705 total views

Vâlceanul Ion Bondoc susţine că fostul director i-a comandat, în numele şi pentru ABA Olt, telefoane inteligente, electronice de ultimă generaţie, echipamente sportive şi ceasuri scumpe. Pentru că a avut încredere în seriozitatea instituţiei, SITEC SRL a rămas cu marfă în valoare de 70.000 de lei neachitată nici până azi.

 

bavita-crop

Pe finalul mandatului său (februarie 2015) de director cu delegaţie al Administraţiei Bazinale de Apă Olt (ABA), vestitul Daniel Băviţă a comandat telefoane inteligente şi diverse echipamente electronice de ultimă generaţie, softuri cu licenţă şi articole sportive firmei SITEC SRL. Proprietarul acesteia, omul de afaceri Ion Bondoc, a aflat pe pielea lui ce înseamnă să ai încredere într-un astfel de personaj, chiar şi atunci când el ocupă funcţia de director al unei instituţii publice atât de serioase. Ion Bondoc susţine că marfa, în valoare totală de 70.000 de lei cu TVA inclusă, a rămas neachitată până în ziua de azi, situaţie care l-a determinat să sesizeze organismele de control intern din cadrul ANAR. Proprietarul SITEC SRL bănuieşte că directorul chiar şi-ar fi însuşit o parte din aceste produse cot la cot cu un subordonat al său, Claudiu Popescu. Astfel, iese la iveală încă o “performanţă” marca Daniel Băviţă, protejatul unui influent grup de interese local confirmând de ce rămâne în ochii opiniei publice un subiect de real interes pentru DNA.

Proces verbal şmecheresc, asezonat cu note de comandă şi recepţie lipsă

Din documentele ce ne-au fost prezentate reiese că în numele ABA Olt a semnat procesul verbal de primire nr. 14/04.02.2015 Claudiu Popescu, încadrat la vremea respectivă la compartimentul Achiziţii al instituţiei. Însă, hârtia şmecherească nu prezenta nicio valoare juridică, atâta timp cât ea nu a primit şi semnătura directorului Băviţă şi ştampila ABA Olt şi nu a fost însoţită de note de comandă şi de recepţie. Conştient de acest lucru, Ion Bondoc le-a solicitat directorului Daniel Băviţă şi subordonatului acestuia, Claudiu Popescu, să completeze dosarul tranzacţiei cu celelalte documente ce se impuneau, lucru pe care cei doi l-au asigurat că “se va rezolva şi va fi mulţumit”. La nici o lună după tranzacţie, însă, Daniel Băviţă a fost înlocuit din funcţia de director, în locul său fiind reconfirmat Ion Stoenescu. Şi în discuţiile ulterioare acestei situaţii, Băviţă l-ar fi asigurat pe Ion Bondoc că marfa îi va fi achitată când fostul director va ajunge pe funcţii importante la ABA sau Hidroserv.
Trebuie amintit că, în momentul respectiv, presa locală a scos la iveală faptul că Băviţă a reuşit “performanţa” de a-şi falsifica studiile din CV-ul depus la dosarul de concurs pentru funcţia de director plin sau măcar pentru cea de şef de Serviciu. În urma dezvăluirilor jurnalistice, el nu numai că a pierdut ocazia de a rămâne racordat decizional la importantul buget al ABA Olt, ci a intrat direct în vizorul corpului de control al Agenţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR), alături de Ilie Răboacă şi de alţi angajaţi ai administraţiei.

Ceasuri scumpe, comandate ca urmând a fi cadouri pentru superiori

“Marfa livrată şi neachitată este în valoare totală de 70.000 de lei cu TVA, în februarie 2015. Marfa, care a fost livrată pe bază de proces verbal la sediul ABA Olt Râmnicu Vâlcea, urmând a se face comenzile ulterior. Menţionez că relaţiile comerciale dintre SC SITEC SRL şi ABA Olt s-au derulat, de-a lungul timpului, destul de bine, fără nicio problemă. S-au făcut comenzi pentru mărfurile solicitate, s-au livrat mărfurile la termen şi s-au încasat şi banii la fel de repede. A urmat însă o perioadă neagră, în mandatul de director al lui Băviţă Daniel, în care responsabilul cu aprovizionarea în cadrul ABA Olt a fost Claudiu Popescu. Daniel Băviţă şi-a terminat interimatul şi urma să dea examen de numire de post. În urma discuţiilor avute şi telefonic şi personal, acesta mi-a promis că va rezolva această problemă, care s-a dovedit în final a fi o pagubă, prin comenzi ulterioare şi asigurându-mă că «voi fi mulţumit». Nu pot să spun că am fost mulţumit pentru că nu am văzut niciun ban din aceste produse. Mai mult decât atât, am demarat o acţiune către Administraţia Bazinală, către noul director, aducându-i la cunoştinţă ce s-a petrecut în acea perioadă. În urma discuţiilor şi protocoalelor avute, s-a constituit o comisie în cadrul ABA Olt de cercetare a produselor livrate către ei. Eu am pus la dispoziţie procesul verbal şi tabelul cu produse livrate la sediul ABA Olt, ei urmând să le identifice în cadrul instituţiei. O parte dintre ele le-au identificat, o parte nu. Bănuiesc că unele dintre aceste produse au fost însuşite de către numiţii Băviţă Daniel şi Popescu Claudiu, deoarece unele produse mi-au fost solicitate ca fiind produse care nu făceau obiectul activităţii ABA Olt. Printre acestea se regăsesc nişte ceasuri, invocate că ar trebui date gen cadou, telefoane mobile de înaltă performanţă şi articole de sport. Au mai fost nişte softuri cu licenţă care au fost schimbate în acea perioadă datorită faptului că, la început au cerut un sistem de operare Windows 8.1 Home, iar ulterior, peste vreo lună, au solicitat Windows 8 Professional. Între aceste două produse este diferenţă de preţ. Şi aceste licenţe se regăsesc întocmai pe calculatoarele celor de la ABA Olt. Nu ştiu ce au făcut cei din comisia de verificare pentru că o mică parte dintre produse le-au găsit, dar nu au specificat ce. (…) Ulterior, nu prea am mai reuşit să stau de vorbă cu Băviţă, ci doar cu Claudiu Popescu, care nu-mi ştia numărul de telefon şi mi-a răspuns. Popescu a recunoscut că o parte din produse le-a luat el, iar de restul nu ştie nimic. Menţionez că toate produsele au fost ridicate de Popescu Claudiu, comandate de Băviţă Daniel”, explică păgubitul Ion Bondoc.

Electronice comandate la alibi pentru Rioprund, firma lui Băviţă

Procesul verbal cu produsele livrate de SITEC SRL la sediul ABA Olt cuprinde 33 de repere, printre acestea regăsindu-se 24 de telefoane inteligente de ultimă generaţie, tablete, scannere, calculatoare, o plasmă, echipament sportiv, ceasuri scumpe (Longines) ş.a. Firma care le-a livrat deţine codurile fiecărui produs în parte în documentele din gestiunea proprie, chiar dacă multe dintre aceste echipamente au făcut picioare. Daniel Băviţă şi Claudiu Popescu sigur ştiu unde ar fi putut ajunge ele, din moment ce, potrivit afirmaţiilor lui Ion Bondoc, chiar directorul din acea vreme al ABA i-ar fi spus că unele din produse se vor constitui într-un fel de cadouri pentru reprezentanţii ANAR. Tot Băviţă i-ar fi solicitat lui Ion Bondoc ca o parte dintre produse să le factureze pe o firmă particulară, Rioprund SRL. “În acel moment, administratorul Rioprund era un anume Cojocariu, iar în prezent fiind cumnatul lui Băviță. Ulterior am aflat şi eu că firma era chiar a lui Băviţă. Valoarea mărfii livrate către Rioprund a fost de 8.000 de lei cu TVA inclus, constând într-un un calculator și un lap-top”, susţine Ion Bondoc.

Potrivit ANAR, persoanele indicate recunosc că au aprovizionat în numele ABA Olt

În 24 august anul curent, ANAR îi răspunde lui Ion Bondoc la o sesizare (înregistrată în 16 august a.c.) prin care solicita să se identifice produsele livrate de firma sa. Conducerea ANAR susţine, printr-un document oficial emis, că deţine răspunsuri de la persoanele menţionate de omul de afaceri în sesizare, răspunsuri potrivit cărora acestea recunosc tranzacţia şi derularea ei. Totuşi, este invocată inexistenţa unor deocumente precum notele de comandă sau măcar avizele de expediţie în exonerarea de răspundere a ANAR şi ABA Olt.
“În urma verificărilor efectuate, persoanele indicate de dumneavoastră recunosc că au aprovizionat în numele ABA Olt doar unele produse care fac obiectul procesului verbal nr. 16/04.02.2015. Lipsa documentelor care să demonstreze livrarea (comanda, aviz de expediţie etc) ne pune în imposibilitatea de a stabili dacă aceste produse au fost livrate sau nu. În această situaţie considerăm că Administraţia Naţională «Apele Române» şi Administraţia Bazinală de Apă Olt nu sunt răspunzătoare de tranzacţiile efectuate între SC SITEC SRL şi persoanele indicate de dumneavoastră în nota de relaţii”, arată direcotrul general al ANAR, Nicolae Bărbieru, în răspunsul oficial transmis SITEC SRL.
La rândul său, conducerea ABA Olt susţine că produsele specificate de Ion Bondoc ca fiind furnizate instituţiei pur şi simplu nu există şi-i recomandă omului de afaceri să se adreseze organelor de cercetare penală şi instanţelor pentru a-şi recupera prejudiciul.
“În urma inventarierii în evidenţele contabile ale ABA Olt nu a fost identificat niciun produs din cele semnalate în lista furnizată de dumneavoastră. Faţă de cele menţionate, ABA Olt nu are nicio obligaţie de plată faţă de dumneavoastră, astfel încât urmează să depuneţi toate demersurile legale pe care consideraţi necesare în vederea recuperării prejudiciului”, se precizează în răspunsul ABA Olt, semnat de directorul actual, Ion Stoenescu.

Spre finalul carierei de băiat deştept pe banii statului, Băviţă bravează şi ameninţă

Demersul nostru jurnalistic în interesul informării opiniei publice a fost unul temeinic, fie că asta le convine sau nu lui Daniel Băviţă şi susţinătorilor săi. Din păcate, dialogul cu fostul director al ABA Olt (şi al Hidroserv Râmnicu Vâlcea, anterior, altă societate de stat cu buget generos) nu a fost unul la înălţimea aşteptărilor. Încercările lui eşuate de ironie la adresa semnatarei acestui articol nu ne-au transmis decât atitudinea unui individ prins cu mâţa-n sac disperat să braveze, doar-doar mai păcăleşte o dată şi scapă cu adevărata faţă ascunsă.
“Chiar mă faci să râd cu lacrimi de ce mărunţişuri îţi serveşte (sic!) Stoenescu şi Boncan. Râd de tine cum îşi bat joc de tine. Chiar te rog să scrii, abia aştept să văd ce mai scrii. De unde pot să cumpăr şi eu ziarul? M-am interesat şi eu despre tine şi am aflat chestii pe care o să le pun pe Facebook.”, sunt frazele cât de cât coerente desprinse din dialogul telefonic purtat cu două zile înainte ca acest articol să vadă lumina tiparului.

Precizăm că am primit informaţii şi despre alte isprăvi ale lui Daniel Băviţă, dar spaţiul editorial limitat ne-a obligat să păstrăm detaliile şi pentru articole viitoare.

Ataşăm acestui material copii în facsimil ale documentelor menţionate şi înregistrarea dialogului cu omul de afaceri Ion Bondoc, din 8 septembrie a.c..

ESCROCHERÍE s.: 1. v. fraudă. 2. hoție, impostură, înșelăciune, înșelătorie, pungășeală, pungășie, șarlatanie, șmecherie, (livr.) tripotaj, (rar) șarlatanerie, șarlatanism, șmecherlâc, (pop. și fam.) pezevenclâc, potlogărie, (Mold.) șolticărie, (înv.) calpuzanlâc, matrapazlărie, meșteșug, șălvirie, (înv., în Mold.) șulerie, (fam.) coțcărie, matrapazlâc, pehlivănie, pișicherlâc, șmechereală, (înv. fam.) coțcă, (fig.) panglicărie, scamatorie. (Se ține de ~ii.) (sursa: DEX, dexonline.ro)

12345

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.