Loading

…iar acest operator are pretenții să intre pe salubrizarea județului, în condițiile în care el nu face față orașului nostru. Dezastrul este tot mai aproape, iar în acest domeniu, incompetența conducerilor locale și județene și ea tot mai zivibilă ! Romprest este operatorul de salubrizare al municipiului Râmnicu Vâlcea, care acum a dat de greu, la propriu. În „curtea” sa au crescut munți de gunoaie și nimeni nu vede, ca de fiecare dată.

Mulți nu au acceptat ca Romprest să facă pe platforma chimică OLTCHIM, pe terenul aparținând TMUCB, o stație de sortare care în viitor putea genera o groapă de gunoi, dar ea s-a înființat. Azi, pe terenul respectiv nu mai este stație de sortare, ci groapa de gunoi a orașului, care crește de la zi la zi. Au avut dreptate ! Astăzi, mii de tone de deșeuri acoperă o suprafață de aproximativ 3000 mp, lăsate pe pământ probabil să se „usuce” la soare. Cât timp au fost în chirie în incinta stației de compost de la Râureni, am mediatizat modul de lucru infect pe care aceștia îl desfășurau. În urmă cu trei ani s-au mutat pe platforma OLTCHIM și au adus cu ei același mod infect de lucru.

Scurt istoric 1,

Romprest, ca să nu mai transporte deșeurile la București, și la insistențele lui Gutău Mircia, a adus pe New Recycling să realizeze o stație de sortare. Acesta a venit cu 2 remorci, utilaje pe roți, mobile, care unul toacă gunoiul și altul îl separă pe 2 categorii. Și ne-a pus pe noi, toți vâlcenii, cu aprobarea Consiliului Local, să-i plătim sume colosale pentru sortare. Totul s-a întâmplat fără nici o licitație !

După câteva luni de activitate, New Recycling a solicitat Agenției de Mediu Vâlcea o modificare la autorizația de mediu, în sensul introducerii de noi coduri de deșeuri și mărirea suprafeței de lucru. APM Vâlcea, ținând cont că la această stație deșeurile sunt aduse de Romprest, care conform autorizației deținute „colectează separat și transportă separat deșeurile colectate din Râmnicu Vâlcea” îi acordă lui New Recycling codurile de deșeuri solicitate, dar îi retrage codul pentru deșeurile amestecate. Ca să fie clar, dacă firma care îți aduce deșeurile le colectează și transportă separat, cum este posibil ca la stație să ajungă amestecate? Deci, era limpede din punct de vedere legal!!!

La ora actuală, New Recycling încalcă legea flagrant, pentru că depozitează pe sol, pe un spațiu neautorizat. Deci infracțiunea pe mediu este „găzduită” de N.R. și girată de Garda de Mediu care nu face controale, ultimul la această stație fiind undeva prin 2019 ! Cum nu se poate mai evident pentru Romprest și New Recycling legea este ceva opțional, respectă numai ce le convine. Nu înțelegem de ce instituțiile statului, cu atribuții în domeniu, girează această ilegalitate. În orașul ăsta nimeni nu mai are curajul să „deranjeze” pe nimeni, indiferent ce ilegalități face.

Scurt isotric 2,

La vremea respectivă, zece societăţi comerciale vâlcene importante, care au sediile în zona Râureni din Râmnicu Vâlcea, în vecinătatea terenului pe care „prietenii” operatorului Romprest Energy, New Recycling aveau să înfiinţeze staţia de sortare a deşeurilor colectate din municipiu, contestau vehement decizia autorităţlor locale de a da avize şi autorizaţii acestei iniţiative. Reprezentanţii lor ameninţau chiar că se vor sindicaliza şi vor face toate demersurile legale pentru a împiedica apariţia, în opinia lor, a unui veritabil focar de infecţie care ar putea pune în pericol sănătatea propriilor angajaţi şi ar afecta imaginea afacerilor lor.

Marmobica SRL, Govora SA, ProImsat, SC Industrial Montaj Grup (IMG) SRL, Darvari SRL, Bica SRL, Electro Grup Aparataj SA, SC Uzina Mecanică SA şi Vilmar SA sunt societăţile care atunci s-au unit și s-au opus amenajării staţiei de sortare pe un teren închiriat de Romprest de la filiala locală a TMUCB SA, societate care se afla atunci în procedură de insolvenţă, cu şanse minime de redresare. Pe nimeni nu a interesat și astăzi zona este un focar de infecție.

Declarații 2017

„Înţelegem că societatea (n.r. Romprest ) este într-un contract cu municipalitatea, dar asta nu înseamnă că nu pot exista şi alte demersuri prin care să nu se caute şi să se găsească o altă locaţie. Problema este că se încalcă dreptul de proprietate fără acordul nostru. Govora SA are un drum care este pe proprietatea lor, pe care vecinii TMUCB şi noi (IMG – n.r.) îl folosim pentru că, odată cu contractul de privatizare prin MEBO, terenurile acestea au fost date către societăţi cu scop de a se continua activitatea de construcţii, nu cu scop de a se face groapă de gunoi”, ne declara Eugen Prundeanu, managerul IMG SRL, în februarie 2017.

Prundeanu mai susţinea atunci că reprezentanţii Romprest nu au discutat niciodată cu managerii societăţilor vecine despre intenţia de a amenaja staţia de sortare a deşeurilor la Râureni și că vor depune către instituţiile abilitate cereri de verificare a documentelor (avizul dat de Agenţia de Mediu şi autorizaţia de construcţie dată de Primăria Râmnicu Vâlcea – n.r.) şi le vor contesta în instanţă. „Mai este şi problema că în zonă se produc echipamente speciale şi că există un real risc de securitate a mediului care nu a fost analizat şi nici Romprest nu a anunţat societăţile comerciale de aici. Ceea ce ştiu sigur este că niciunul dintre cei zece manageri ai societăţilor comerciale importante amintite de mine nu au fost consultaţi”, a mai adăugat Eugen Prundeanu, și nu știm dacă a mai continuat demersul către instituțiile abilitate.

“Concret, vă spun că nu mi se pare corect să vină cu gunoiul acolo unde oamenii au birouri şi unde stau şi îşi petrec foarte mult timp la serviciu. Ştiu sigur că vor apărea muşte, şobolani, mirosuri urâte ceea ce va crea un real disconfort în plus faţă de cel existent deja, pentru că ne situăm într-o zonă industrială. Exclus să fi fost consultat de cei de la Romprest, nici măcar ca vecini, niciodată! În certificatul de urbanism, Primăria trebuia să ceară acordul vecinilor, aşa cum mi-a cerut şi mie când am construit o hală să cer acordul Oltchim, spre exemplu….”, sublinia şi Virgil Ilie Bică, managerul Marmobica SRL şi Bica SRL, tot la vremea respectivă.

“Nimeni nu-şi doreşte să fie vecin cu cineva care lucrează cu gunoiul. Vă daţi seama ce probleme sunt de mediu şi că ne distrug drumul, maşinile, gardurile. Drumul pe care ar trebui să treacă să ajungă la staţie este proprietatea Govora SA. Au încercat şi la noi, acum un an, să vină să închirieze platforma noastră şi nu am fost de acord. Nu ne-au consultat când au decis să facă staţia aici, lângă noi”, declara şi Dan Georgescu, managerul de la vremea respctivă al SC Govora SA.

“E treaba lor. Eu nu am ce face. Atâta timp cât au luat aviz de la mediu, restul e apă de ploaie. Pot să facă sindicat (n.r. cele 10 societăți). Eu le-am dat doar ideea celor de la Romprest unde să amplaseze, adică unde pot obţine aviz de mediu. Ei au încercat mai multe variante, ultima oară au încercat şi pe la Bujoreni, dar nu li s-a dat aviz de mediu. Acolo (la Râureni – n.r.) li s-a dat avizul de mediu. Alte detalii trebuie să le solicitaţi celor de la Agenţia de Mediu, deşi nu cred că au dat avizul aşa, pe ochi frumoşi. Mie îmi place când se constată o problemă, să vină cineva cu o altă variantă. Ei, Romprest trebuie să vină, dar dacă a fost contractul prost încheiat, eu nu am nicio pârghie să-i scot afară. Adevărul este că Primăria s-a angajat prin contractul încheiat că le face sau le pune la dispoziţie o staţie de sortare”, susţinea și Mircia Gutău.

Martie 2021 – munți de gunoaie, Garda de Mediu habar nu are

Ca de fiecare dată, tot noi trebuie să sesizăm la Garda de Mediu problemele de mediu, ei au alte preocupări. Nu ne întrebați ce, că nu știm ! Totuși, ne permitem o constatare : Păun Ștefan, „șeful” comisariatului vâlcean, dpndv, ar trebui să cedeze funcția, de urgență, fiind nu depășit de situație, ci fără cunoștințele necesare unei astfel de funcții !? Este inadmisibil, să fii comisar pe mediu, dar să încurajezi încălcarea legislației, pentru că efectiv nu ești capabil să decizi ce trebuie când te confrunții cu situații precum cea a celor de la BCA VIO Service, operator de salubrizare care nu are autorizație și tu îl lași să presteze un serviciu de salubrizare într-un spațiu neautorizat. Acum, New Recycling !

Astăzi, deși i-am sesizat situația de la New Recycling, în loc să ia foc să spună că de urgență va trimite o echipă de inspectori sa facă verificările de rigoare, pe dumnealui îl interesa foarte mult când o să scriu, când o să apară articolul, că nu are când să se ducă la locația indicată !!! Cu alte cuvinte să mai trag de timp că el e obligat să se sesizeze din…„cărți”!!! Cam așa înțelege să acționeze „șeful” pe mediu. Pentru aceste motive, solicităm ca Garda Națională de Mediu să trimită o echipă la fața locului să facă ceea ce îl depășește pe Păun Ștefan ! Omul nu are nici o legătură cu responsabilitatea pe care i-o conferă funcția.

Mircia Gutău, interpelat cu privire la dezastru ecologic

„Nu am fost acolo, căci este proprietate privată și nu am nici un drept. Este aceeași situație cu cea de la Comat. Cei de la Gardă de Mediu pot interveni. Eu oricum nu am permis NIMĂNUI să ducă la Fețeni gunoi nesortat. Eu am contract pentru colectare și transport gunoi sortat la Fețeni. În rest nu am nici o implicare. La un moment dat, duceau și-l sortau la București. Garda de Mediu să-și facă treaba. Ca primar nu am dreptul să merg pe o proprietate privată. Să meargă cei autorizați să facă asta. De ce au ajuns aici ? Nu au capacitate suficientă, iar alt motiv este că nu le dau voie să ducă la Fețeni, gunoi nesortat, supărare mare. Cel care va câștiga licitația trebuie să facă dovada că are stație de sortare. Guvernanții au hotărât să fie o singură firmă pe județ și părerea mea este că va fi imposibil. Din păcate, orice abatere se soldează cu…DNA”, susține edilul.

Alin Voicescu, APM Vâlcea

După discuția purtată la sediul instituției, în care a explicat cât se poate de clar cine ce competențe are și ce spune legea, am înțeles încă o dată că vina o poartă în mare parte Garda de Mediu, a cărei conducere lasă de dorit. „Cele semnalate de dumneavoastră nu sunt de competența Agenției pentru Protecția Mediului Vâlcea. Instituția abilitată în privința verificării și constatării încălcărilor prevederilor legale în domeniul protecției mediului, cât și în luarea măsurilor care se impun, este Garda Națională de Mediu- Comisariatul Județean Vâlcea, conform prevederilor Legii nr. 265 din 29 iunie 2006 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului”, concluzionează Voicescu.

Așadar, avem a face cu o depozitare necontrolată, iar Garda de Mediu este obligată să constate dacă ce are operatorul în autorizație se și respectă. În caz contrar, G.M. e obligată să-i dea amendă și măsuri, apoi, atenție!, trebuie să notifice APM care la rândul ei are obligația a suspenda autorizația de mediu. La rândul ei, APM notifică operatorul că are suspendată autorizația, iar în această perioadă el nu mai are voie să desfășoare nici o activitate în spațiul respectiv, în afară de ceea ce impun măsurile date de Garda de Mediu.

La îndeplinirea măsurilor, operatorul înștiințează Garda de Mediu (dacă aceasta nu se duce din proprie inițiativă să verifice dacă măsurile indicate au fost îndeplinite, ucru ce nu se prea întâmplă!) și solicită un control în urma căruia poate primi avizul de reîncepere a activității sau nu. Dacă la control se constată că nu a îndeplinit măsurile, primește încă 6 luni de remediere, apoi poate să-și piardă definitiv autorizația de mediu.

Garda de Mediu Vâlcea nu a sesizat APM în cazul BCA VIO Service care nu are autorizație de mediu. Vom vedea dacă va înștiința APM pentru ceea ce va constata la New Recycling, mai ales că ceea ce este acolo impune clar suspendarea autorizației de funcționare. Ca atare municipiul și cele 12 primării despre care am tot scris, au toate șansele să se confrunte cu un nou dezastru, acela de a rămâne fără operator de salubrizare !

Reprezentanții New Recycling și Romprest, au fost contactați telefonic pentru un punct de vedere, dar fără succes. Dacă au ceva de comentat, pot să ne remită un drept la replică pe care îl vom publica integral, dacă acesta nu conține jigniri și amenințări !

Acest articol este o sesizare publică în atenția conducerii Gărzii Naționale de Mediu

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.