47 total views

După perioadele de glorie de la jumătatea secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, organizaţia rasistă Ku Klux Klan a intrat într-un con de umbră. Membrii actuali vor să repună “Clanul” pe picioare şi se pregătesc pentru un război “iminent” împotriva celorlalte rase.

Ku Klux Klan, KKK sau, simplu, The Klan (n.r. Clanul, în limba engleză) este numele dat mai multor organizaţii de extremă dreapta, cunoscute pentru ideologia rasistă, homofobă, antisemită şi pentru violenţa îndreptată împotriva categoriilor menţionate, în special a persoanelor de culoare.

Membrii Ku Klux Klan sunt recunocuţi în întreaga lume pentru că îşi ascund identitatea cu ajutorul unor costume.

Prima organizaţie care a purtat acest nume a fost înfiinţată la finalul Războiului Civil din Statele Unite, în anul 1865, în Tennessee, de către şase veterani din Armata Confederată, care tocmai capitulase. Denumirea a fost, probabil, inspirată de cuvântul grecesc kuklos, cerc, iar scopul grupării era de a restaura supremaţia rasei albe recurgând la ameninţări, violenţe şi chiar crime împotriva adversarilor politici. Ca urmare a legilor aspre şi a intervenţiei autorităţilor, activitatea Clanului a fost redusă şi a încetat până la finalul deceniului următor.
La începutul secolului al XX-lea însă, o organizaţie cu acelaşi nume şi cu o ideologie similară a luat naştere în Atlanta, Georgia. Până în 1925, pe fondul prosperităţii interbelice, dar şi a tenisunilor sociale generate de industrializarea rapidă şi creşterea importantă a imigraţiei, Ku Klux Klan ajunsese să aibă între 3 şi 6 milioane de membri, în jur de 15% din totalul populaţiei eligibile. Scandalurile interne, problemele cu legea ale liderilor şi presiunile din exterior au făcut ca până în 1930 numărul membrilor să scadă la 30.000, iar până în anii ’40, activitatea a fost, practic, încetată.
În prezent, Clanul este doar o umbră a organizaţiei de odinioară. Estimările arată că numărul membrilor a scăzut până la 5.000-8.000 de persoane, grupate în facţiuni răspândite pe tot întinsul Americii, în special în statele din sud. Membrii actuali vor să reînvie însă gloria de altădată a Clanului şi se pregătesc de un “război iminent” împotriva celorlalte rase, relatează Daily Mail. Un reporter a participat la o întrunire a grupului din Parkersburg, Virginia de Vest, care a strâns în jur de 40 de membri, printre care şi copii şi adolescenţi.

Sam, una dintre cele şase persoane care au ţinut discursuri, a discutat cu reporterul despre planurile organizaţiei şi despre scopurile pe care speră să le atingă. “Facem antrenamente de supravieţuire, luptă corp la corp şi mânuirea armelor de foc”, spune el. “Clanul nu a mai făcut niciodată asta”, adaugă Sam, care refuză să divulge numele său de familie. “Fraţii noştri se întorc, în sfârşit, din armată, aşa că vom avea mult mai mulţi membri care au pregătire militară”, avertizează el. “Femeilor s-ar putea să nu le placă, dar vom folosi animale vii şi îi vom învăţa pe oameni cum să le jupoaie. Ne vom pregăti pentru lupta care urmează şi, în final, va trebui să supravieţuim”, a anunţat Sam, spre entuziasmul celorlalţi participanţi.

citeste continuarea pe mediafax.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.