25 total views

Liderii opoziţiei recunosc deschis nevoia unui partid de dreapta care să se opună cu succes PSD. Această necesitate readuce din nou în atenţie defuncta Alianţă DA, format din PDL şi PNL. Paradoxal, din aceasta ecuaţie dispare Partidul Mişcarea Populară, al preşedintelui Traian Băsescu, cel care şi-a asumat, neoficial, rolul de lider al opoziţiei.

Marea unificare a Dreptei va fi PDL plus PNL, susţine preşedintele PDL, Vasile Blaga. Acesta crede că PDL şi PNL trebuie să se alieze sau chiar să se unească după alegerile prezidenţiale. „Adversarul nostru nr.1, din 1991, este PSD. Noi am fost în opoziţie permanentă cu acest partid, exceptând cele 8 luni nefericite în care am fost la guvernare, dar eu şi atunci m-am opus”, a declarat Blaga, citat de EVENIMENTUL ZILEI. Preşedintele PDL crededeci în posibilitatea unei noi Alianţe D.A., dar nu în prezent, câtă vreme Crin Antonescu „e ca o floare, nu regretă niciuna din acţiunile din 2012, când am fost de râsul statelor democratice“.

Fostul preşedinte al PDL, Emil Boc ia distanţă de partidul pe care l-a condus. Între Boc şi conducerea PDL se desfăşoară un conflict subteran, după ce primarul Clujului a decis să se înscrie în Fundaţia Mişcarea Populară. Acum câteva săptămâni, explică EVENIMENTUL ZILEI, conducerea PDL a vrut să-l susţină pe rivalul lui Boc în organizaţia din Cluj, Daniel Buda, pentru o poziţie eligibilă la Parlamentul European. Boc l-ar fi vrut pe Rareş Niculescu, actual europarlamentar.

În acest timp, CURENTUL susţine că PSD are de gând să-şi îngroaşe rândurile şi să-şi stabilizeze poziţiile în teritoriu prin strategie ce presupune racolarea traseiştilor liberali ce vor să rămâne conectaţi la putere şi surse de bani ce derivă din această calitate. Dacă la nivel central PSD are probleme în tentativele de spargere a PNL-ului, în ţară social-democraţii au mai mult succes. Într-un comunicat al liberalilor, PNL acuză campania de racolare a unor parlamentari sau primari liberali, fapt ce „aruncă şi mai mult în penibil modul PSD de a face politică odată ajuns la putere“.

Pe de altă parte, declaraţiile de dragoste cu care Victor Ponta bombardează PNL-ul au început să-i irite nu numai pe liberali, ci şi pe social-democraţi, anunţă NAŢIONAL. „Uniunea Social Liberală este moartă şi îngropată“, susţine vicepreşedintele PSD Ioan Rus. Destinatarul mesajului este nimeni altul decât Victor Ponta care, în opinia lui Rus, ar face mai bine să-şi vadă de partidul lui şi să nu-şi mai piardă vremea cu manevre de resuscitare: „Renaşterea USL este o iluzie cu care putem încă opera, dar eu cred sincer că putem face asta doar în timpul liber“.

Potrivit unui sondaj publicat ieri de ZIARE.RO, la întrebarea „Credeţi că Ponta are dreptate când afirmă că după 25 mai PSD va fi din nou împreună cu PNL în USD“, din cei 4903 de votanţi, 87% (4250 voturi) au fost în favoarea răspunsului „Nu. PNL nu va mai reface alianţa cu PSD“, în timp ce doar 13% (653 voturi) au fost acordate răspunsului „Da. USL se va reface după alegerile europarlamentare“.

ROMÂNIA LIBERĂ constată că Guvernul a modificat legea electorală în avantajul PSD. Palatul Victoria a schimbat regulile alegerilor parţiale din 25 mai prin ordonanţă de urgenţă, în lipsa oricărei dezbateri publice. Guvernul a decis organizarea de alegeri parţiale, în colegiile cu locuri de parlamentari sau aleşi locali vacante, simultan cu alegerile pentru Parlamentul European, în data de 25 mai. Situaţia candidaturilor independente a rămas în aer, fapt care crează un avantaj PSD.

Potrivit simulărilor pe baza cotelor electorale din sondaje realizate de GÂNDUL, la alegerile europarlamentare 2014, 32 de locuri se împart între 5 echipe. Alianţa PSD-PC-UNPR şi-ar putea adjudeca aproape jumătate din cele 32 de locuri care revin României în Parlamentul European, restul urmând a fi împărţite între patru partide, trei parlamentare – PDL, PNL şi UDMR, şi unul neparlamentar – PMP.Cu o cotă de 36% în acest moment, potrivit ultimului sondaj CSOP, fostul USD are toate şansele ca, după redistribuire, să câştige 15 locuri de europarlamentari. Pe locul al doilea se situează PDL, care cu un scor de 17% ar obţine 7 mandate. PNL, care este creditat cu 16%, ar avea 6 eurodeputaţi. Ultimele patru locuri ar fi împărţite în mod egal de PMP şi UDMR care, cu 8% şi respectiv 6% în sondaje, vor avea câte doi europarlamentari.

ADEVĂRUL prezintă şi cum arată Guvernul pe care şi l-ar face românii. Raed Arafat e considerat de 84,1% din români drept cel mai potrivit să conducă domeniul sănătăţii. Pentru zona administraţiei publice, 58% din români îl preferă pe Klaus Iohannis. Liviu Dragnea, vicepremier al României, a fost apreciat ca potrivit pentru domeniu de 30,5% din respondenţi. 42,4% din români apreciază că Theodor Stolojan ar fi potrivit pentru o funcţie ministerială la Finanţe. În domeniul educaţiei, Ecaterina Andronescu întruneşte cele mai multe opţiuni favorabile (49,7%). Cel mai potrivit titular de funcţie în domeniul politicii externe şi afacerilor europene este considerat Mircea Geoană (44,3% din români).

sursa/http://ziarero.antena3.ro/

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.