Management eficient în utilizarea Fondurilor Europene
Comisarul european pentru politică regională, domnul Johannes Hahn, a apreciat la mijlocul lunii trecute că autorităţile române au făcut eforturi considerabile pentru a corecta deficienţele semnalate în utilizarea fondurilor europene de către Comisia Europenă şi pentru a asigura un sistem de management mai eficient.
Această apreciere este de natură să ne bucure şi să ne dea speranţa că vom reuşi să accesăm fondurile europene puse la dispoziţia României la un nivel mult superior celui de până acum. Că avem un sistem de management al fondurilor europene mult mai eficient ne-a asigurat o echipa de audit a Comisiei Europene care s-a deplasat în vară în ţara noastră, după ce mai înainte Autoritatea româna de audit trimisese la Bruxelles raportul privind măsurile luate de autorităţi pentru funcţionarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.
Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate şi săptămâna trecută Comisia Europeană a anunţat deblocarea Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii pentru România. Anunţul a fost făcut de către același comisar european pentru politică regională, Johannes Hahn, care i-a transmis Premierului român Victor Ponta că executivul comunitar a luat decizia deblocarii plăţilor pe Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).
Prin această nouă reuşită, Guvernul USL a pus capăt blocării fondurilor europene pe toate programele operaţionale la care dusese România guvernările anterioare. Rând pe rând, Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Sectorial Transporturi şi POS CCE au fost deblocate.
Ţin să felicit pe Primul Ministru şi miniştrii Guvernului, în special ministrul pentru fondurile europene, domnul Eugen Orlando Teodorovici, pentru că au reuşit să deblocheze plăţile din fonduri europene şi pentru sistemul de management care ne garantează atât atragerea unor sume mai mari din cele puse la dispoziţia României dar şi o utilizare a lor în folosul societăţii şi a economiei româneşti.
Revenind la POS CCE, ceea ce nu s-a făcut în 5 ani urmează să realizăm până în 2015 şi chiar mai mult pentru că din 2014 intră pe rol şi noul exerciţiu bugetar pentru viitorii şapte ani.
România avea la dispoziţie peste 2,5 miliarde de euro prin POSCCE, în perioada de programare 2007-2013. Din păcate şi din vina fostelor guverne în acest domeniu, foarte important pentru economia roamânească, s-a cheltuit doar o parte infimă din acel total de două miliarde şi jumătate. Mai concret, sunt rambursări ale Comisiei Europene de doar 172,9 milioane de euro, adică 6,77%. Potrivit unei situaţii prezentate de Ministerul Fondurilor Europene, Romania a transmis la CE declaraţii de cheltuieli în POSCCE care însumate se ridică la 14,45% din alocarile în acest program. Inseamnă ca diferenţa de 7,68 puncte procentuale (circa 196,1 milioane de euro) nu a fost plătită de Comisie, însă după această deblocare vor intra şi aceşti bani. Dar noi trebuie să ne pregătim pentru absorbţia restului de peste 2 miliarde până în 2015.
Am văzut determinare şi competenţă la actualul executiv şi de aceea sunt convins că România, cu noul sistem pus la punct şi cu resursa umană atrasă în utilizarea fondurilor europene, va fi scoasă din situaţia codaşă în care o ţintuise guvernele Băsescu-Boc şi-i va reda o nouă poziţie, mai onorantă şi o nouă dinamică econonică.