442 total views

O propunere legislativă a primit, în această săptămână, avizul favorabil al Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor. Deputaţii au scris şi adoptat o lege pentru elevii claselor I-VIII.

elevi

Se pare că elevii claselor I-VIII vor putea fi egali la învăţătură, începând din anul şcolar 2016, adică, vor da acelaşi randament la cursurile şcolare. În acest moment, după cum se ştie, elevii învaţă în două schimburi. În proiect se arată că “schimbarea are ca scop maximizarea randamentului elevilor de la toate ciclurile de învăţământ, iar demersul se bazează pe opinia îndreptăţită a specialiştilor în domeniu, care susţin că elevii dau cel mai bun randament în intervalul 8:00-13:00″

Iniţiatorii propunerii arată că în prima parte a zilei elevii se concentrează mai uşor, reţin mai bine informaţiile şi dau un randament mai bun. În plus, dacă învaţă după amiaza nu îşi potrivesc programul cu părinţii lor, iar de aici pleacă mai multe neînţelegeri în familie.

Modificarea programului şcolar într-un singur schimb îi avantajează pe elevii care învaţă după amiază şi pentru că astfel vor avea mai mult timp pentru teme, dar şi pentru relaxare.

“În schimbul doi ei merg deja obosiţi la şcoală, prânzul devine cina, iar temele se fac noaptea târziu. Iniţiativa asigură egalitate de şanse deoarece consider că nu este corect ca unii copii să înveţe dimineaţa şi alţii după-amiaza având în vedere că toate studiile de psihologie şi pedagogie arată eficienţă maximă a elevilor între orele 8:00 – 13:00”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Există totuşi o problemă. Deşi proiectul a primit aviz favorabil, în acest moment, din cauza lipsei spaţiilor, acest proiect nu va putea fi aplicat în toate unităţile de învăţământ din ţară, motiv pentru care unităţile şcolare nu pot fi obligate sau sancţionate dacă nu îşi modifică programul.

Mai mult, nu doar lipsa spaţiilor de săli de clasă este principalul motiv pentru care acest proiect ar putea să nu fie aplicat egal pentru toate unităţile de învăţământ, ci şi pentru faptul că numărul profesorilor este insuficient pentru a preda la toate clasele dacă s-ar învăţa doar dimineaţa.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.