Şeful de la RAR este acuzat de abuz în serviciu cu un prejudiciu de 1,2 milioane euro
Liberalul Ovidiu Crăpătureanu nu a apucat să se bucure prea mult de revenirea în funcţie la RAR Vâlcea, procurorii anticorupţie definitivând ancheta privind afacerea derulată de acesta în 2008, moment în care deţinea funcţia de director în cadrul Registrului Auto Român la nivel naţional. Alături de Crăpătureanu, procurorii l-au trimis în faţa instanţei şi pe directorul tehnic al RAR, Flavius Cristian Câmpeanu. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 3 iunie – 16 septembrie 2008, inculpaţii Crăpătureanu Ovidiu, director general al R.A. – R.A.R. şi Câmpeanu Flavius Cristian, director tehnic, sub pretextul construirii unui poligon de încercări autovehicule, au făcut demersuri pentru achiziţionarea unui teren în suprafaţă de 536.140 mp., situat în extravilanul comunei Roata de Jos, judeţul Giurgiu, la un preţ cu mult mai mare decât valoarea sa de piaţă, cauzând R.A.- R.A.R. un prejudiciu în cuantum de 1.076.509 euro, reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie (1.179.508 euro) şi valoarea de piaţă a terenului (102.999 euro) la data cumpărării.
Şef în minister pus pe afaceri dubioase
Montat de liberali în Ministerul Transporturilor, Crăpătureanu a trecut imediat la „produs”, tunul dat de acesta fiind pus în scenă cu ajutorul directorului tehnic, Cristian Flavius Câmpeanu. Astfel, terenul achiziţionat de R.A.R. în judeţul Giurgiu a generat o gaură de 1.076.509 euro în bugetul instituţiei. „Terenul a fost achiziţionat prin încălcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vânzare bunuri imobile, la un preţ de 2,2 euro/m2, în condiţiile în care vânzătorul terenului anunţase public, prin mijloace de informare în masă, o ofertă de vânzare a terenului la preţul de 0,75 euro/m2. De asemenea, memoriul tehnic de realizare a poligonului, semnat de inculpatul Câmpeanu Flavius Cristian, în calitate de director tehnic, a fost întocmit nedocumentat şi nerealist, atât din punct de vedere al costurilor de amenajare cât şi al dimensiunilor. Astfel, configuraţia terenului pentru construirea poligonului a fost modificată de mai multe ori pentru ca, în final, să corespundă cu suprafaţa de teren oferită spre vânzare”, arată procurorii DNA în rechizitoriu.
Averea lui Crăpătureanu, pusă sub sechestru
De-a lungul anilor, Ovidiu Crăpătureanu a deţinut funcţii în sistemul de reglementare a transporturilor rutiere în România, ascensiunea sa începând odată cu anii 2000, moment în care a condus ARR Vâlcea. Totodată, împreună cu rudele sale, Ovidiu Crăpătureanu se lansase deja în afaceri, cea mai cunoscută operaţiune derulată de familie derulându-se prin firma Pendco SRL, deţinătoarea unor benzinării în Râmnicu Vâlcea şi în comunele limitrofe. Ulterior, familia Crăpătureanu şi-a completat portofoliul de afaceri cu o şcoală de obţinere a atestatelor profesionale pentru şoferi. La ora actuală, averea lui Crăpătureanu este pusă sub sechestru, R.A.- R.A.R. încercând să recupereze prejudiciul creat de afacerile derulate de acesta. “Regia Autonomă – Registrul Auto Român se constituie parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 1.076.509 euro, reprezentând prejudiciul adus regiei prin încheierea Contractului de vânzare – cumpărare a terenului. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând celor doi inculpaţi”, au anunţat reprezentanţii DNA.
Cu dedicaţie de la Berceanu
Schimbarea Guvernului Tăriceanu la sfârşitul anului 2008 şi îndepărtarea lui Crăpătureanu din fruntea RAR au însemnat şi începutul calvarului pentru liberalul vâlcean pus pe „tunuri” imobiliare. Surse din cadrul instituţiei susţin că dosarul afacerii „poligon de încercări” a fost scos la lumină de fostul ministru al Transporturilor, Radu Berceanu, agasat de încercările lui Crăpătureanu de a obţine în instanţă despăgubiri pentru înlăturarea sa din funcţie. Se pare că fostul ministru PDL luase în vizor şi alte afaceri ale fostului şef de la ARR Vâlcea, printre acestea numărându-se cele derulate cu RAR Vâlcea, instituţie condusă la acea dată de pedelista Iuliana Moise. Astfel, prin intermediul lui Crăpătureanu s-a aranjat construirea sediilor RAR Vâlcea şi RAR Ploieşti cu o firmă din Râmnicu Vâlcea. Aceeaşi firmă de construcţii a vândut Regiei Autonome – R.A.R. o suprafaţă de teren din faţa RAR Vâlcea la un preţ supraevaluat. Afacerea locală a intrat în vizorul corpului de control al ministrului Radu Fenechiu, de săptămâna trecută la RAR Vâlcea desfăşurându-se o amplă verificare a achiziţiilor efectuate prin intermediul acestei sucursale.