226 total views

În urmă cu 70 de ani, la 23 august 1939 la Moscova, ministrul de externe al Germaniei, Joakim von Ribbentrov şi ministrul de externe al URSS, Viaceslav Molotov, semnau un pact de neagresiune cu nişte clauze secrete care au modificat soarta Europei.

Pentru ca URSS să sprijine Germania în campania armată pe care aceasta urma să o întreprindă împotriva puterilor occidentale Franţa şi Marea Britanie, în 1940, nemţii ofereau pe tavă “duşmanului ideologis” teritorii întinse din România ( Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinul herţa) şi Polonia (regiunea din jurul oraşului Liov, fosta capitală a Poloniei).

După 70 de ani , Germania, în dorinţa de a-şi păstra neştirbite relaţiile comerciale privilegiate cu Federaţia Rusă (cele mai mici preţuri de achiziţie din Europa pentru gazele naturale şi petrolul primit de la ruşi), este gata să accepte pretenţiile teritoriale ale ruşilor şi să federalizeze Ucraina.
Că nemţii au ţinut partea ruşilor, încă de la alipirea Crimeei în februarie anul acesta şi au făcut tot posibilul ca Uniunea Europeană să ia nişte măsuri de tot râsul, de retorsiune economică, împotriva Federaţiei Ruse, a observat toată lumea. Însă, cinismul cu care Germania sacrifica integralitatea statală a Ucrainei pentru păstrarea avantajelor eonomice, este uluitor. Pe ucrainieni, nu i-a întrebat nimeni, la Minsk, dacă sunt de acord să-şi federalizeze ţara, sau dacă sunt de acord să recunoască alipirea Crimeei la Federaţia Rusă. Ca şi în cazul României şi Poloniei, în 1940, Ucraina din 2014, va plăti preţul înţelegerii dintre o mare putere economică – Germania, şi un colos militar – Federaţia Rusă.
Oare principiile Uniunii Europene, la care România a aderat cu atâta elan şi bucurie, nu sunt în fapt nişte simple enunţuri manevrate de marile puteri după cum le dictează interesele personale? Cum justifică Germania poziţia de non-combat faţă de Federaţia Rusă în faţa aliaţilor Nord Atlantici? Ce garanţii de securitate mai poate oferi NATO ţărilor membre?

 

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.