Loading

Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a fost anunțată în data de 16 februarie 2022, de către Comisia Europeană, că a intrat în faza finală a selecţiei pentru participarea la Misiunea ”100 de Orașe Inteligente și Neutre Climatic” a Comisiei Europene.

Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea şi-a exprimat astfel intenţia de a deveni parte a unui proiect în cadrul căruia va avea posibilitatea de a lucra cu alte oraşe şi de a învăţa de la experţi ai altor unităţi administrativ-teritoriale, ai Comisiei Europene, ai diferitelor organisme financiare şi de cercetare, cele mai bune metode şi soluţii care pot fi puse în practică în vederea reducerii efectelor schimbărilor climatice şi a utilizării eficiente a resurselor naturale.

Primarul Mircia Gutău consideră că ”Municipiul Râmnicu Vâlcea face un pas important în a deveni un oraş inteligent şi neutru climatic până în 2030. Faptul că ne numărăm printre finalişti reprezintă o recunoaştere a implementării cu succes, de către administraţia locală, a proiectelor de regenerare urbană, eficienţă energetică şi transport sustenabil care au contribuit semnificativ la reducerea emisiilor de CO2 în mediul urban. În momentul de faţă, ne numărăm printre finalişti şi sperăm că vom fi selectaţi să facem parte din Misiune”.

100 de Oraşe Inteligente şi Neutre Climatic” este una dintre cele cinci misiuni ale Uniunii Europene care sprijină transformarea Europei într-un continent mai ecologic, mai sănătos, mai incluziv şi mai rezilient. Bugetul total al misiunii este de aproximativ 360 milioane de euro prin programul Orizont Europa, dar şi din fonduri din surse publice şi private la nivelul Uniunii Europene, la nivel naţional, regional şi local. De asemenea, se are în vedere colaborarea cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, precum şi alte instituţii financiare, pentru mobilizarea şi utilizarea tuturor fondurilor disponibile. Râmnicu Vâlcea este deja semnatar al Formularului de Adeziune 2030 al Pactului Primarilor, prin care s-a angajat să reducă emisiile de CO2 şi eventual a altor gaze cu efect de seră cu 40%, până în anul 2030.

Conducerea Primăriei nu a specificat în comunicatul de presă lansat care sunt beneficiile pentru orașele cu ambiții verzi, adică de ce privilegii se vor bucura cei care aderă la această misiune, cum se face selecția, ce rol pot juca organizațiile non-guvernamentale sau, atenție!, ce se va întâmpla cu orașele care nu îndeplinesc criteriile din contract până în 2030…

Un prim beneficiu se referă la asistență din partea platformei misiunii adaptată specificului local, foarte utilă în întocmirea unui plan de investiții pentru atragerea de finanțări externe. Al doilea beneficiu este eticheta „Misiunii” pe care o vor primi orașele, ceea ce le va permite să acceseze fonduri și finanțări speciale. Al treilea motiv pentru care orașele ar trebui să adere la misiune sunt oportunitățile de finanțare pentru a deveni părți ale unor acțiuni de inovare, proiecte pilot și demonstrări. Desigur, la pachet vor veni sprijinul oferit printr-un sistem de coordonare organizat la nivel național, oportunitățile de networking cu alte orașe, implicarea cetățenilor și comunităților pentru a găsit soluții centrate pe neutralitatea climatică, dar nu în ultimul rând și vizibilitatea ridicată a orașelor care va putea fi utilizată drept un pol pentru atragerea investițiilor și a forței de muncă specializate”, se arată într-o descriere publică

Așadar, vedem un proiect ambițios, dar care merita o descriere mult mai amplă din partea conducerii Primăriei Râmnicu Vâlcea.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.