252 total views

În prima parte a anului 2017 (luna mai) Comisia Europeană a dat în judecată România pentru neînchiderea a 68 de depozite de gunoi care încălcau o directivă europeană privind mediul și care nu au primit autorizație care să le permită să funcționeze în continuare. Astfel, joi 18 octombrie 2018, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) hotărăște că România se face vinovată că nu a închis gropile de gunoi ilegale. Totuși, în hotărârea CJUE nu sunt prevăzute sancțiuni financiare, procedura de infringement este o fază care nu permite să se aplice sancțiuni, dar în schimb obligă România la plata cheltuielilor de judecată și obligă autoritățile române să ia măsuri pentru a se conforma hotărârii Curții. Dacă nici de această dată România tot nu remediază situația, în urma hotărârii Curții, Comisia Europeană poate retrimite cazul la Curtea de Justiție și de această dată hotărârea va conține sancțiuni finaciare sub forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice.

Din nou România este găsită vinovată de Curtea de Justiție Europeană pentru neaplicarea legislației Uniunii Europene.

De menționat că deși România avea obligația de a închide și reabilita depozitele de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor, până la 16 iulie 2009, Comisia Europeană abia în 2015 a adresat un aviz motivat suplimentar solicitând autorităților române să ia măsuri corespeunzătoare cu privire la cele 109 situri necontrolate care, deși nu mai erau utilizate, continuau să reprezinte o amenințare atât pentru sănătatea umană cât și pentru mediu. Astfel, Comisia, pentru a accelera procesul de închidere, trimite autoritățile române, în mai 2017, în fața Curții de Justiție a UE, dar nici așa statul român nu se conformează și riscă să fie trimis pentru a doua oară în fața justiției europene și de data aceasta va fi și foarte drastic sancționat.

Potrivit unui raport depus la parlamentul European, România recurge în proporție de 75% la îngroparea deșeurilor municipale.

În septembrie 2018, Asociația Municipiilor din România aducea în fața opiniei publice o întâlnire cu primarii de municipii, tema fiind punerea în aplicare a prevederilor OUG 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, astfel că au fost discutate obligațiile pe care autoritățile locale le au de îndeplinit până la 31 decembrie 2018, în materie de deșeuri.

La această ședință a participat și primarul municipiului Mircia Gutău care nu a remis nici un comunicat de presă pentru mass-media locală și astfel să aducă la cunoștință opiniei publice importanța discuțiilor și care au fost deciziile luate în cadrul întâlnirii.

Potrivit informațiilor, s-a pus în discuție destinația sumelor colectate la Fondul de mediu, iar președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) – Cornel Brezuică – a precizat că banii vor fi folosiți în primul rând pentru închiderea depozitelor neconforme pentru a se evita situația de infringement, dar și pentru proiecte în domeniul dezvoltării servciilor de salubritate.

Acum, județul Vâlcea are o mare problemă cu un astfel de depozit care se află la Horezu și aparține societății Sacomet administrată de unicul Nicolaescu Florian care, deși a declarat în repetate interviuri că are banii pentru închiderea depozitului, la nici un an și jumătate de la termenul de închidere, nu a făcut nici un demers pentru a închide depozitul Măldărești. În schimb, „l-a muls” timp de 25 de ani, a adus milioane de metri cubi de deșeuri în zonă compromițând-o definitiv din punct de vedere ecologic, iar milioanele le-a „mâncat” ori le-a băgat, se pare, în buzunarele celor care după ce îl condamnă, azi îl achită. Din două una. Acum toți locuitorii județului, cei care nu au avut nimic de câștigat din funcționarea gropii de gunoi, sunt puși să plătească factura pentru închiderea și monitorizarea gropii. După aprecierile noastre aproximativ 10 milioane de lei. Așa țepe să tot dai vecinilor tăi, domnule Nicolaescu!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.