale, făcând astfel un apel public, faptul că cei care câștigă licitațiile pentru astfel de lucrări, în speță constructorii, nu expun public la maximă vedere panoul informativ, acesta fiind în majoritatea cazurilor afișat în locuri ascunse, cu dimensiuni extrem de mici sau chiar deloc. Corpul de Control al primarului, dirigintele de șantier ori comisia de verificare a lucrărilor, se pare că ori nu văd, lipsa panoului informativ, ori se fac, că nu văd. În opinia noastră, pe lângă faptul că există obligativitatea constructorului să se asigure că panoul informativ exsită și este la loc vizibil, mai există și obligativitatea amendării constructorului pentru această „omisiune” de către Corpul de Control al Primarului. Dar constructorul nu respectă legea pentru că știe că nu are cine să-l amendeze.

De exemplu, proiectul „Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe din municipiul Râmnicu Vâlcea: S15, S16, 95, H, 13, are afișat panoul obligatoriu conform buget fonduri europene, dar nu are panoul conform privind executantul construcției, adică, cel care a câștigat lucrarea. Ori fiecare cetățean are dreptul să știe cine face lucrarea, ce cost are, ce termen de execuție are, numărul autorizației sau alte informații obligatorii care trebuie să se regăsească pe un astfel de panou.

Un alt exemplu este proiectul „Reabilitare termică bloc 9”, Calea Lui Traian nr.179 Râmnicu Vâlcea, care are un panou informativ, dar este ascuns în spatele blocului pe gardul depozitului improvizat pentru susținerea materialelor de construcții, la o dimensiune foarte mică și pe care l-am găsit doar cu ajutorul constructorului care, atenție!, nu este cel menționat pe panou. Așa cum se poate observa din imaginea atașată, pe panou constructor este SC Ralunic SRL, deși anveloparea o face Edirob Star SRL, hidroizolația pe acoperiș o va face altă firmă și tot așa, societăți care nu se regăsesc pe panou ca și subcontractanți. Despre acest mod de operare într-un alt articol.

Și nu există timp să ne plimbăm după toate lucrările în oraș, dar cu siguranță majoritatea au probleme.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.