98 total views

În noaptea triumfului PSD la europarlamentare, preşedintele partidului, Victor Ponta, i-a invitat pe liberali înapoi, la masa puterii, pe care au părăsit-o cu câteva luni în urmă. „Este o mână întinsă fără nicio dorinţă de a profita de acest moment”, a explicat el, încercând să pară iertător şi bun, dar ilustrând, de fapt, celebrul citat din Sun Tzu („Arta Războiului”): „Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape”

De ce vrea dl Ponta să înceapă chiar de astăzi, după cum spune, discuţii cu liderii PNL, care doresc refacerea USL, defuncta alianţă cu liberalii, împăiată de pesedişti şi pusă-n vitrină, ca şi cum ar fi vie? Din cauză că, dacă ascultă cu atenţie, viitorul nu sună liniştitor. Adică peste Marşul gloriei, care-i umflă, de pe-acum, pieptul, de emoţie, se suprapun acorduri ameninţătoare din Corul briganzilor, iar dl Ponta şi compania, vigilenţi, şi-au propus să-i împiedice pe aceştia din urmă să formeze  o trupă şi să se expime într-un glas. Fiindcă alianţa de dreapta despre care vorbesc şefii opoziţiei se anunţă a fi, în realitate, o coaliţie anti Ponta.

Preşedintele Băsescu a spus-o clar – „Obiectivul meu este ca, pană în noiembrie, acest om să ajungă la un nivel la care să nu mai poată deveni preşedintele României” -, iar liberalii, chiar dacă nu au sărit imediat,  să-i cânte în strună, fără îndoială o gândesc. În mod ironic, roata politicii s-a întors, Victor Ponta generând, asemenea lui Traian Băsescu cu ani în urmă, suficientă aversiune printre opozanţi, încât adversari ce păreau ireconciliabili, precum preşedintele plus partidul lui şi PNL, să se apropie. Nu foarte demult,  Ion Iliescu milita pentru izolarea politică a lui Băsescu, pentru ca astăzi, acesta din urmă să acţioneze pentru izolarea politică a lui Ponta.  Dacă PNL, PD-L, PMP, FC vor reuşi să construiască o platformă comună, susţinând un candidat unic la preşedinţie, atunci prezidenţiabilul Ponta va avea cu adevărat motive de îngrijorare, nefiind exclus să piardă alegerile. Aceasta ar antrena după sine destabilizarea şi, în cele din urmă, înlăturarea USD de la guvernare, caz în care carierei politice a actualului prim-ministru i s-ar pune punct. Or tocmai acest coşmar vrea să-l evite, declarându-se disponibil să discute cu lberali.

Crin Antonescu l-a refuzat categoric pe primul ministru („PNL nu acceptă mită”) şi, în aceste condiţii, ce este de făcut? Nimic din ceea ce strategii PSD să nu fi încercat deja. În primul rând, dl Ponta va mai relua invitaţia care, oricum, nu lui Crin Antonescu i se adresa, ci liderilor centrali şi locali, care se simt ameninţaţi, după scorul mediocru, obţinut de partid. PSD speră că aceştia şi antibăsiştii radicali vor rupe o bucată din PNL şi o vor duce în curtea sa, astfel încât să justifice afirmaţia „USL trăieşte”. În al doilea rând, dl Călin Popescu Tăriceanu – urgent întors în PNL pe uşa din dos, după ce a împărţit patul cu pesedişii, vreo două luni, primind pentru serviciile domniei sale, şefia Senatului – va încerca să profite de vidul de putere creat prin demisia în bloc a conducerii, ca să potenţeze curentul pro pesedist şi să-l mâne la dl Ponta. Deviza lui este „Să nu-i predăm partidul lui Băsescu!”, deşi niciun liberal nu vrea aşa ceva. Astăzi, „şedinţa USL”, cu premierul în capul mesei, s-a desfăşurat în cabinetul preşedintelui Senatului. Au venit numai trei liberali, dovadă că prostituţia politică, practicată cu atâta talent de dl Tăriceanu, nu e foarte tentantă.

http://www.gandul.info/puterea-gandului/de-la-alianta-antibasescu-la-coalitia-antiponta-12652336

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.