…si aflăm că în urma unor discuții purtate la sediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – Bucureşti (CNAIR), cu privire la obiectivul de investiții „proiect de infrastructură rutieră pentru varianta de ocolire a municipiului Râmnicu Vâlcea”, primarul comunei Dăești – Popolan George – a solicitat o consultare cu toți factorii de decizie implicați în acest proiect.
Astfel, primarul George Popolan s-a văzut nevoit să iesă public cu un mesaj în atenția cetățenilor, în care le aduce la cunoştință că, datorită petițiilor înregistrate la Primăria Comunei Dăești, cu privire la traseul centurii ocolitoare a municipiului Râmnicu Vâlcea, compartimentul de urbanism a dat avize negative pentru construirea obiectivului de investiții cu denumirea de „proiect de infrastructură rutieră pentru varianta de ocolire a municipiului Râmnicu Vâlcea””, deoarece nu respectă punctul de vedere al UAT Dăeşti şi nici dorința cetățenilor care vor fi afectați de construirea acestui obiectiv.
De menționat că întâlnirea de lucru a CNAIR cu cetățenii comunei Dăești are un motiv extrem de bine întemeiat și anume „servicii de proiectare actualizare a studiului inițial inclusiv documentații pentru avize, obținere avize și acorfuri, elaborare Proiect tehnic inclusiv DTAC Detalii de Execuție și Asistență Tehnică, pentru obiectivul Varianta de ocolire Râmnicu Vâlcea”, deoarece în Certificatul de Urbanism emis de Consiliul Județean Vâlcea se precizează faptul că acesta nu poate fi utilizat, întrucât avizul eliberat de UAT Dăești este nefavorabil. Pentru deblocarea situației CNAIR a recurs, la solicitarea primarului Popolan George, la o dezbatere publică cu cetățenii acestei localității.
Așadar, cetățenii care doresc să participe la această întâlnire sunt invitați astăzi, 03 martie 2021, orele 14:30, la Căminul Fedeleşoiu, pentru a-și da în fața reprezentanților de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) cu siguranță un vot „negativ”, ei fiind „vinovați” de avizul negativ dat de executivul local. Totuși, pentru operativitatea întâlnirii, edilul le atrage atenția ca din partea fiecărei familii să participe doar un singur membru care să aibă o conduită socială responsabilă şi să respecte normele sanitare în vigoare pentru prevenirea răspândirii coronavirus.
La postarea publică, primarul George Popolan este felicitat pentru initiațiva de consultare a cetățenilor! Nu o cunoaștem pe Diana Maricuț, dar se pare că are toate cunoștințele necesare despre acest proiect și transmite un punct de vedere complex Primăriei Dăești, dar și Direcției de Implementare Proiecte din cadrul Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Mai mult, printr-un mesaj postat public, solicită ca executivul local să mențină avizul negativ cu privire la tranzitarea comunei Dăești.
„Îmi exprim încrederea că veți alege o variantă care să nu mute problema actuală a traficului de pe drumul europen E81/DN 7 în comuna Dăești. În secolul 21, în interiorul localităților, avem nevoie de trotuare, piste de biciclete, transport metropolitan modern, utilități, parcuri și spații verzi, nu de trafic rutier de tranzit. Rolul centurilor ocolitoare este să ocolească localități și nu să le traverseze. Proiectul inițial de centura ocolitoare, “dezgropat” după 15 ani își propunea legarea de același drum european E81/DN 7 și nu de viitoarea autostradă Sibiu-Pitești. Evident acest proiect nu mai poate fi de actualitate și o viitoare centură ocolitoare ar trebui să conecteze Râmnicu Vâlcea de cel mai apropiat nod din viitoarea autostradă, respectiv nodul Tigveni, aflat cel mai aproape de municipiu, la 23 de km. Există informații în spațiul public care indică faptul că traseul Râmnicu Vâlcea-Tigveni ar putea deveni sectorul 6 al autostrăzii Sibiu-Pitești pe http://www.130km.ro/a1.html#doi. Legarea de orice alt nod rutier ar dubla atât distanța către Râmnicu Vâlcea, cât și traseul viitoarei autostrăzi. Propunem ca viitoarea centură să lege Râmnicu Vâlcea de nodul Tigveni și nu de DN7 și vă solicităm să mențineți avizul negativ cu privire la tranzitarea comunei Dăești. Asta ar însemna deblocarea situației actuale din punctul nostru de vedere”.
Interesant este ce avize a dat comuna Budești, a doua localitate care va trebui traversată pentru realizarea acestui proiect. Mai multe detalii în declarația publică atașată din care reiese „vestea mare” pentru acest proiect.