Un al doilea obiectiv important a fost reprezentat de creșterea gradului de utilizare a investigaţiilor financiare paralele, cunoașterea și utilizarea ghidurilor de bune practici în materie, precum și a procedurilor implementate la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În ceea ce privește îmbunătățirea activității de urmărire penală și a principalilor indicatori statistici, în anul 2024, numărul cauzelor de soluționat a fost de 42.751, din care 21.340 cauze nou înregistrate în perioada de referință.
De asemenea, s-a înregistrat o creștere semnificativă a fraudelor implicând platforme de investiții în criptomonede sau tranzacții bursiere (Investment Fraud / Investment Scam). O altă tendință în domeniul criminalității informatice privește și fraudele informatice constând în accesarea portofelelor virtuale şi transferarea, fără drept a criptomonedelor, a atacurilor de tip ransomware – cryptolocker, ce au ca țintă diverse instituții ori companii mari și mijlocii și solicitări de rascumpărare.
– intensificarea activităților investigative și declanșarea unor acțiuni coordonate în domenii prioritare precum traficul de droguri, traficul de persoane, traficul de minori, criminalitate informatică, infracțiuni ce se circumscriu sferei celor de natură economico-financiară aflate în competența DIICOT;
2025-02-13